Redactieblog

3702 x bekeken 6 reacties

Tunnelvisie

Onder het credo 'elke boer behoeft een tunnelvisie', open ik deze column. Het is al weer zo'n 36 jaar terug dat ik een beroepsopleiding rundveepedicure heb gevolgd.

Niet om die professie te praktiseren, maar wel om een expertopleiding te volgen om professioneel koeienklauwen te kunnen verzorgen. Toen nog aan het begin van mijn boerencarrière, vanuit de optiek 'ik wil in mijn leven niet achter kreupele koeien aan lopen'.

In die tijd gingen de koeien naar buiten en wij voelden ons rijk wanneer de stal in één keer leegrende in het voorjaar, het weiland in. De begintijd van mijn boeren kenmerkte zich echter wel door een aantal koeien dat dringend een weiland nodig had dicht bij de stal. Dat wilde ik niet mijn leven lang ervaren, daarom volgde ik in Oenkerk bij Toussaint-Raven een solide opleiding.

De start was met een peesklem om de koe makkelijker te behandelen, maar die werd gauw vervangen door de hydraulische kraan het tilwerk te laten doen. Gelukkig was dat ook van korte duur en kwam de eerste pootbekapbox, eentje met voor de achterpoten een grote hefboom. Wel gevaarlijk, maar ik heb er toch een jaar of acht mee gewerkt. Vervolgens kreeg ik een bekapbox met wat tandwielen en kettingen om de achterpoten op te draaien en ook een paar goede voorpoothulpstukken. Deze heeft het wel twintig jaar uitgehouden. Best een goede behandelbox, maar het bleef zwaar werk. Ook kwamen er in de loop der jaren pootbekappers op de boerderij om de koppelbehandelingen uit te voeren, iets wat we ook zelf hebben gedaan.

Vijf jaar terug vond er weer vernieuwing van de box plaats, nu een elektrische, hydraulische box voor achter- en voorpoten, buikband en een vastzethek. Uit de kunst. Een paar elektrische freesjes erbij en het pootbekappen is een stuk aangenamer.

Echter, de grootste vooruitgang bij het pootbekappen is de laatste verbetering. We hebben voor de boxpositie gekozen. De koeien kunnen doorlopen en zien waartoe de trek is. Middels een tunnel met een hoek van 90 graden lopen ze nagenoeg vanzelf de box in.  Een verademing voor pootbekappen. Klauwverzorgen zonder stress voor koeien en mensen is fantastisch en lukt wanneer de boer een tunnelvisie heeft.

Laatste reacties

 • landboer


  Eigenlijk moest er een foto of tekening bijstaan want ,het zal wel aan mij liggen, maar ik snap er niet veel van, wel weet ik dat ik van klauwbekappen  de koe in de box zetten het meeste werk vind! Dus ben ik best nieuwsgierig hoe van Weperen dat opgelost heeft.

 • Sjaak

  Er is nog een grotere vooruitgang, namelijk het voorkomen van structureel preventief opkappen!

  Ben in het verleden wel eens 'de plas' overgevlogen om te kijken en werken en het viel me op, dat men bv. in Australië heel gemakkelijk grote melkveestapels kon managen, zonder veel 'poespas' zoals klauwbekappen. Slechts een enkele koe werd curatief behandeld en dat op een koppel van 400 koeien. Uiteraard heeft dat alles te maken met produktieniveau, voeding en huisvesting.
  Huisvesting was weidegang....
  Nu kun je natuurlijk de situatie daar niet met hier vergelijken, maar om het chauvinisme van Melkend Nederland te temperen, zouden we het toch op z'n minst kunnen proberen en er ons voordeel mee doen!

  Daar is natuurlijk meer voor nodig dan een tunnelvisie....:)

 • koeboertje


  Ik ben ook wel benieuwd hoe dat eruit ziet Jan ?

 • W Geverink

  Ik denk dat Jan het Noord Amerikaanse systeem bedoeld. Makkelijk en snel, Veilig en stressvrij. Google cattle tub and alley en druk op images(foto's). Waar wij de squeeze hebben staan zetten jullie de bekapbox.

 • sybrenm1

  Ja je maakt als het ware een gangpad van hekken en net voor de box maak je een box maak je een bocht van 90 graden zodat de koe niet recht in de box kijkt wanneer je haar door het gangpad laat lopen, want dan is de kans kleiner dat de koe er niet in wil. 

 • halbe


  Elke klauwbepapper weet dat als de koe niet ziet waar zij naar toe gaat, ze automatisch de 'uitgang' kiest. Als je daar dan de bekapbox neer zet, loopt ze er automatisch in. Het systeem waar de koeien de 'trechter' in moet lopen werkt nooit. Nog een tip: zet alvast een koe klaar zodat ze een paar minuten moet wachten. De angst verdwijnt in die tijd en ze heeft de tijd om de omgeving te verkennen. Klauwbekappen wordt zo een fluitje van een cent.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.