RundveeOpinie

Verplichte weidegang hopelijk van agenda

Regionale kringlopen, grondgebondenheid, weidegang. De (melk)veehouderij heeft het maar lastig met al die vage noties die toch maatschappelijk en politiek zo gevoelig liggen.

De grondgebondenheid is nu ‘geregeld’ door staatssecretaris Dijksma. De regeling die ze deze week na lang aarzelen gepresenteerd heeft, heeft als grootste verdienste dat praktisch iedereen in politiek Den Haag en de sector zich er in kan vinden.

Naast dat lastige onderwerp ligt er nog de kwestie weidegang. Dijksma manoeuvreert ook hier erg handig. Ze paait haar eigen gevoelige achterban door de ambitie uit te spreken dat de weidegang naar 80 procent moet. Nu gaat 70 procent van de koeien regelmatig de wei in. Ze stelt zelfs €1 miljoen beschikbaar voor stimuleringsmaatregelen en kennisvergroting, zodat dat doel dichterbij komt. Maar – gelukkig – gaat ze niet zo ver om het in een wet of AMvB vast te leggen.

Dat zou ook te gek voor woorden zijn. Laat dat maar liever aan de markt over, of probeer het anders te bevorderen met stimuleringsmaatregelen. Niet alles is bij wet te regelen, sommige dingen zijn daarvoor te ongrijpbaar. Weidegang hoort daar bij.

Het lijkt er ondanks wat gepruttel bij sommige partijen op dat hiermee met de grondgebondenheid, ook de weidegang even van de Haagse agenda af is. Zo lijkt het lange wachten beloond te zijn.

Beheer
WP Admin