Redactieblog

14 reacties

De waarde van (de) Nederlandse zuivel en een goed plan

De Nederlandse zuivelsector staat er in doorsnee uitstekend voor. FrieslandCampina is de groeibriljant. Dit alles dankzij geluk en goede plannen, maar om vol te houden zijn nieuwe plannen nodig.

Topman Cees 't Hart vertrekt als succesvol en gelauwerd CEO bij FrieslandCampina. Hij heeft van twee zuivelcoöperaties, die ieder voor zich net niet goed en groot genoeg waren om het te kunnen maken op de wereldmarkt, een succesvol zuivelbedrijf gemaakt, waar wereldwijd met jaloezie naar wordt gekeken. Het is deels geluk, want bij de fusie had niemand in de bedrijfstop voorzien dat Nederlandse kindervoeding zo'n succes zou worden in China, maar een ander deel van het succes heeft wel degelijk te maken met een goede aansturing en dito commerciële strategie.

De leden van FrieslandCampina kunnen blij zijn, want bij welke andere zuivelreus hadden ze eenzelfde resultaat ontvangen?

Veel collega's bij andere zuivelbedrijven kijken er met jaloezie en spijt naar. Waarom valt hen niet eenzelfde succes ten deel?

Nu wil ik niet generaliseren, want wie bij Cono zit, Nemelco, Rouveen of DeltaMilk, kan goed meekomen.  Al deze bedrijven hebben hun eigen niche en liften samen mee op het succes van de Nederlandse zuivel. Zuivel uit Nederland maakt echt een prijsverschil ten opzichte van de buurlanden.

De kunst is nu om dit vast te houden. Buitenlandse bedrijven lijken steeds meer op te rukken. We weten van DMK en DOC Kaas. Cees 't Hart zegt dat hij meer fusies en overnames verwacht. De kunst is dan om de meerwaarde van Nederlandse melk en zuivelproducten vast te houden. Het zou spijtig zijn, en ook een grote kapitaalvernietiging, als het anders zou gaan.

Maar het gevaar dreigt niet alleen van die kant. Ook succesvolle bedrijven hebben geen doorlopend patent op succes. Voor FrieslandCampina kan het grootste gevaar wel eens schuilen aan de coöperatieve kant van het bedrijf. De leden hebben namelijk heel veel dood geld in de coöperatie zitten, geld dat de coöperatie hard nodig heeft, maar ook geld dat de leden zelf ook wel op een andere manier zouden kunnen gebruiken.

Dat geld vrijmaken ten behoeve van de leden zou veel boeren goed uitkomen, maar het kan funest uitpakken voor de onderneming, want dan is FrieslandCampina binnen de kortste keren in handen van een beursgenoteerde speler, of een Chinees semi-staatsbedrijf. Om dit probleem op te lossen is dus opnieuw een goed en slim plan nodig. Tenzij de leden nog tot in lengte van jaren rustig op hun steeds groter wordende coöperatieve beleggingen kunnen blijven zitten.

Daar is helaas geen garantie voor. Laat ieder het lot van de ZLTO voor ogen houden als hij denkt dat ongebruikte rijkdom zomaar met rust wordt gelaten en ook nog goed besteed. Weliswaar probeerde de ZLTO de leden te helpen met de spaarpot van Sobel, maar door meerdere doelen tegelijk na te streven en door gebrek aan scherpte met Vion staat de ZLTO nu bijna zelf bij het BKR geregistreerd.

Laatste reacties

 • joannes

  Wel een subtiele manier om co-operatie leden duidelijk te maken dat ze gewoon een soort aandeelhouder zijn in een risicovolle onderneming! Als dat maar geen stormloop op ledengeld gaat betekenen? Of ..... misschien is dat juist wel de bedoeling. FC kan met de huidige rente kosten goedkoper lenen dan ze rentes kunnen garanderen op de ledencertificaten. En dat maakt die gelukkige cashflow machine weer rendabeler. Gelukkige cashflow machine omdat, zoals Klaas al aangeeft, weinigen het Chineese FC babyvoeding succes hebben zien aankomen, en de melkprijs nooit door FC gegarandeerd wordt. Het blijft een verwerker van Boeren melk waar Boeren, de toeleveranciers, een vinger in de pap (denken te) hebben. 

 • haam

  Joannes   Vooral  de laatste zin  denken te hebben,  en die door de ( arogante)  houding  van FC kwa diverse regels  waaruit blijkt dat zij de boeren wel even zal leren hoe ze moeten boeren , steeds verder het wij gevoel laat afbrokkelen.

 • japiani

  mischien naar voorbeeld hzpc handelen. waar aandelen door een beperkte groep gekocht kunnen worden en een leuk divident wordt uitgekeerd aan boeren en (ex) werknemers

 • wmeulemanjr1

  Hier word op een vage manier de boer neergezet als gewillig object bij FC die niet te veel praatjes moet hebben.

 • Mozes

  Als je bij een FC die volledig in boerenhand is een melkprijs krijgt die 4 cent hoger is dan wanneer FC aan de beurs genoteerd is hoeveel geld kun je daarvoor in FC laten zitten? Als je over dat geld dan ook nog een rente krijgt vergoedt waarvoor je prima bij de bank kunt lenen?  
  En als een boerderij waar het lidmaatschap van een volledig coöperatieve FC aan gekoppeld is een veel hogere verkoopwaarde heeft dan een boerderij waar geen FC lidmaatschap aan gekoppeld is? Wat is dan het voordeel van kapitaal uit FC halen? 

 • koestal

  Het kabinet is hier niet van onder de de indruk,het investert liever in Schiphol,Lelystad en Rotterdam ,dat vinden ze belangrijker voor het oog van de wereld. En houdt leegverkoop van het aardgas in Groningen met alle schades van dien !

 • agratax2

  Waarom doet FC het zogoed in China met de babyvoeding? Niet omdat ze door beter te zijn de markt hebben gepakt. Nee alleen omdat de Chinezen hun eigen babyvoeding vol stopten met ongezonde chemie of liever gezegd baby Vergif. Hier zie ik niet wat jezo goed doet, je concurent vervuild zijn nest en geeft jouw daarmee de kans te mogen leveren. Het is dus niet der verdienste van de FC top, maar van de Chinese handelaren die dom bezig waren en de deuren  ongewild open zetten voor FC.

 • daan1908


  #7   De  kwaliteit  van  de  babyvoeding  was  al  goed  ,  de  schandalen  in  China  hebben  alleen  dit  proces  versneld .

 • Foxxy

  @ Koestal
  Schiphol en vooral Rotterdam zijn ook aandachtspunt nummer 1 voor onze overheid !

  En Friesland Campina blijft nog wel even op het geld van de leden passen ! Boeren zijn gemiddeld te conservatief om een beursgang toe te staan! (En misschien is dat maar goed ook. )

 • agro1


  nl zuivel is gevraagd. overal ter wereld wordt babyvoeding gemaakt, chinezen zeiden neeee, het moet nl zijn. koester deze voorsprong met alles wat je hebt en ga geen rare kortetermijn dingen doen op de beurs. eidigt gegarandeerd in tranen, beurs telt enkel geld en wel naar zich toe, ongeacht de gevolgen. bedien de chinezen goed, er zijn er veel van!!!

 • Jaap39

  Precies agro1. Daarmee is Nederlandse zuivel als het ware een merk. Het merk.  Dan móeten we ook op die manier met het merk omgaan. Geen beursgang en zoveel mogelijk zuivel Nederlands houden. 

  Zoniet, kom je via verschillende kanalen je eigen Nederlandse zuivel als concurrent weer tegen.

 • Jaap39

  Weleens aan gedacht dat na beursgang een (vijandelijke) (gedeeltelijke) overname wel heel dichtbij brengt? Het vergemakkelijkt het iig wel. Daar gaat je Nederlandse trots.....

 • kremer

  Als je als cooperatie een meerderheid van de aandelen van de BV houd dan kunnen de overige aandelen wel naar de beurs.  De verwachting is, zo als we op de vergadering hoorden dat er al minder leden komen. En de FC wil steeds uitbreiden dus heeft kapitaal nodig. Moeten de leden dit allemaal opbrengen?

 • koestal

  FC heeft genoeg geld in kas,ze hebben de laatste jaren enorm geinvesteerd in bestaande fabrieken

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.