RundveeOpinie

Pachters weer de klos na afschaffing melkquotering

De laatste maand van de melkquotering is begonnen. Wordt 1 april het feest van de nieuwe kansen of treurnis over het quotumtijdperk? Allebei, denk ik.

“De melkveehouderijvakbonden zijn zeker bedroefd”, zegt Hanna.”Hun jarenlange lobby voor handhaving van productiesturing heeft niets opgeleverd. Die blijven dus met een kater achter”.

Dat is eigen schuld. Wij weten al meer dan tien jaar dat in 2015 de quotering vervalt. Wie daar niet op heeft ingespeeld, moet in de spiegel kijken of hij daar wel een ondernemer ziet. Die kijkt vooruit. Dat hebben de NMV en DDB mensen niet gedaan. Ze zullen inderdaad teleurgesteld zijn.

“Pachters zijn echter, zonder dat ze wat aan kunnen doen, weer extra de klos”, bedenkt Hanna. “Melkquotum was voor velen het pensioen. Ze kregen het in de schoot geworpen en konden verkopen als ze stopten. Men kon dan een mooie bungalow kopen. Niet voor niets ontstond de naam: quotumbungalow. Dat is straks voorbij.”

“Weer een pleidooi voor eigen grond”, beaam ik. “Ook de boer met grondbezit verliest de waarde van het quotum, maar zijn grond wordt steeds duurder. Volgens mij houdt het één verband met het ander. Quotum was een productiemiddel, dat veel geld kostte. Nu dat vervalt, stijgt de vraag  – mede door de mestwetgeving – naar grond. Er is geld voor beschikbaar. Daardoor is de prijs zo sterk gestegen. Wat de boer verliest aan quotumbezit, wint hij weer op de waardestijging van zijn grond. Zo blijft zijn balans een beetje in evenwicht.”

“Toch een raar gevoel”, verzucht Hanna. “Ruim tien jaar terug bezat iedere boer via het melkquotum tonnen aan vermogen. Grote boeren zelfs veel meer dan een miljoen. En dat is in één keer weg. We wisten het, maar de werkelijkheid is hard. Veel boeren, die eigenlijk al lang hadden willen stoppen, hebben voor minder dan niets doorgemolken”.

“Gelukkig gaat de kostprijs van melk straks naar beneden, nu we geen quotumkosten meer hebben”, probeer ik positief te zijn.

“We moeten daardoor wel weer meer belasting betalen”, sluit Hanna zuur af.

Beheer
WP Admin