RundveeOpinie

Tunnelvisie

Onder het credo ‘elke boer behoeft een tunnelvisie’, open ik deze column. Het is al weer zo’n 36 jaar terug dat ik een beroepsopleiding rundveepedicure heb gevolgd.

Niet om die professie te praktiseren, maar wel om een expertopleiding te volgen om professioneel koeienklauwen te kunnen verzorgen. Toen nog aan het begin van mijn boerencarrière, vanuit de optiek ‘ik wil in mijn leven niet achter kreupele koeien aan lopen’.

In die tijd gingen de koeien naar buiten en wij voelden ons rijk wanneer de stal in één keer leegrende in het voorjaar, het weiland in. De begintijd van mijn boeren kenmerkte zich echter wel door een aantal koeien dat dringend een weiland nodig had dicht bij de stal. Dat wilde ik niet mijn leven lang ervaren, daarom volgde ik in Oenkerk bij Toussaint-Raven een solide opleiding.

De start was met een peesklem om de koe makkelijker te behandelen, maar die werd gauw vervangen door de hydraulische kraan het tilwerk te laten doen. Gelukkig was dat ook van korte duur en kwam de eerste pootbekapbox, eentje met voor de achterpoten een grote hefboom. Wel gevaarlijk, maar ik heb er toch een jaar of acht mee gewerkt. Vervolgens kreeg ik een bekapbox met wat tandwielen en kettingen om de achterpoten op te draaien en ook een paar goede voorpoothulpstukken. Deze heeft het wel twintig jaar uitgehouden. Best een goede behandelbox, maar het bleef zwaar werk. Ook kwamen er in de loop der jaren pootbekappers op de boerderij om de koppelbehandelingen uit te voeren, iets wat we ook zelf hebben gedaan.

Vijf jaar terug vond er weer vernieuwing van de box plaats, nu een elektrische, hydraulische box voor achter- en voorpoten, buikband en een vastzethek. Uit de kunst. Een paar elektrische freesjes erbij en het pootbekappen is een stuk aangenamer.

Echter, de grootste vooruitgang bij het pootbekappen is de laatste verbetering. We hebben voor de boxpositie gekozen. De koeien kunnen doorlopen en zien waartoe de trek is. Middels een tunnel met een hoek van 90 graden lopen ze nagenoeg vanzelf de box in.  Een verademing voor pootbekappen. Klauwverzorgen zonder stress voor koeien en mensen is fantastisch en lukt wanneer de boer een tunnelvisie heeft.

Beheer
WP Admin