Redactieblog

7454 x bekeken 11 reactieslaatste update:7 mei 2015

Koeien vervoeren naar Turkije

Export van dieren naar derde landen? Dan ook export van dierenwelzijnskennis!

Ik kom net uit een slachthuis met een drijfgang vol uitwerpselen, waar stieren uitgleden en over elkaar heen vielen. Medewerkers gebruikten elektrische prikkers, waardoor de paniek bij de dieren toenam en de chaos nog groter werd. Tijdens de koffiepauze daagden we de mannen uit om scheppen en slangen ter hand te nemen en grote schoonmaak te houden. Ze gingen vol overgave aan de slag.

Veewagens in de hitte op weg naar Turkije
Ons Turkse avontuur begon in 2010, toen de grenzen tussen Europa en Turkije open gingen voor veetransport. We volgden veewagens op weg naar slachthuizen in Turkije en zagen veel leed aan boord vanwege hitte, niet werkende watersystemen en vertrapping. Schokkend was vooral hoe 'downers', dieren die niet meer op hun poten kunnen staan, werden behandeld bij aankomst in het slachthuis. Ze werden aan kettingen gebonden de trucks uitgesleept en aan één poot omhoog getakeld en naar de slachtruimte gebracht terwijl ze volledig bij bewustzijn waren. Vervolgens werd hun keel doorgesneden, zonder verdoving.

Meer kennis voor veeartsen en slachthuismedewerkers

Veel slachthuismedewerkers weten niet hoe ze hun werk beter moeten doen. Dat runderen bang zijn om door schaduw te lopen: daar hebben ze geen idee van. En dat lawaai een reden kan zijn voor de verhoging van de pH-waarde in vlees is in de meeste Turkse slachthuizen ook onbekend. Hier is kennis nodig. We organiseerden daarom een tweedaags seminar over humane slacht. Tot onze verrassing namen meer dan honderd mensen deel, onder wie vooral veeartsen en slachthuismedewerkers.

De gang naar de slacht moet soepeler voor de koe
Het Turkse ministerie van landbouw is regelgeving gaan opstellen voor dierenwelzijn. Enkele godsdienstige instanties staan open om het gesprek aan te gaan over bepaalde vormen van verdoving bij de rituele slacht. Twee slachthuizen hebben concrete veranderingen aangebracht in hun bedrijf. Een dak zorgt nu voor bescherming van de dieren in de wachtruimte, en zijwanden langs de drijfgangen en extra licht boven de fixeerbox voorkomen valpartijen en opstoppingen. Zo verloopt de gang naar de slacht soepeler, waardoor medewerkers niet aan staarten hoeven draaien en elektrische prikkers gebruiken om de dieren door te laten lopen. Over een paar weken ontvangen Eyes on Animals en V-Cons een groep afgevaardigden van het Turkse ministerie van landbouw. Ze willen graag de best practices van Nederlandse en Belgische slachthuizen bekijken en mogelijk toepassen in Turkse slachthuizen.

Ethische verantwoordelijkheid stopt niet buiten de grens
Als de industrie dieren wil transporteren naar derde landen, laat ze er dan ook voor zorgen dat de kennis over betere slachtmethoden meegenomen wordt. Want dieren naar een land transporten waar ze op zeer wrede manieren worden gedood en je schouders erover ophalen, is onacceptabel.  Eyes on Animals bereikt een hoop, maar kan deze strijd niet alleen aan. Lees meer informatie over ons werk in Turkije.

Foto

 • <p>Een koe die niet meer op haar poten kan staan, wordt aan kettingen gebonden de vrachtwagen uitgesleept naar het slachthuis.</p>

  Een koe die niet meer op haar poten kan staan, wordt aan kettingen gebonden de vrachtwagen uitgesleept naar het slachthuis.

 • <p>De drijfgang ligt vol met uitwerpselen.</p>

  De drijfgang ligt vol met uitwerpselen.

 • <p>Met de schep wordt alles schoongemaakt.</p>

  Met de schep wordt alles schoongemaakt.

Laatste reacties

 • somporn

  Want dieren naar een land transporten waar ze op zeer wrede manieren worden gedood en je schouders erover ophalen, is onacceptabel.
  Ze gaan om met de dieren zoals men ook met de mensen omgaat,kijk alleen maar in Syrie hoe barbaars men daar omgaat met bepaalde bevolkingsgroepen!

 • maatje 1904

  en dan ligt de pvdd hier te zeiken!

 • LUCTOR


  Je kunt de boer kennen aan de hond is een gezegde maar klopt wel. De moraal van deze mensen in deze landen is van dien aard dat Allah hun als uitverkorende beschouwt en de rest is gewoon afval voor hun.Ik weet persoonlijk dat er op een verschrikkelijke manier met dieren wordt omgegaan in deze landen. Het zou gewoon verboden moeten worden om daar dieren naar toe te exporteren verkoop mijn dieren liever voor minder dan dat dit hun eind bestemming zou zijn.

 • josrodenburg

  waarom niet eerst slachten en daarna vervoeren???

 • josrodenburg

  waarom niet eerst slachten en daarna vervoeren???

 • MKRouveen


  Als ik wist dat mijn koe zo zou eindigen zou ik hem liever zelf in de diepvries stoppen

 • tikka


  juist Josrodenburg, gewoon slachtvee in het land van herkomst slachten en geen gesleep met slachtvee.

 • Elevage

  precies tikka, dat is de beste oplossing.
  Dan weet iedereen, ook de PvdD en WD dat de dieren tot het laatste moment zijn behandeld zoals zij dat het liefste willen.  Bovendien sluit dat het beste aan bij de veehouderij in Nederland.
  Dit beeld is natuurlijk een drama. Wij voldoen aan -tig eisen om allerlei sterren bij elkaar te houden en daar hangen ze er even eentje aan z'n poot de wagen uit.
  Dit moet niet mogen, zeker niet binnen 1 EU.
  Dus: werkgelegenheid voor de slachthuizen in Nederland!!

 • lepercheron 46

  zolang zij de europese regels niet naleven, ook niet bij de europese unie en geen dieren aan leveren.

 • landboer


  Somporn  7o jaar terug gebeurde dat in West Europa ook met mensen! Maar daarmee is dit niet goed, ronduit verbijsterend!

 • koestal

  Wakker Dier is daar niet te bekennen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.