RundveeOpinie

Dure levensduur van koeien

De economie bepaalt de levensduur van de koeien. Daar verandert wel of geen melkquotum niets aan.

De levensduur van koeien moet omhoog. Dat moet van boeren, van fokkerijorganisaties, van LTO. Van nature kunnen koeien veel ouder worden dan de moderne melkkoe nu wordt: ­gemiddeld 5,5 jaar, waarin ze 3,5 lactaties voltooit.

Melkproductie wordt doorslaggevende factor

Nu rijst de vraag of het verdwijnen van het melkquotum invloed krijgt op de levensduur. Nee, want de economie regeert bij de beslissing of een koe van het erf verdwijnt. Dat was de afgelopen dertig jaar tijdens de quotering al niet anders. Alleen de afwegingen verschillen. Toen was het druk van wachtende vaarzen die leidde tot versnelde afvoer van melkkoeien. In het quotumloze tijdperk zal melkproductie per koe per dag de doorslaggevende factor worden. Die staat immers gelijk aan bruto-inkomen. Zo wordt er op grote bedrijven in de VS naar gekeken. Levert vervangen meer op, dan gebeurt dat. Dat het vervangingspercentage dan soms oploopt tot 40 of 50 interesseert de bedrijfseconoom van het bedrijf maar bitter weinig. De koe is er puur productiemiddel.

Nederlandse boer beschouwt koe niet als productiemiddel

In Nederland hebben we die cultuur niet. We kennen onze koeien en zullen ze niet als productiemiddel beschouwen. Maar ook aan geduld komt een eind. We wachten langer, maar als het celgetal van uw 88 punten koe is omgeslagen naar een chronische SAU die ook na de droogstand niet is verholpen, ruimt de koe het veld. De levensduur is dan wel een jaar langer (gerekt). Goed voor de levensproductie bij afvoer; bedrijfseconomisch had ze vorig jaar al aan de haak moeten hangen. In dat geval is levensduur duur.

Moment om koe af te voeren moet economisch gedreven zijn

Zijn inspanningen van fokkerijorganisaties dan waardeloos? Zeker niet. Door alle beschikbare kengetallen te gebruiken kunnen we een koe fokken die langer blijft lopen omdat ze zelfredzaam, sterk en weerbaar is. Zo verschuift het moment waarop de beslissing valt een koe af te voeren. Die beslissing komt echter altijd een keer. En die moet dan economisch gedreven zijn. Het eerste verlies is het minste verlies.

Beheer
WP Admin