Redactieblog

1 reactie

De kracht van social media

Als docent ervaar ik dat de social media volop worden benut in contacten van de leerlingen. Ze komen app-end binnen en als het aan hen zou liggen, gaan ze app-end er weer uit.

Maar ja, dat strookt niet met de spelregels in de klas. Zodra we met de les beginnen, moeten de smartphones uit. Boos worden heeft geen zin, orde bewaren wel. Ik staak de les, wanneer het toestel aandacht krijgt en ik niet. Werkt goed, zeker als je de gebruiker ook nog even aanspreekt of het ding inneemt.

Leerlingen zijn vingervlug met internet raadplegen, fotootjes maken enz. Wanneer ik mijn best doe om wat op te schrijven, maken ze snel nog een opname bij het verlaten van de klas. Als coach van een klas zit ik ook op hun klasse-app. Voor mij nuttig, ik kan iedereen op hetzelfde moment bereiken en ja, dan neem je wat pulp voor lief. Aardig was het moment dat ik deelnam aan de klasse-app; de plaatjes die mijn apparaat die dag vulden, daar zou een bepaalde categorie tijdschriften waarschijnlijk goede verkoopcijfers mee scoren.

Maar als coach merk je naast bezoeken, gesprekjes, leerlingontwikkelingen via de app nog zoveel meer van de beleefwereld van de groep. Sociaal gedrag via de app, nieuws via de app, dominantie-uitingen, aansluiting in de groep etc. etc. Nu zijn er al velen op buitenlandstage en de informatie en plaatjes uit Amerika, Canada, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Portugal wisselen elkaar af.

Als columnist geniet ik van het schrijven, ook van de reacties. Het schrijven is voor het aanscherpen van de geest, de mensen laten nadenken, nimmer om de waarheid te geven, altijd de nuance te voeden. Vooral om collega-boeren bagage te geven in het overdenken als voortraject in het nemen van beslissingen.

Sinds enige weken heb ik nieuw werk, bij Wetterskip Fryslan gestart als db-lid met een interessante portefeuille waar peilbesluiten, landelijk watersysteem en de veenweideproblematiek in zit. Het vergt inwerktijd, het is boeiend en uitdagend.

Als db-lid Wetterskip, docent Nordwin en melkveehouder ga ik verder en deze columnist gaat twitteren: @vandehulsthof.

Eén reactie

  • karst1958

    Het veenweidegebeid heeft Wetterskip Fryslan al afgeschreven  Jan
    De poletiek reageert daar en niet het water zo als het hoort bij een watterschap

Of registreer je om te kunnen reageren.