Redactieblog

21 reacties

Pachters weer de klos na afschaffing melkquotering

De laatste maand van de melkquotering is begonnen. Wordt 1 april het feest van de nieuwe kansen of treurnis over het quotumtijdperk? Allebei, denk ik.

"De melkveehouderijvakbonden zijn zeker bedroefd", zegt Hanna."Hun jarenlange lobby voor handhaving van productiesturing heeft niets opgeleverd. Die blijven dus met een kater achter".

Dat is eigen schuld. Wij weten al meer dan tien jaar dat in 2015 de quotering vervalt. Wie daar niet op heeft ingespeeld, moet in de spiegel kijken of hij daar wel een ondernemer ziet. Die kijkt vooruit. Dat hebben de NMV en DDB mensen niet gedaan. Ze zullen inderdaad teleurgesteld zijn.

"Pachters zijn echter, zonder dat ze wat aan kunnen doen, weer extra de klos", bedenkt Hanna. "Melkquotum was voor velen het pensioen. Ze kregen het in de schoot geworpen en konden verkopen als ze stopten. Men kon dan een mooie bungalow kopen. Niet voor niets ontstond de naam: quotumbungalow. Dat is straks voorbij."

"Weer een pleidooi voor eigen grond", beaam ik. "Ook de boer met grondbezit verliest de waarde van het quotum, maar zijn grond wordt steeds duurder. Volgens mij houdt het één verband met het ander. Quotum was een productiemiddel, dat veel geld kostte. Nu dat vervalt, stijgt de vraag  – mede door de mestwetgeving – naar grond. Er is geld voor beschikbaar. Daardoor is de prijs zo sterk gestegen. Wat de boer verliest aan quotumbezit, wint hij weer op de waardestijging van zijn grond. Zo blijft zijn balans een beetje in evenwicht."

"Toch een raar gevoel", verzucht Hanna. "Ruim tien jaar terug bezat iedere boer via het melkquotum tonnen aan vermogen. Grote boeren zelfs veel meer dan een miljoen. En dat is in één keer weg. We wisten het, maar de werkelijkheid is hard. Veel boeren, die eigenlijk al lang hadden willen stoppen, hebben voor minder dan niets doorgemolken".

"Gelukkig gaat de kostprijs van melk straks naar beneden, nu we geen quotumkosten meer hebben", probeer ik positief te zijn.

"We moeten daardoor wel weer meer belasting betalen", sluit Hanna zuur af.

Laatste reacties

 • agratax2

  Boeren die hun quotum hadden willen verzilveren, hadden eenvoudig moeten besluiten eerder te stoppen dan net voor na de afschaffing. Het is zelfs de vraag of de boer die graag groot wil groeien na 1 april niet zijn quotum had moeten verzilveren om dat geld in uitbreiding te steken en 1 of 2 jaar geen melk te leveren maar zich te richten om nieuwbouw en opfok van een nieuwe veestapel? Voor de blijver is het afschaffen van het quotum ook een vermogens achteruitgang.

 • alco1

  Pachters waren in het verleden wel de klos bij verkoop van quotum, de helft moest afgedragen worden aan de eigenaar.
  Overigens zou ik niet willen spreken van de klos zijn.
  Eigenaren hebben het 'geluk' van de waarde stijging.
  Maar dit kan ook omslaan!
  Door de waarde stijging kan er hoger geinvesteerd worden, maar wat als de 'bom' barst?

 • veldzicht

  In 1984 kreeg je dat quotum voor niks,nu raak je het kwijt en krijg
  je er niks voor,iets wat je al 10 jaar weet, wat is het probleem ?
  dat boeren voor tonnen hebben geinvesteerd in melkquota is eigen risico.maar hebben er meestal toch wel goed aan verdiend.

 • joannes

  Die bom barst nooit helemaal @alco1! Diegene die te scherp aan de wind varen in hoogtij dagen lopen het grootste risico. Maar volume aan kredieten groeit nog steeds, simpel omdat die geavanceerde en productie of diervriendelijke verbeterende methoden gespecialiseerder en ingewikkelder worden. Het aandeel kapitaals investering om één eenheid te produceren wordt groter en daarvoor heb je kapitaal nodig wat bij succesvolle methoden - lees lagere kosten per eenheid en daar door goedkoper- interessant is te financieren omdat relatief sneller rendement gescoord moet worden. De oude methoden worden sneller uit de markt geprijst. Kortom, zolang we tegen een depressie aan leunen zullen de Nationale banken de rente laag houden.

 • boerrick

  Zie twee leuke opties.
  Voor als de bom barst, dan krijg je van die deense praktijken dat je bedrijf in een x niks meer waard is.

  Optie twee wat ik steeds meer zie, mensen met kapitaal investeren in grond, wat de prijs ontzettend opdrijft. Voor hun pensioen, maar een veehouder zonder land (en quotum) heeft eigenlijk geen pensioen.
  Oftewel pachter is de idd de klost

 • boerderijidink

  Beste vergaderboer, je schrijft 'gelukkig gaat de kostprijs van melk straks naar beneden'. Dit klopt natuurlijk van geen meter, de kostprijs gaat door her afschaffen van het quotum niet naar beneden alleen zal de lening voor eventueel aangekocht quotum ooit een keer afgelost zijn. Dus dan zal de rentelast wat zakken maar zoals je zelf al schrijft zal de grondprijs stijgen en als je doorgroeit heb je weer meer grond nodig dus zullen de rentekosten niet zakken. Sterker nog de kostprijs voor melk zal alleen maar stijgen nl.: de mestafzetkosten nemen toe en verdere automatisering en/of personeelskosten nemen toe.

 • alco1

  @joannes
  De Nationale banken houden de rente niet laag.
  De overvloedige geldstroom uit vooral de olie landen houdt de rente extreem laag ( Eurobor en Libor ) .
  De Nederlandse banken zitten al lang aan hun solvabiliteit plafond, die zijn alleen maar een doorgeef luik.

 • joannes

  En wat doet de ECB dan @alco1? De gezamelijke Nationale banken. Die kopen staatsleningen met inmiddels negatieve Rente. De basis voor het bedrijfsleningen. De grote vraag is of je rendement kan scoren met zo´n goedkope lening. Bij overproductie lukt dat natuurlijk slecht of je moet de goedkoopste kosten per eenheid kunnen scoren. Dan kan je je concollegas uit de markt drukken. Iets wat internationaal nu een stuk makkelijker is, ook dankzij die lage opbrengst op kapitaal, want de € is inmiddels onder de 1,10 en dat invergelijking tot die 1,40 in Mei 14. Zoiets is een behoorlijk stimulans voor oa de NL export Kaas en Poeders.

 • landboer

  Veldzicht wat jij zegt is niet waar want de meesten die in 84 het quotum voor niks kregen zijn zelf geen boer meer .Bij mij is het zelfs zo dat 80% van het quotum aangekocht is!

 • alco1

  Je kunt wel stellen @joannes dat dat een behoorlijke stimulans is, maar in feite is waardedaling een slecht rapport cijfer.
  Een voorbeeld:
  Griekenland had en heeft een totaal verkeerd beleid.
  Vroeger met eigen munt eenheid zakte de waarde als een baksteen. Zo kwam bezuiniging vanzelf en gelijk ook een kans om er weer bovenop te komen door betere export condities.
  Want economie is en blijft heel simpel de balans tussen ex- en import.
  Nu gaat dat niet op in Griekenland door de euro.
  Wat we nu in de waardedaling zien van de euro t.o.v. dollar e.d. is
  Dat het hele euro gebied heel slecht draait. Alle landen worden er in meegetrokken.
  Het opkopen van de staatsleningen zijn niet meer dan stuiptrekkingen.

 • Jaap39

  Het effect van opvolgers op de almaar groeiende bedrijven is amper meegenomen in dit verhaal. Je hoeft geen helderziende te zijn dat dat een behoorlijk prijsdrukkend effect gaat hebben op grondprijzen.
  Er zijn maar weinig schoolverlaters die de agrarische sector in stappen. En de verwachting dat er nogal wat bedrijven gaan stoppen de komende jaren en weg is de waardestijging.
  We moeten in de vrije markt concurreren met de rest van de wereld dusssss....

 • joannes

  @alco1, je haalt 2 zaken door elkaar. De waarde daling is ook een productie waarde opwaardering. Je moet in verdien capaciteit denken niet in de waardering vandaag. Waarom kan een te duur gefinancieerd bedrijf wel rendabel zijn wanneer het uit een boedel voor een veel lagere waarde gekocht wordt? Omdat de vergoeding voor kapitaal relatief véél lager ligt. Dat is ook waarom een devaluatie van Griekenland de uitkomst zou zijn maar onmogelijk binnen de Politieke Euro. Nederland in dit geval met veel productievere producties heeft baat bij die lagere € omdat ze daarmee goedkoper op de Wereldmarkt kan aanbieden. De Poeders en Kaas zijn voor het Midden Oosten, Noord Africa en China goedkoper geworden zonder dat het de NL boeren meer kost. Dus, beter een waardedaling vandaag voor weer verdienen, dan een hoge waardering en onverkoopbare productie capaciteit.

 • Belgique

  In België zijn er enkele groeiers die hun volledige quotum net vóór de afschaffing hebben verkocht. Dit geld hebben ze in stallen, vee en grond gestoken.
  Vorig jaar hebben ze geen superheffing moeten betalen, dat schoot dus op. Nu, ze zijn ze volop aan het afromen. Helaas lukt dat laatste in Nederland niet.

  Van ondernemerschap gesproken ..

 • Fermer

  @joannes, ja Nederland met z'n veel 'productievere producties'. N. Afrika koopt nadat wij geld sturen, China werkt voortvarend aan 'eigen' productie, ook in het buitenland, en daarbij woordt heel veel binnen de EU verkocht en heeft dus de waardedaling van de euro geen voordeel. Wel heel nadelig van een lagere euro zijn de oplopende krachtvoerkosten, en dat speelt voor elke liter.

 • alco1

  @joannes. Laat de prijs van olie in dollars maar weer eens stabiel worden, dan kom je er wel achter wat ik bedoel.
  We lijken wel gek. We kopen olie in en lenen het geld terug.
  Hoe lang kun je dit volhouden.
  Net als een huisgezin. Er is een inkomen van bv. 20.000 en men maakt 21.000 op
  Hoe lang kun je dat bijlenen volhouden.
  De sterke daling van de euro laat mij zien dat het ontzettend slecht gaat met de euro landen.

 • joannes

  @emmerei, je meeste kosten zijn in € ´s, een beetje weerslag is niet zo erg.
  @alco1, olie is ook maar een deel van de kosten, terwijl die extra (overtollige) productie capaciteit nu op de wereldmarkt wel klanten vindt. Wanneer de handel zijn werk doet.

 • landboer

  Belgique, dat noem ik geen ondernemen maar gokken ,in Nederland zijn er ook geweest die voor een jaar of 4, 5 alles verkocht hebben om het vervolgens terug te leasen ,nou dat heeft alleen maar geld gekost ipv opgeleverd!

 • landboer

  Vergaderboer heeft trouwens gelijk ik ben in deze tijd tenminste blij dat ik geen pachtboer (meer) ben! De grondprijs stijgt maar de pacht nog harder geloof ik.

 • LUCTOR

  @landboer Wat een onzinnige opmerking in #17 lucht kopen is zeker geen gokken?

 • piethermus1

  1984; Ineens was er het melkquotum....

  2015; Dat was het dan...

 • koestal

  melkveehouders zijn een poos multimiljonair geweest,dat geeft mij toch een goed gevoel;dat ik het niet verkocht heb ,maakt me niet uit,ik kan later toch niet alles meenemen,hoef hierover ook niet met de fiscus af te rekenen

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.