Commentaar

2492 x bekeken 1 reactie

Gesekst sperma breekt nu echt door

Melkvee- en kalverhouders zien dat fokken op geslacht betrouwbaar is. Gesekst sperma geeft een betere veestapel met geld toe.

Een van de innovaties in de melkveehouderij van de laatste jaren is het seksen van sperma. De techniek is eind vorige eeuw ontwikkeld en zo rond 2005 praktijkrijp geworden. Sindsdien is gesekst sperma aan een stevige opmars begonnen. Een op de vijftien rietjes die nu gebruikt worden bevat gesekst, meest vrouwelijk, sperma.

Veehouders maken scherpere keuzes in fokkerij
De komende jaren zal het gebruik van gesekst sperma nog flink toenemen. Veehouders zien dat het fokken op geslacht betrouwbaar is; dat het geslacht van het kalf vrijwel altijd ‘het bestelde’ is. Dat gaat leiden tot scherpere keuzes in de fokkerij, ook op het doorsneebedrijf. Alleen van de top 30 procent worden straks nog nakomelingen aangehouden. Met de resterende 70 procent melkkoeien is prima geld te verdienen, maar er zijn gewoonweg betere in het bedrijf om nakomelingen van aan te houden. In die 70 procent gaat dan standaard een goedkoop vleesstierrietje.

Minder ongeschikte vaarskalveren in de meststal
Dat ondervangt twee problemen in de kalverhouderij. Ten eerste komen er veel minder ongeschikte vaarskalveren de meststallen in. Daarbovenop wordt het uitgangsmateriaal voor de mesterij veel uniformer.

Het zal de melkveehouder om het even zijn of hij nu een Charolais-, Piemontese- of een Belgisch Witblauw-rietje bestelt voor het minste deel van zijn koeien. De mesterij denkt daar heel anders over, dus een vriendelijk verzoek van de inte­graties om juist a of b te bestellen, zal echt wel een keer komen.

Gesekst sperma: weinig meerkosten, meer kalverkwaliteit
Door gesekst sperma te gebruiken, stijgt de omzet en aanwas en kalverkwaliteit. Daar staan geringe meerkosten tegenover voor het gesekste sperma. Per saldo is snel een paar duizend euro per jaar te verdienen, terwijl de kwaliteit van de veestapel sneller de richting ingaat die de veehouder wenst. Een betere veestapel met geld toe. Wat wil je nog meer?

Eén reactie

  • koestal

    Zo kan de melkveestapel snel uitgebreid worden

Of registreer je om te kunnen reageren.