Boerenblog

2 reacties

Uw veearts kent uw makkes ... profiteer ervan!

Nodigt u uw veearts wel eens uit om openlijk te spuien waar u zaken laat liggen? Zulk overleg levert gezondere dieren op én een gezondere relatie veehouder-arts, toont project Courage.

Bij een zieke koe bellen we de veearts. Hoe meer zieke koeien, hoe meer werk dat is en hoe hoger de rekening. Maar we willen zo veel mogelijk gezond vee hebben én dierenartsen die altijd oproepbaar zijn. Daarom waren we geïnteresseerd in het project van Courage, dat kijkt naar de samenwerking van veehouders en veeartsen.

Innovatieorganisatie Courage

Courage is de innovatieorganisatie van de melkveehouderij. Het idee is om een praktische werkwijze te vinden waarbij veehouder én veearts samen verantwoordelijk zijn voor een gezonde veestapel: welke samenwerkingsvormen zijn mogelijk en hoe kun je het hebben en houden van gezonde koeien belonen in plaats van te betalen bij zieke koeien?

Preventief werken en niet pas bij zieke dieren in actie

Veeartsen staan altijd klaar voor zieke dieren. Maar anders, preventief werken kan veel ziektes voorkomen. De arts heeft daar kennis over en kan ons adviseren. We geven de kalfjes direct na de geboorte biest, overdag en 's nachts, laten koeien na afkalven binnen twee weken controleren en bekappen de klauwen regelmatig. Maar er zijn ongetwijfeld meer preventieve werkzaamheden mogelijk.

Eerste doel: lager celgetal, minder mastitis

Met de dierenarts en Courage hebben wij om ­tafel gezeten voor een nadere invulling van het project. Wij willen op termijn meer oudere koeien met een hogere levensproductie. Als stap 1 gaan we komend jaar samen werken aan minder koeien met een hoog celgetal en aan minder mastitis. Later kunnen we kijken naar vruchtbaarheid.

Dierenarts krijgt bonus als doelen worden gehaald

De veearts komt eens per twee weken en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Wij nemen adviezen serieus en volgen die zo veel mogelijk. Het werk van de arts wordt deels direct betaald, voor circa twee derde. Als volgend jaar de doelen gehaald zijn, betalen we het resterende bedrag en een bonus.

Veearts kan de blinde vlekken zien en ze benoemen

We zijn nu enkele weken bezig en ik merk al verschil. We zijn anders met elkaar in gesprek. De veearts voelt zich uitgenodigd commentaar te geven; hij kan en moet ons wijzen op onze blinde vlekken. Wij worden aan het denken gezet en moeten aangeven waarom we adviezen wel of niet opvolgen.

Meekijkende veeartsen stellen praktische wijzigingen voor

Twee veeartsen wilden meekijken bij het melken. Zij zeiden dat meerdere dieren onrustig zijn en dat spenen schraal zijn. Wij vinden de speenconditie beter dan in vorige jaren. Maar nu we echt goed gingen kijken, waren we het eens met de artsen en we volgen hun adviezen nu op: andere speendip en het afnamemoment vervroegen. Na enkele weken zijn spenen zachter en zijn er minder onrustige koeien.

Na enkele weken betere speenconditie en meer rust

We willen minder koeien met hoog celgetal. Maar 'toevallig' hebben we nu een betere speenconditie en meer rust in de melkstal. De veearts levert duidelijk meerwaarde op als adviseur, hij wijst ons op onze blinde vlekken. Ik ben benieuwd wat over een jaar gerealiseerd is en of de werkwijze dan breder uitgedragen kan worden.

Laatste reacties

  • Demeter Griend

    Positief verhaal daar hou ik van

  • koestal

    Dat heet bedrijfsblindheid,dat woord kenden we vroeger ook al

Of registreer je om te kunnen reageren.