Redactieblog

43 reacties

Welzijn productiedier kan beter

Ik heb veel geleerd van mijn grootouders. Ook al hielden ze hun koeien voor de slacht, ze gaven echt om hen. Net zoals veel mensen openstaan voor verbeteren van het welzijn van hun productiedieren.

Zomers op de boerderij in Ontario, Canada. Weilanden met koeien. Gesprekken met oma aan de keukentafel. Mijn gedachten gaan er vaak naar terug. Mijn opa en oma hielden van hun zoogkoeien en praatten met passie over hun werk. '40 head of Herefords', zei mijn oma altijd trots.
Op een dag ging ik met mijn opa, die zijn boerderij inmiddels had verkocht, naar de winkel om de krant te halen. In het weiland dat van hem was geweest, zag hij onmiddellijk dat er iets aan de hand was. Mijn 73 jaar oude opa sprong over een hek en ik ging hem achterna.

Opa doet verwoede pogingen om kalf te redden
Een van de koeien loeide hard. Haar pasgeboren kalf zat met de kop vast tussen rotsblokken die op veel plekken in Ontario onderdeel uitmaken van het landschap. Toen we dichterbij kwamen stopte ze met loeien, alsof ze opgelucht was dat er hulp was. Mijn opa trok aan de voorpoten om het kalf te bevrijden. Zijn armen zaten onder het bloed. Na tien minuten van vergeefse reddingspogingen kwam de stier van de kudde dreigend op ons af. We zetten het op een lopen. Mijn opa ontkwam op een haar na aan de stier. De jonge boer die het bedrijf van mijn grootouders had overgenomen, schoot het kalf dood. De moederkoe die haar kalf had verloren stond daarna altijd gescheiden van de groep en had een trieste blik in haar ogen. Mijn opa en oma hielden haar in de gaten. En ik realiseerde me toen dat, ook al hadden ze koeien voor de slacht, ze echt om de dieren gaven.

Discussies over dierenwelzijn aan de keukentafel bij opa en oma
Kippen in legbatterijen, koeien en zeugen in boxen: dat zag ik toen ik op andere boerderijen kwam. Een heel andere wereld dan bij opa en oma. En toen ontstonden er discussies aan de keukentafel. 'But you wouldn't be here if it were not for meat!', maakte oma me duidelijk. Mijn droom was alleen maar boerderijen met mensen zoals mijn opa en oma. Ik besloot al op twaalfjarige leeftijd in actie te komen tegen de slechte praktijken die gewoon waren geworden. Ik bezocht veemarkten en las boeken van Temple Grandin en Jane Goodall. Ik ging farm animal behaviour studeren. Op de universiteit kwam ik een man tegen die langer was dan ik met mijn 1.82 meter: Hans, een knappe 1.90 meter lange Duitse bietenboer. Ik ging na mijn studie met hem mee naar Duitsland. De relatie ging voorbij, maar het werk dat ik daar deed, bleef ik doen. Voor een dierenwelzijnsorganisatie inspecteerde ik veemarkten en veetransporten.

Met Eyes on Animals wereldwijd verbeteringen doorvoeren
Door een bezoek aan de veemarkt in Leeuwarden maakte ik kennis met Nederland als landbouwland. Nederland is een van de belangrijkste importerende en exporterende landen van dieren, waar enkele van 's werelds meest toonaangevende slachthuizen staan en waar een innovatief klimaat heerst. Een land waar verbeteringen nodig zijn, maar waar ook duidelijk mogelijkheden zijn. Vanuit dit leidende landbouwland zouden verbeteringen zich kunnen verspreiden over de rest van de wereld. In 2008 richtte ik Eyes on Animals op. De afgelopen jaren heb ik veel goede en slechte praktijken gezien en vooral mensen ontmoet die van hun werk houden en openstaan voor verbetering. Daarover ga ik bloggen voor Boerderij.nl. Dat de wereld niet zwart-wit is, had ik al ontdekt op de boerderij bij opa en oma.

Foto

 • Welzijn productiedier kan beter
  Foto: Henk Riswick
 • Lesley Moffat is een jaar oud en al een echte vegetariër; klaar om een mand appels te verorberen.

  Lesley Moffat is een jaar oud en al een echte vegetariër; klaar om een mand appels te verorberen.

  Foto: Lesley Moffat
 • Kijkend naar haar broer die pony rijdt, met schapen in de achtergrond

  Kijkend naar haar broer die pony rijdt, met schapen in de achtergrond

  Foto: Lesley Moffat
 • Op 7-jarige leeftijd is Lesley al bedroefd als op de markt in Bonn konijnen worden verkocht

  Op 7-jarige leeftijd is Lesley al bedroefd als op de markt in Bonn konijnen worden verkocht

  Foto: Lesley Moffat
 • Let vooral op de sticker ... een activiste in de dop.

  Let vooral op de sticker ... een activiste in de dop.

  Foto: Lesley Moffat

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Dat is andere koek dan Wakker Dier.

 • DJ-D

  Begin maar met de schande van ons land: staatsbosbeheer in de oostvaardersplassen. Breng hun maar een lesje ethiek bij.

 • joannes

  Liefde en respect voor dieren is lovenswaardig en idyllisch! Het is de wereld die je wilt dromen. Maar van dromen eet geen mens. Met medelijden komt er geen eten op tafel. Erger, inmiddels in het economische proces met een organisatie als ¨Eyes on Animals¨ wordt medelijden met dieren een Roofdier voor mensen en een bedrijfstak. Want jagen op dieren onrecht, stimuleert het oeroude jacht instinct op medemensen. Dus alle mooie verpakte idyllische woorden en plaatjes, kan ik niet anders concluderen dan, met zo´n beroep je, je eten op tafel krijgt met acteren als een Roofdier in een beroepsgroep waar je nb zelf geboren en getogen bent.

 • alco1

  Met vegetariër zijn wordt al een statement gemaakt.
  Nota bene na het zien van een kalf in nood in de vrije wereld tussen een paar natuurlijke stenen.
  Ook maar niet serieus nemen.

 • DJ-D

  Ja precies alco. Als ze wel gesprek aangaat met sbb waar ik voor pleitte. Komen ze overeen dat ze enorm veel stenen in de oostvaardersplassen gaan plaatsen.

 • veldzicht

  De boeren willen alles doen wat de consument wil,als ze er maar voor betalen,van alles willen maar als het op betalen aankomt hard weglopen kan natuurlijk niet.als je geld over hebt voor een lada
  krijg je ook geen Mercedes.

 • Fermer

  Oostvaardersplassen wordt geleid en beheerd door wereldvreemde, totaal doorgedraaide mensen die 'de natuur' denken te begrijpen en op hun manier in Nederland willen introduceren. Als boer is het goed dit te veroordelen, maar elke keer als het over dierenleed gaat dit oostvaardersplassen-project aanhalen om aan te geven dat het nog erger kan helpt niets voor onze zaak.

 • Fermer

  Houd echter wel in de gaten dat onze veehouderij zelf in een steeds gevaarlijker situatie terecht komt, alsmaar krimpende marge's, steeds grotere bedrijven, oplopende leningen en verdergaande regelgeving, waarbij het dieren houden op verantwoorde manier steeds moeilijker wordt. Kalveren die niets opbrengen, wat doe je daar nog voor, koeien die zoveel moeten produceren dat ze niets meer hebben kunnen, kippen en varkens (en straks koeien) waarbij de voeding uitgekleed wordt om maar minder mineralen te voeren en dus meer dieren gehouden kunnen worden, meer biggen per worp dus steeds vatbaarder en ga zo maar door. Euthanasie op dieren was vroeger een uitzondering, nu is het bijna een noodzakelijk kwaad geworden wat een probleem het snelst en goedkoopst oplost. Onze sector zit wat dieren houden beterft op een glijdende schaal door dieren slechts als productie-middel te zien, waar je alleen nog cijfermatig naar kijkt. Je kunt zeggen dat de economie je daartoe dwingt, maar wanneer ga je te ver?
  Ik ben 10x liever die opa die het kalf probeert te redden dan de jonge boer die het direct afschiet en overgaat tot de orde van de dag.

 • DJ-D

  Nico Koffeman maar even bellen dan. Hoe die dat doen. Marianne Thieme zegt ook steeds het zelfde maar dan over bio-industrie. Om helemaal gek van te worden. Maar heeft al 2 zetels.
  Als de boerderijredactie al ruimte geeft voor een wspa er. Sommige boeren geen tegengeluid dulden. Ja dan weet ik het ook niet meer. De baan egel-fluisteraar is een serieus beroep in nederland. Moet ik daar maar over een paar jaar op solliciteren als het gebeurt is met de sector.

 • Mozes

  Alle dieractivistische kronkels en cliché's komen voorbij.

  Kun je bestaan van 40 zoogkoeien? Blijkbaar waren de grootouders van Lesley Moffat al gepensioneerd en hadden ze de koeien meer als hobby. Kun je hier jonge boeren aan afmeten die er van moeten bestaan? De boer kan niet anders dan zich aanpassen aan wat de markt vraagt. Als de markt in voldoende mate vlees vraagt van koeien die gehouden zijn zoals bij de grootouders van Lesley en de hiervoor noodzakelijke prijs wil betalen zullen boeren hier zeker op inspelen.

  Het 'pasgeboren' kalf zat vast tussen stenen. Een pasgeboren kalf weegt hooguit 50 kg en kan prima opgetild worden, zeker als je met z'n tweeën bent.
  'De arm van grootvader zat onder het bloed', wat de indruk wekt dat het kalf zwaargewond was en mogelijk niet meer te redden was.


 • Mozes


  'De koe had de rest van haar leven getreurd om het verlies van haar kalf'.
  Ik heb eens een documentaire gezien over natuur in de bergen in het westen van de VS en Canada. De helft van de kalveren van hertachtigen wordt in de eerste weken van hun leven gedood door roofdieren. Wanneer in Nederland de wolf in voldoende mate terugkeert zullen ook hier een flink percentage van de kalveren van reeën gedood worden. Daarnaast ook lammeren van schapen en geiten en af en toe een kalf van een rund. Als al deze dieren de rest van hun leven treuren om het verlies van hun jong hebben wij vrijwel alleen nog treurende dieren. Als Lesley iets van natuur zou begrijpen zou zij weten dat verlies van een jong meer regel dan uitzondering is. Dieren gaan na enkele dagen over tot de orde van de dag.

 • Mozes

  Verder valt op dat Lesley Moffat dierwelzijn begrijpt op basis van het sentiment van de mens tegenover het dier. Dit is een denkwijze die ook bij de huidige dieractivisten in Nederland onuitroeibaar is. Ik ben van mening dat dierwelzijn alleen afgemeten kan worden aan de mate waarin het dier gerespecteerd wordt in zijn natuurlijke behoeftes en soort eigenheid ongeacht het doel waarmee dat dier gehouden wordt.

  Een dieractivist is bv negatieve over het welzijn van een koe omdat deze gehouden wordt vanuit een commercieel belang. Ook als deze koe in de wei loopt en in hoge mate gerespecteerd wordt in haar eigenheid en natuurlijke behoeftes.
  Tegelijk is de dieractivist niet negatief over het welzijn van de hond of kat in de stad ondanks dat deze dieren net zo gefrustreerd worden in hun eigenheid en natuurlijke behoeftes als een kip in de vroegere legbatterij. De reden hiervoor is dat deze dieren gehouden worden vanuit een motivatie van belangeloze zorg, gelijk aan ouders tegenover een kind.

  Ik heb al wel eens eerder opgemerkt dat dieractivisten blijkbaar op zoek zijn naar een soort verplaatste moederliefde. Ik heb hier wel eens harde kritiek op gehad, ook van collega veehouders, maar iedere keer wordt ik weer door dieractivisten bevestigt in deze conclusie. Ook nu weer door Lesley Moffat.

 • joannes

  @Mozes, het verdient lof dat je probeert te begrijpen waar die Lesley Moffat haar motivatie vandaan haalt om beroepsmatig het ¨Medelijden¨ met dieren te exploiteren. Want dat is het! Het exploiteren van medelijden en schuldgevoelens van mensen die vlees eten en met inmiddels wereldvreemde taferelen geconfronteerd worden. Taferelen als een Veemarkt, in het verleden in het centrum van de Stad, een Slachthuis, in het verleden in elke Stad enkele, de zelfslachtende Dorps slagerij, enz, Met het vervreemden van die consument via voorverpakt vlees in de Supermarkt, gaan deze veganisten één stap te ver. Één stap omdat zij in die vervreemding stappen en een beroep maken, roofdier zijn, geld verdienen, aan een volstrekt menseigen gewoonte; vlees eten en dieren voor slacht produceren. Ze exploiteren het medelijden en verdienen er hun brood mee! Maar en passant creëren ze onderling wantrouwen en vervolging tussen beroepsgroepen en burgers. Iets waar ze zelfs eer uit halen. Ik zou hier nooit trots op kunnen zijn, maar zij proberen het zelfs als een deugd op hun kinderen over te brengen. Boeren moeten iets vinden op die dwaling!

 • Fermer

  @Mozes #10, je zegt 'als de markt in voldoende mate vlees vraagt van koeien gehouden zoals bij de grootouders van Lesley en de hiervoor noodzakelijke prijs wil betalen'. Feit is dat de markt dit vraagt en dat de markt de hiervoor noodzakelijke prijs betaald. Echter is het geen vlees uit Nederland of W. Europa, want dat kan niet voor deze prijs op deze manier geproduceerd worden. Dat is het punt, niet alleen met vlees, maar met bijna alle agrarische producten. Wij intensiveren en groeien om toch maar concurrerend te blijven, maar komen daarmee steeds verder van de wens van de burger af met onze productie-methodes, ongeacht de zwaardere regelgeving. In de echte concurrentie-strijd, zonder belemmeringen, redden we het zowieso niet. Nu al, met in- en uitvoerregels zijn onze houderij-methode's financieel noodzaak, vooral door grond en arbeidskosten, dat begrijp ik, maar zijn we moreel gezien niet al te ver doorgeschoten, dus eigenlijk al failliet?

 • fvdboomen1

  @ Mozes je hebt helemaal gelijk met dat pasgeboren kalf dat het hoogstwaarschijnlijk niet was. Gebeurd hier in Australie ook ze steken hun hooft in de vork van een boom of iets dergelijks en het enigste wat ze doen is teruguit trekken tot ze er helaas aan overlijden. kom je erbij en ze leven nog dan haal je ze eruit dan is het risico groot dat ze naar de eerste de beste drinkplaats lopen en zich dooddrinken als ze erg lang vastgezeten hebben.In de ogen van een kind wat ze toen was en haar onwetendheid over wat er waarschijn werkelijk aan de hand is er een beeld gevormd dat de jonge boer een dierencrimineel is mbt wat hij deed het beeindigen van het leven van het kalf en in de veehouderijwereld kun je niet altijd elk dier redden ,maar dat wil niet zeggen dat je dan een crimineel bent.Als je zoveel om dieren geeft redt ze dan en blijf er voor zorgen zoals voor een hond of kat kom je erachter hoe moeilijk dat is in plaats van anderen alleen te vertellen dat het anders moet. Er zijn altijd wel plaatsen waar verbeteringen mogelijk zijn en daar moet dan ook gebruik van gemaakt worden dat ondersteund elke boer die om zijn vee geeft. grt w verdonschot

 • LUCTOR

  Lesley je grootouders hebben waarschijnlijk de koeien ook gehouden om in bestaan te voorzien dat doen wij hier ook als we onze beesten niet goed verzorgen is het met ons bestaan ook gedaan.De misstanden die ontstaan wanneer de dieren de boerderij hebben verlaten heeft een boer geen vat meer op.
  Je zou eens met de politiek moeten praten omtrent de fiscale regels die het im en exporteren van vee soms zeer lucratief maakt door bij voorbeeld slachtbeesten buiten de EU af te zetten of een rondje Europa reizen ik denk dat hier een taak voor je is weggelegd. Probeer de regelgeving in Brussel zover te krijgen dat het loont om de dieren in eigenland te slachten en als vlees te exporteren wat een hoop dierenleed voorkomen zal.

 • trijnie

  Hè,waarom nu niet eens een enigszins positieve benadering van het geschrevene?
  Het is een leuk verhaal en jullie voelen je gelijk weer negatief aangesproken. Jammer hoor.

 • YOMI

  Onbegrijpelijk en onacceptabel dat een blad als Boerderij, die pretendeert onafhankelijk te zijn, een platform geeft aan Eyes on Animals om hier te kunnen gaan bloggen.

  Los van het goede werk dat Eyes on Animals ook doet, schofferen zij ook regelmatig de Nederlandse boer.

  Zo schrijven ze o.a.: 'Een verontrustend groot deel van de koeien in de Nederlandse melkveehouderij lijdt onder gebrekkig welzijn.....'
  Hoe kan de Boerderij in zee gaan met een groepering die zegt dat de meeste koeien lijden? Dat doet de boer groot onrecht.
  Ik denk dat boeren er niet van gecharmeerd en gediend zijn dat de Boerderij met Eyes on Animals in zee gaat.... • trijnie

  Het is goed om ook eens over de heg van het eigen erf te kijken.
  Je kunt er niet omheen dat er nog een andere wereld is en die houdt niet op bij de grensafscheiding.

 • Mozes

  @Trijnie, je hebt gelijk dat hier ook ruimte moet zijn voor mensen uit andere delen van de samenleving. Met alleen een boerenmening op deze site krijg je beroepsblindheid.
  Het is aan ons boeren om onze visie er tegenover te zetten.

  Ik heb de laatste tijd niet meer wat gehoord van Theo Wams. Ik ben bang dat hij er de brui aan heeft gegeven.

 • W Geverink

  Mozes en emmerei #10/14 Bijna alle zoogkoeien in Canada worden gehouden op de manier die Lesley beschrijft. Het hele jaar buiten in de wei. Lage stukken land die niet voor akkerbouw kunnen worden gebruikt en waterlopen ed laat men in gras dat dan middels koeien tot waarde wordt gebracht. Als een koe een kalf kwijt raakt of het kalf wordt gespeend loopt de koe zo'n twee dagen te zoeken en te loeien. De koe van hierboven is nog een dag of wat in de buurt van die rotsen te vinden. Daarna gaat ze over tot de orde van de dag. Grazen voor het ongeboren kalf van volgend jaar.

 • trijnie

  Toch is het goed dat er Lesleys zijn, het stukje elders geschreven gaat over Amerikaanse boeren waar maar aangesold wordt met koeien waarbij ze zelfs van onwillige koeien de staarten afknipten met een heggeschaar. Ik heb het filmpje op internet gezien en het was meer dan erg. Wat dat betreft mogen ze van mij een verborgen camara gebruiken zodat dit wereldkundig kan worden.
  Geverinck, sorry, Canada is geen Amerika al is het voor ons Nederlanders misschien één pot nat.

 • trijnie

  Ik heb eens op internet gekeken wat Eyes on Animals doet, maar ik heb er filmpjes gezien van dieren mishandeling waarvan ik alleen maar kan zeggen dat het goed is dat er mensen meekijken.

  We mogen als mens profiteren van dieren maar wel met respect.

 • YOMI

  Zoals ik al zei Trijnie en Mozes, doet Eyes on Animals ook goed werk.
  En ik ben er zeker een voorstander van om allerhande meningen en visies te plaatsen en dat je niet alleen mensen uit je 'eigen wereldje' aan het woord moet laten.

  Maar dat iemand of een groepering dingen goed doet, moet je er niet van weerhouden om ook kritisch te zijn op de negatieve aspecten van zo'n persoon of instantie. Eyes on Animals doet uitlatingen over de veehouderij, zoals dat de meeste koeien zouden lijden door gebrekkig welzijn, die je gerust zou kunnen betitelen als laster. En dat zou al genoeg reden moeten zijn om het bij deze ene blog te laten.

  En nee van mij mogen lang niet in alle gevallen verborgen camera's worden gebruikt. Stiekem 's nachts bij boeren inbreken om illegale beelden te maken, is en blijft crimineel.

 • alco1

  Van paarden werden ook staarten afgesneden.
  Iedereen met een hart vindt dat ook onacceptabel.
  Eyes on animals brengt echter met uitwassen een sector in diskrediet en dat is onterecht.

 • Mozes

  Het weren van dier- , milieu- of natuuractivisten van deze site zou een enorm zwaktebod zijn. Het zou betekenen dat wij boeren op onze 'eigen' site de discussie met deze mensen niet aan zouden kunnen. Daarmee krijgen de activisten dus op voorhand gelijk.
  Het zou een soortgelijke blunder zijn als in de jaren tachtig toen Janmaat van de Centrum Partij door de gehele pers gecensureerd werd omdat de reguliere politiek de discussie over integratieproblemen niet aankon. De gevolgen zijn tot op de dag van vandaag te merken door een groot wantrouwen jegens zowel de politiek als de pers. Populistische partijen zoals de PVV hebben hier hun zetels aan te danken.

 • flyinghollander

  @mozes, het weren gebeurd heel hard bij Wakker Dier hun Facebook pagina, Eyes of animals weet ik zo niet, vind wel geef een eerlijk uitleg dat boeren met melkkoeien financieel gewoon niet uitkan, iedereen mag meer verdienen, maar agrariers en verdienen is als vloeken in de kerk bij deze aanhangers.

 • YOMI

  Mozes het gaat hier niet om het niet aandurven van een discussie of het weren van andere meningen en opvattingen. Met elkaar in gesprek blijven en andere levenswijze accepteren, prima. Censuur hoeft voor mij ook niet.
  Maar om Eyes on Animals dan 'meteen' geregeld de kans te geven om voor de Boerderij een blog te schrijven, hoeft voor mij niet.
  Ik ga met iedereen in gesprek, ook en zelfs juist met diegene die het niet met me eens zijn en zaken anders zien.
  Een andere mening hebben is prima, maar dat geeft niemand het recht om jou of een beroepsgroep o.a. onterecht af te schilderen als dierenbeulen.
  Soms moet je bepaalde dingen niet accepteren. Je hoeft je door niemand te laten afzeiken ook al doet die persoon nog zoveel dingen goed.
  Daarom wat mij betreft geen terugkerende blog van Eyes on Animals. En dat heeft niets met censuur te maken maar met eigenwaarde.

 • alco1

  @Mozes. Een zwaktebod om activisten te weren? Kom nou.
  Dat zijn mensen met een plank voor de kop en met maar één doel en dat is het ruien onder de boerderij.nl lezers.
  Kritiek oké, maar niet op de manier van Charlie Hedon.

 • Mozes

  Hoeveel boeren bloggers zijn er deze site? Jan van Weperen, Vergaderboer, Hans van Bergen, Johnny Hogenkamp, Jeroen van Maanen, Bert Vogel, Claudia de Wit enz. Ik heb er 47 geteld. En dan zou één Theo Wams en één Lesley Moffat er niet bij kunnen?

 • alco1

  Nee. Het is een boerenblad.
  In voetbal international staan ook geen columns van voetbal haters.
  In het Wakker Dier blad krijg jij ook geen ruimte.

 • Mozes

  Dat kan allemaal wel zijn @alco, maar ik hecht er wél waarde aan om kennis te nemen van de standpunten van dier-, milieu- en natuuractivisten en daar ook mee in discussie te kunnen treden. 
  Daarnaast zijn organisaties die zich bemoeien met landbouw per definitie relevant voor een agrarische nieuwssite. Ongeacht of dit positief of negatief is voor de landbouw. 

 • alco1

  Het is je goed recht om er WEL waarde aan te hechten.
  Ik dus niet. 'Isthar, JW Natuur, Broes e.d. zijn er in mijn ogen ook alleen maar op boerderij .nl om te schofferen.
  Boerderij .nl is er voor mij om elkaar van informatie te voorzien waarmee je op je bedrijf misschien wat mee kunt.
  Dagelijkse kranten zijn er voor ieders genoegen, al bespeur ik zelfs daar ook al veel richting.
  Tenminste als ik een kritische noot schrijf als `kenner` van de landbouw over uitspraken van de P vd D worden ze niet geplaatst.

 • YOMI


  Mozes je kunt op de diverse sites en facebookpagina's van de diverse dierrechtenorganisaties al hun standpunten lezen en zoveel de discussie aangaan als je wilt.
  Ik blijf het vreemd vinden dat de Boerderij Eyes on Animals hier een platform gaat geven. Het is net wat Alco1 zegt, wij krijgen als boeren absoluut niet de ruimte om bij dit soort organisaties een wekelijkse column of blog te plaatsen.

   

 • somporn

  Mozes,dier-, milieu- en natuuractivisten om daar ook mee in discussie te kunnen treden. 
  Je kunt dan praten tot je een ons weegt,want ook al zal je gelijk hebben en met alle bewijzen komen dan nog willen zij het laatste woord hebben en proberen ze zo te draaien dat je nooit gelijk zal krijgen.
  Jij als vee boer doet alles voor jouw koeien,je geeft ze massage dmv koeborstels,geeft ze een koematras om lekker te liggen herkauwen,eten en drinken op tijd,zorgt voor optimale gezondheid en dan nog is het niet goed.
  Heb je ooit eyes on animals of wakker dier een campagne zien starten over mishandeling van honden die de hele dag op 6 hoog in een flatje  moet wachten met een bakje water op zijn baasjes die de hele dag heen werken zijn?
  Dacht het niet,als ze daar over zouden beginnen dan schieten ze zich zelf in de voet en is dan direct voor hen voelbaar kwa inkomsten en is er grote ophef onder de voormalige diervrienden die deze organisaties financieel steunden.

 • Mozes


  Juist wanneer dier-,milieu- en natuuractivisten hier hun standpunten uiteen zetten kunnen wij vervolgens de onjuistheid, keerzijde, betrekkelijkheid en achter liggende complexiteit uiteen zetten. Dat is een nuttige en vaak ook leuke bezigheid. 

  Kijk hoe ik in reactie #10,11 en 12 het verhaal van Lesley Moffat weerlegd heb. 

 • trijnie

  Dat is zeker nuttig en nodig Mozes.
  Als je bij WD meeleest en je leest de reacties dan wordt je furieus van al dat domme gezwets van ach en wee en zielig.
  Maar er zijn daar een paar 'tegen' boeren en die weerleggen dit gesnater op een nette manier en die krijgen met al hun geduld soms ingang bij de verdwaasde harten.
  oa Ruben is daar heel goed in, hij stelt zijn stallen en zijn hart open voor de mensen en zo brengt hij begrip voor de boeren bij veel? mensen.
  Helemaal gelijk Mozes: als de dialoog weg is, is alles verloren.

 • Mozes

  Ik kan volledig meegaan in het standpunt dat er een bepaald respect moet zijn voor dierwelzijn, milieu en natuur. Goed rentmeesterschap voor de aarde is voor mij geen discussiepunt. Wat wél een discussiepunt is, is de vraag hoe wij dit veiligstellen tegenover de heerschappij van de markt. De almacht van de markt die gedreven wordt door het koopgedrag van de consument wereldwijd.
  Feit is dat ook dier-, milieu- en natuuractivisten daar geen antwoord op hebben.

 • Fermer

  <em>@Mozes, hoever wil je doorgaan, hoever kan de Nederlandse landbouw doorgaan dieren tot nog hogere prestaties op te stuwen door fokken en voeren, maw wanneer vind je dat het koopgedrag van de consument jou je goede rentmeesterschap onmogelijk maakt? Financieel is het al bijna niet meer te doen, maar vaak wordt dat toch als de enige graadmeter  voor stoppen of doorgaan gezien?</em>

 • John*

  @ emmerei, de basis blijft gewoon een goede verzorging voor de dieren. als de dieren 'over the top' gaan en trekken veehouders echt wel aan de rem en kiezen bijvoorbeeld voor andere genetica of voerleverancier. Uren in de stal doorbrengen om je dieren overeind te houden is voor niemand een pretje. dat is de rechtergrens (genoeg, goedkoop en goed) in het verhaal.

  Dierwelzijn organisaties zien liever een lagere productie zodat de kostprijs stijgt en de consumptie daalt, dat is de linker grens. (minder, duurder maar 'beter') In dit hele spectrum zijn productiewijzen om de consument aan zijn wensen te voldoen.

 • alco1

  @Mozes. Het gaat niet om het weerleggen van meningen. Dat is een punt wat altijd door moet gaan.
  Echter is de discussie hier op boerderij .nl  van enige waarde?
  Zelfs Lesley Moffat kwakt hier wat neer en reageerd helemaal niet.
  Daarbij is zij totaal niet meer ontvankelijk.
  Daarbij zijn mensen die wel beinvloedbaar zijn niet op dit forum aanwezig.
  Dus reageren is eigenlijk allemaal verspilde moeite.
  Wat het wel doet is dat boeren die wel op dit forum zijn een moedeloos gevoel eraan overhouden en steeds meer gaan denken: Waar doe ik het allemaal voor en dat is nu net het ten doel gestelde van de anti's, die jij het podium daarvoor wel geven wil.
  Zelfs ik denk dat ik ook mijn abonnement opzeg.
  Het enigste wat me tegenhoud is dat ik de anti's geen 'succes' gun.

 • Marjan14

  Eyes on Animals werkt samen met de branch en hun adviezen hebben in samenwerking met diezelfde branch, zowel nationaal als internationaal, al tot veel positieve en waardevolle zaken geleid. Een organisatie aanrekenen dat zij tegelijkertijd ook kritiek uit daar waar zij dat uit dierenwelzijnsoverwegingen nodig acht, is een weinig constructieve opstelling. Datzelfde geldt voor het herhaaldelijk verleggen van de focus naar andere kwesties zoals huisdieren wat simpelweg een heel andere discussie is. Een open mind en objectiviteit zijn belangrijke sleutels tot succes. Gelukkig zie ik dat de organisatie bij velen binnen de beroepstak ook zo ontvangen wordt.

 • joannes

  @Marjan14, vele van de praktijken zijn geleend van de Criminele wereld! Op straffe van schandpaal worden houderij vormen en zelfs slacht apparatuur opgedrongen! De Maffia organiseert op precies dezelfde manier wie zijn bedrijf mag en kan bedrijven! Het is een gewiekst opzetje van het uitmelken van Media belangstelling, naïve publieks opinie en enkele beroepsgroepen die kwetsbaar zijn door hun geisoleerde aktiviteiten buiten de Steden waar de meerderheids mening gemanipuleerd kan worden.

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.