1 reactielaatste update:11 apr 2016

Brabo's naar Heerenveen

van de hulsthof
Een ronduit plezierig bezoek, de zaterdag voor Pasen van vijftien jonge boeren uit West-Brabant. 's Avonds gingen ze op uitnodiging van de Rabo naar een voetbalwedstrijd van Heerenveen tegen NAC.

's Morgens waren ze vertrokken om er een leuke dag van te maken. En als ambitieuze boeren op stap gaan, ja dan gaan ze naar andere boeren. Eerste bezoek was aan Sjoerd Galama, ex-commissaris van FrieslandCampina. De bedrijfsvoering en bedrijfsvisie kwamen aan bod en zijn te vroege vertrek uit de raad van commissarissen (rvc). Zijn eerste periode zat erop en voor een tweede niet geaccepteerd.

Opmerkelijk, deze een paar jaar geleden nog zijnde gedeputeerde, had kort geleden nog aangegeven hoe boeiend hij het werk vond in de rvc.  Dat de Dairy Campus in Leeuwarden wordt ontwikkeld, mag hij op zijn credo schrijven. Maar blijkbaar was er toch iets. Een herbenoeming bij FC is niet zomaar iets, niet een vanzelfsprekendheid en dat is goed. De collega RvC-ers,  FC-board, benoemingscommissie, de districten die hij begeleidt, allemaal worden ze geconsulteerd en kunnen hun zegje doen over Galama. En dan heb je Sjoerd zelf nog, vlak hem niet uit: duidelijk, visionair; zou hij onvoldoende het clublied willen zingen?

De Brabanders, leuke jonge boeren, waren erg geïnteresseerd. Goed gediscussieerd hebben we en uiteraard ook een rondgang over de boerderij. Over het kuchje bij de kalveren, dat dit jaar  hardnekkig is en de relatie met antibioticagebruik.  Over de ligboxafscheiding, die wij hebben in de stal, een noviteit die koeien spaart, waren ze verbaasd. Dat wij die zomaar in de hele stal hadden gemonteerd. Kijk, daarover was ik weer verbaasd: in mijn opvatting zijn Brabanders ondernemender dan Noorderlingen. Zij nuanceerden dat. Van de vijftien boeren, waarvan elf de koeien jaarrond binnen hebben, kwam de discussie toch nog even over weidegang.  Dhr. De Groot van Zuivel NL denkt dat ik een weideganghater ben. Niets is minder waar. Wij waarschuwen alleen maar, nota bene, onze eigen organisaties, dat  65 convenantondertekenaars, Zuivel Nl en LTO voorop, dat zij de kop in het zand steken voor de werkelijkheid.

Heerenveen – NAC Breda: 0 – 0.

Eén reactie

  • Sjakkie


    Het geeft maar weer aan dat bij RFC niets op de automatische piloot gaat.

    En dat is goed. Wanneer dat wel het geval is zijn de brokken groot, zie VION

Of registreer je om te kunnen reageren.