Commentaar

2039 x bekeken 9 reacties

Verplichte weidegang hopelijk van agenda

Regionale kringlopen, grondgebondenheid, weidegang. De (melk)veehouderij heeft het maar lastig met al die vage noties die toch maatschappelijk en politiek zo gevoelig liggen.

De grondgebondenheid is nu 'geregeld' door staatssecretaris Dijksma. De regeling die ze deze week na lang aarzelen gepresenteerd heeft, heeft als grootste verdienste dat praktisch iedereen in politiek Den Haag en de sector zich er in kan vinden.

Naast dat lastige onderwerp ligt er nog de kwestie weidegang. Dijksma manoeuvreert ook hier erg handig. Ze paait haar eigen gevoelige achterban door de ambitie uit te spreken dat de weidegang naar 80 procent moet. Nu gaat 70 procent van de koeien regelmatig de wei in. Ze stelt zelfs €1 miljoen beschikbaar voor stimuleringsmaatregelen en kennisvergroting, zodat dat doel dichterbij komt. Maar - gelukkig - gaat ze niet zo ver om het in een wet of AMvB vast te leggen.

Dat zou ook te gek voor woorden zijn. Laat dat maar liever aan de markt over, of probeer het anders te bevorderen met stimuleringsmaatregelen. Niet alles is bij wet te regelen, sommige dingen zijn daarvoor te ongrijpbaar. Weidegang hoort daar bij.

Het lijkt er ondanks wat gepruttel bij sommige partijen op dat hiermee met de grondgebondenheid, ook de weidegang even van de Haagse agenda af is. Zo lijkt het lange wachten beloond te zijn.

Laatste reacties

 • poldes


  in het Nederlandse buitengebied ;passen de auto,s en vrachtwagens /treinen en vliegtuigen beter dande koeien.

  het is allemaal geregeld via de N uitstoot per doelgroep gequouteeerd.

 • koestal

  iedereen heeft ook geen geschikte huiskavel

 • cornelis 22

  Een heleboel hebben wel een geschikte huiskavel maar die weiden ook niet.

 • timo


  Iedereen kan weiden, ook al is het maar een koppeltje pinken of droge koeien. Gewoon verplichten !!!!!!

 • Koen Franken


  Gewoon koppelen aan GLB , niet beweiden is korten op de uitbetaling .

 • Fokkoeien

  Wij hebben een wettelijke kavelruil gehad werd ons van m'n huiskavel 1 Ha afgepakt omdat kadastrale maat  en ha's door sateliet beelden niet overeenkomen sinds jaar en dag bij DR gebruikt door rechter afgedaan als natuur moet ook kans hebben dus wij kunnen er naar fluiten voor noppes over naar het waterschap.

 • Jaap39

  #4 verplicht maken moet je niet willen. Maar pinken naar buiten is een prima optie, vooral na 2e snede gras. 

  Melkkoeien verplicht weiden gaat never nooit niet gebeuren. Simpelweg omdat het vooral niet gezonder is voor de koeien. Wisselend grasaanbod, regen, te heet in brandende zon etc daardoor erg wisselende voeropname van de dieren met alle schadelijke gevolgen voor de dieren.

  Een vrije uitloop voor melkkoeien zou een acceptabel alternatief kunnen zijn. Maar vooral de keus laten om binnen onder (geïsoleerd) dak te kunnen vreten. 

  Het is niet voor niets dat de meeste koeien in de wereld binnen staan!

  Koeien buiten heeft enkel een emotionele waarde. 

 • koestal

  Lopend of fietsend naar het werk is ook goed voor het imago in Nederland,net als koeien in de wei.

 • DJ-D

  Ik ga ook altijd lopend naar de stal. Maar daar hoor je ze niet over.😊

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.