Redactieblog

21 reacties

Het droeve lot van Tiny van Kats

De furazolidon-affaire heeft al een jaar lang grote impact op het echtpaar Van Kats. Onlangs overleed Tiny van Kats. Zij kon de behandeling niet verdragen.

Op woensdag 29 april werd Tiny van Kats-Spruit begraven, de vrouw van Gert van Kats. Na een lange ziekteperiode en pijnlijke laatste weken stierf ze op 23 april. Tiny was al sinds de ruwe huiszoeking van de NVWA en dito benadering in mei vorig jaar van slag, wist ik van Gert van Kats. Ik heb het ook met eigen ogen gezien. Het echtpaar heeft het laatste jaar veel ellende meegemaakt, vooral door de furazolidon-affaire.  De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) verdenkt Van Kats ervan de bron te zijn van sporen furazolidon die in vleeskalvervoer werden gevonden.

NVWA heeft Van Kats in houdgreep
De dienst heeft het bedrijf van Van Kats daarop maandenlang geblokkeerd en ook nog een torenhoge borgsom geëist. In zekere zin houdt de NVWA de onderneming nog steeds in de houdgreep, maar heeft nog altijd niet onomstotelijk kunnen bewijzen dat Van Kats de bron is van de furazolidon. De NVWA heeft nagelaten om andere bronnen uit te sluiten, terwijl er alle reden is om het anders aan te pakken.

NVWA speelt op tijd
Een rechtszaak laat nog op zich wachten, de NVWA speelt op tijd. Daar kan een normaal bedrijf nooit tegenop. Dat moet door blijven draaien om het hoofd boven water te houden.
Deze situatie van in de wurggreep houden en blijven dreigen is het echtpaar niet in de koude kleren gaan zitten. In een vorige blog schreef ik dat ik 'uit de tweede hand' kennis had van misdragingen van onderzoeksambtenaren. Daarover is misverstand ontstaan. Ik bedoelde dat ik per definitie niet 'live' en onbespied aanwezig kan zijn bij ontoelaatbaar gedrag ( het is dus altijd uit de 'tweede hand'), maar van Gert van Kats weet ik van ernstige misdragingen van een senior-NVWA-ambtenaar tegen zijn vrouw. Zelfs collega-ambtenaren schaamden zich ervoor. Naderhand kwamen diverse ambtenaren van de dienst bij Van Kats vertellen hoezeer ze met het optreden van leidinggevenden in hun maag zaten. Het was echter altijd op persoonlijke titel en anoniem, uit vrees voor hun baan.

Zelfs beboet voor liefdadigheid
De plagerijen hielden niet op na de eerste inval. Bijzonder beschamend was de beboeting van een paar vrijwilligers (met werkvergunning) uit voormalig Joegoslavië. Gert en Tiny geven via een door henzelf opgerichte stichting al jarenlang hulp aan mensen in dit land. Tiny verwierf daardoor de bijnaam 'moeder Teresa'. Gert had afgelopen jaar een paar vrachtauto's ter beschikking gesteld, maar die moesten nog een beetje worden opgeknapt. Mooie klus voor genoemde vrijwilligers. Ondanks de werkvergunning kreeg Gert bij een controle toch een boete van duizenden euro's aan zijn broek. Direct te betalen. Hij stond immers al slecht te boek bij de NVWA. Zelfs liefdadigheid werd hen misgund.
Met dit alles is niet gezegd dat het overlijden van Tiny een rechtstreeks gevolg is van het overheidsoptreden. Zoiets valt nooit hard te maken. Het heeft echter wel zware impact gehad op haar welbevinden. Hier lijken op zijn minst excuses op hun plaats. Wat zakelijk is, moet zakelijk worden uitgemaakt. Emotioneel klein maken en erger hoort daar niet bij.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Als  ambtenaren bij de een of andere linkse baardaap (laat ik het netjes houden)
  een foutje maken ziet ie z,n ongewassen kop al dezelfde avond op het journaal
  (citaat Gerard v.h, Reve)

 • w v gemert


  Bij dit soort verhalen zou de overheid door een onafhankelijke organisatie gekontroleerd worden met de bevoegdheid tot het nemen van maatregelen e.a. ter voorkoming van machtsmisbruik op basis van hun positie.Misschien kan de klacht al via de ombudsman lopen. De preventieve werking van een mogelijk onafhankelijke controlemogelijkheid heeft absoluut een dempende werking op het handelen van NVWA medewerkers die misschien buiten / of net over de grens van het acceptable op het sociale vlak handelen.

 • cornelis 22

  Namen graag van die zich misdragende snior ambtenaren doen de social media de rest.

 • somporn

  De R-overheid maakt meer kapot dan je lief is,maar leuker kunnen we het niet maken.Dat is het gevaar van een diender dat hij/zij gebruik maakt van machtsmisbruik.
  Maar de waarheid moet wel boven tafel komen omdat er veel meer families
  (kalverhouders)het zwaar hebben,misschien wel of niet bewust door de praktijken van de firma Kats,maar ondanks het overlijden wat te betreuren valt,moet dit geen vrijbrief zijn voor misstanden van welk bedrijf dan ook!

 • Heijdravleesvee


  Triest verhaal Klaas.

  Denk dat je met 2 vingers in je neus nog 20 van dit soort verhalen kunt schrijven over hoe de NVWA/overheid ondernemers en hun gezinnen direct of indirect kapot hebben gemaakt.

  Deze mensen hebben zoveel tijd en geld dat je de strijd over de eventuele schuldvraag bij voorbaat al verliest.

   

 • koestal

  Het hek is van de dam,menselijk gevoel bestaat niet bij de overheid ,regels en voorschriften ,daar kunnen ze een boel mee kapot maken,dus machtspelletjes !

 • koestal

  ze gaan over lijken

 • Limo is in

  Wakker Dier tegen de veehouderij, Klaas van der Horst tegen de NVWA. 

 • trijnie

  Treurig als mensen niet op een fatsoenlijke, eerlijke manier hun werk kunnen doen.

 • LUCTOR


  Het is het spelletje van wie de meeste macht heeft geef een mens macht en je ziet wat voor beest er in schuilt.Mensen die bij dit soort organisaties werken zijn in hun jeugd vaak verwent en waren min of meer wat buiten gesloten bij de leeftijdsgenoten door dit soort werk te doen kunnen ze macht generen over een ander dit is volgens mij de reden waarom ze bij dit soort organisaties werken een gezonde geest zou dit werk toch nooit kunnen doen. Het overlijden van de vrouw van de HR Kats zal wel geen rechtstreeks gevolg zijn maar heeft het wel versneld.

 • ohzo

  bij mijn weten ben je onschuldig tot je schuldig bent bevonden in de rechtbank. Maar velen van dat omhoog gevallen volkje heeft problemen met oa lezen. Het andere oa zal wel ter compensatie zijn van....
  Mijn medeleven naar de familie Van Kats.

 • agneaux

  De RVV stond ten dienste van de agrarische sector.
  De NVWA draait de agrarische sector de nek om met regels voor regels.
  Alles onder het mom van voedselveiligheid en dierenwelzijn, ingegeven door mensen die zelf geen dieren houden.
  Onwerkbaar, duur en altijd in staat om een bedrijf om zeep te helpen.
  Als Kats schuldig is, waar blijft het straf proces dan?
  Ondertussen is het voor die mensen wel onmogelijk om iets te verdienen.
  Als ze het niet volhouden hoeft de NVWA ook geen proceskosten meer te maken.
  Missie volbracht!

 • W Geverink

  Het maakt niet uit in welk land je kijkt, er zijn altijd mensen in machtsposities die er niet mee kunnen omgaan of zelfs zwaar misbruiken. Ik heb aan deze kant vd oceaan nooit gehoord van ambtenaren die Stasi praktijken toepassen. Als ze de verkeerde treiteren lopen ze kans op een kogel.

 • Ikke82

  Reactie door beheerder van de site verwijderd. Leest u de spelregels nog eens goed door alvorens u een reactie plaatst. 

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • joannes

  @sjefke71, zo zie jij dus de wereld! Alléén de centen tellen! Een samenleving bouw je niet op centen maar op onderling vertrouwen en respect. Wanneer je niet kan bewijzen dat het vertrouwen bewust geschaad is moet je je verlies erkennen en niet een terreur beleid voeren om je gelijk te halen. Dat geldt juist voor ambtenaren, nb in dienst van de samenleving! 

  Laatste deel reacties gewist door de beheerder van de site. Leest u de spelregels nog eens na voor u reagert.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • nedviand1


  Verschrikkelijk wat er afgelopen jaar met de kalveren en de houders er van gebeurde.  De robots van de NVWA maar ook de landbouwsectie van EZ hebben hun humane status niet meer beschikbaar.  Enkele reis mars als ontdekkingsreiziger lijkt de enige toegevoegde waarde die ze nog beschikbaar hebben.

  Maar.......  dit is niet nieuw.  Ik persoonlijk heb in het kader van vleesexport naar derde landen sinds lang een gelijke ervaring. De sinds het vertrek van minister Braks gejudiceerde aanpak van Joustra c.s. liet een door het PVV aan (toen ) LNV geschreven mening, waarvan ik van secr.DenHoed een kopie ontving, dat de door hen op basis van verdacht uitgevoerde aanpak fout was en teruggedraaid moest worden links liggen. Nog in 2003 schreef minister Veerman mij persoonlijke dat door mij gevraagde inbformatie niet beschikbaar was omdat er ' stukken vernietigd waren maar dat niet bijgehouden was wat er vernietigd was'!

  Vraagt u als lezer zich nog af wie feitelijk de gangsters  of zo u wilt de lafaards in ons land zijn?  Zet dan uw routewijzer op richting Den Haag  !

  Pieter J.  den OUDEN,  HEERDE.

 • ed12345


  <span style='text-decoration: underline;'>Heer Geverink ook aan onze zijde van de plas doen ambtenaren aan buitensporige exessen EEn paar jaar terug was dat het geval door de dieren bescherming bij een vee boer waar de vleeskoeien s'winters buiten gezien waren.Maar u heeft gelijk dat als ze verkeerde treffen dit noodlottig kan worden vandaar dat in zulke gevallen deze heren alleen vergezeld van politie op pad gaan.Terug in NL en hier ook ,HEEEl jammer dat zulke  misdraagende ambtenaren bijna nooit voor de rechter gedaagd kunnen worden en een behoorlijke cel straf oplopen</span>

 • ed12345


  sorry voor het vetgedrukt en onderlijning was niet de bedoeling

 • Windei

  Een naast familielid van mij werkte bij het VWA.
  volgens hem word je bij een normaal bedrijf ontslagen als je de goedwies kapot hebt. Bij het VWA kom je dan in de directie.

 • @meelmuisje

  Wel eens gehoord van 'het experiment van Milgram'?

  Stanley Milgram had deze misdragingen goed uit kunnen leggen. Deze sociaal psycholoog is tijdens zijn leven vooral in opspraak gekomen door zijn experiment naar 'gehoorzaamheid'.

  Volgens Wikipedia In dit experiment liet hij een proefpersoon vragen stellen aan een zogenaamde tweede proefpersoon (in werkelijkheid echter een acteur), in een andere ruimte. Bij een verkeerd antwoord moest een stroomschok van oplopende sterkte worden toegediend, zogenaamd om onderzoek te doen naar leren onder druk. Het onderzoek ging in werkelijkheid over de invloed van autoriteit, en of de autoriteit van een onderzoeker iemand er toe kon zetten om zijn morele grenzen te overschrijden. De conclusie was schokkend: zo'n 80 procent van de proefpersonen ging door tot een dodelijk niveau van stroomsterkte. De proefpersoon wist echter niet dat er in werkelijkheid geen stroomschokken werden toegediend: de acteur (zogenaamde tweede proefpersoon) simuleerde pijn.

  Milgrams uitspraak dat wanneer men in het Amerika van vandaag de dag een naziconcentratiekamp op zou zetten, men geen enkele moeite zou hebben om dit te bemannen....

 • @meelmuisje

  (stukje vergeten) ..... leidde tot veel ophef in de media.

  Dat het niet anders gesteld is in het pro-amerikaanse nederland laat de NVWA wel zien, dus.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.