RundveeOpinie

Snel internet in buitengebied, mét subsidie

We kwamen als buurt in actie en krijgen snel internet. ’s Nachts de Gecombineerde Opgave invullen vanwege supertraag internet hoeft straks niet meer! Dat is ook niet van deze tijd.

Kent u dat ook: ’s nachts de Gecombineerde Opgave invullen omdat er overdag geen doorkomen aan is? Ook filmpjes bekijken duurt een eeuwigheid. Het hele paasweekend zaten we hier zonder telefoon. Dan besef je pas echt dat je kwetsbaar bent als het gaat om communicatie. Internet is bijna onmisbaar in de dagelijkse bedrijfsvoering. Zonder internet kun je geen marktberichten bekijken, geen I&R-gegevens versturen, geen Gecombineerde Opgave invullen, niet je melkkwaliteit checken op Z-net of je e-mails beantwoorden en versturen en noem zo maar op.

Snel internet geen luxe maar basisvoorziening

Het internet hoort al tot de standaard nutsvoorzieningen. Maar toch wordt de oude koperen telefoonkabel in het buitengebied niet vervangen door glasvezel. Vaak is het rendement te laag om deze te vervangen. Totaal niet interessant voor de grote providers om glasvezel aan te leggen en te exploiteren. Veel liever gaan ze naar de dorpen en steden: veel klanten op een kluitje en om de 50 meter of minder een aansluiting.

Werkgroep snel internet vond gehoor bij provincie Friesland

Wij hebben het hier in onze buurt anders opgepakt. We waren er klaar mee dat je geregeld een dag of vijf zonder vaste telefoon of internet zat. We zijn met de hele buurt in actie gekomen en zijn een werkgroep gestart en anderhalf jaar geleden op zoek gegaan naar een oplossing. Provincie Friesland bleek op zoek te zijn naar pilotprojecten om breedbandinternet aan te leggen in de buitengebieden. Doel daarvan was om leegloop tegen te gaan en ervoor te zorgen dat het buitengebied niet een achtergesteld gebied wordt.

Ieder huis snel internet, eigen bijdrage: €3.500

Er wordt nu bij ons in de straat druk gegraven; ieder huis krijgt een aansluiting met 50 procent subsidie en de andere helft eigen bijdrage, € 3.500. Een heel bedrag, maar nu weten we zeker dat we genoeg capaciteit hebben om filmpjes en bestanden te up- en downloaden. Onze snelheid nu is 2 Mbit per seconde en gaat naar 100 Mbit. We kijken er echt naar uit, want drie à vier keer per jaar een kapotte telefoonkabel kan tegenwoordig echt niet meer.

In Scandinavië rolt overheid gratis snel internet uit … Zó hoort het!

Ik denk dat we samen ervoor moeten zorgen dat we het platteland bij de tijd houden. Dan raakt de innovatiekracht van de land- en tuinbouw niet achterop bij het buitenland. In de Scandinavische landen rolt de regering breedband uit op het platteland. Gratis ook nog. Daar kan de Nederlandse regering veel van leren. Want is het eigenlijk niet van de zotte dat we zelf geld moeten betalen om bereikbaar te zijn?

Glasvezel en een Ferrari

De oude Telegraaf- en Telefoonwet verplicht KPN om bestaande leidingen te onderhouden en wat op te lappen. Maar echt goede leidingen aanleggen zal nooit en te nimmer gebeuren; of zoals een monteur ooit een keer tegen ons zei: “Als jullie glasvezel krijgen, dan kom ik voortaan met een Ferrari langs om alles te onderhouden.” Oftewel: het zou dus echt niet gebeuren. Maar als je met elkaar doorzet en ­ervoor gaat, dan kun je vele deuren open krijgen.

Beheer
WP Admin