Commentaar

2 reacties

Melkveehouders maken rekensommetje

Je mag het geen meevaller noemen. Het blijft absurd veel geld: €135 miljoen.

Nederlandse melkveehouders betalen dit recordbedrag aan superheffing omdat zij in het laatste quotumjaar 2014/2015 486 miljoen kilo te veel melk leverden. Dit blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Maar het is tegelijkertijd ook €30 miljoen minder dan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) begin maart nog voorspelde.

Melkveehouders hebben in de laatste maanden van het quotumjaar hun productie aangepast aan de marktomstandigheden. Zij maakten het rekensommetje: melkprijs versus boete. En die uitkomst zag er steeds somberder uit.

Melkveehouders piekten vooral in de eerste maanden van 2014/2015. De melkprijs schuurde tegen de €0,50 per kilo aan. Bijzonder lucratief, zelfs met boete. Maar verderop in 2014 ging de prijs fors onderuit, tot €0,26-0,30 per kilo eind van het jaar. De veehouders trapten op de rem. Koeien werden eerder drooggezet. Ook gingen meer dieren naar de slacht.

Het betekent dat de voorspelde flitsstart van het quotumvrije tijdperk na 1 april ook wat rustiger verloopt. Noem het voorzichtig. De prijs is met 31 tot 32 cent ook niet echt denderend. LEI Wageningen UR voorspelt ook dat de melkprijs de komende tijd minder hard zal stijgen dan tot nu werd aangenomen.

De boete, over het afgelopen melkprijsjaar 27,83 cent per kilo, is voortaan van de baan. Er blijven voor de melkveehouders nog genoeg marktomstandigheden over om mee te rekenen.

Laatste reacties

  • koestal

    27,83 cent,dat is net wat sommige melkfabrieken uitbetalen,wat een bezigheidstherapie voor boeren  en geldklopperij voor de EU

  • A.B.Vink

    Volgens mij zijn dat toch echt kilo's die tegen 50 cent geleverd zijn! dan houd je daar nog 22 cent aan over toch? Iedereen heeft voor zichzelf beslist of hij dit wilde doen. Het risico van het ondernemenrschap zullen we maar zeggen. Ga daar nou niet de melkfabriek de schuld van geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.