RundveeOpinie

In korte tijd tien controleurs op het erf … Aaargh!

Hallo Den Haag, idee voor lagere overheidsuitgaven: schrap in controles bij boer. Want tien controleurs in zes maanden is te veel, hoe nuttig sommige controles ook zijn.

Wij gebruiken 82 hectare grasland, houden hierop 75 melkkoeien, 75 stuks jongvee en een koppel van 120 fokooien met lammeren. Onze fosfaatreferentie is nul, er rusten 33 oude toeslagrechten op deze 82 hectare. Op 30 hectare doen we aan weidevogelbeheer, we hebben al jaren eerste klas melk en het antibioticagebruik is 1,45 dierdagdoseringen per jaar. We zijn dus extensief, krijgen een beetje inkomenstoeslag, gebruiken weinig medicijnen en leveren lekkere gezonde melk af.

Binnen zes maanden tien controleurs

De afgelopen zes maanden was het raak: controles. Binnen een half jaar stapten tien controleurs het erf op. Allemaal vriendelijke mensen die je even de maat komen nemen.

Zeven controleurs checkten cross compliance uit GLB

Eerst een vriendelijke man die het nakomen van onze afspraken omtrent het agrarisch natuurbeheer onder de loep nam. Duim omhoog. Maar liefst zeven controleurs waren ingezet ons te controleren op naleving van de 22 punten uit de cross compliance uit het GLB.

Een teledetectie op de 42 ingetekende percelen grasland toonde een afwijking van 0,3 hectare, geen reden tot nader onderzoek. Op een woensdag hercontrole door het COKZ op de Qlip-KKM op melkinrichting en medicijnen.

Controles op I&R en gewasbescherming

Jaren eersteklasmelk en een superlaag medicijngebruik, maar complimentjes blijven uit. Een week later twee aardige heren voor controle I&R. Bij de runderen is dat een eitje, maar voor de schapen was het nog even zweten. 380 schapen en lammeren lopen op meer dan 15 locaties en bij I&R zijn foutjes zo gemaakt. Maar we hebben ze kunnen herstellen. Nu ook vragen over het gewasbeschermingsplan, medicijnen, milieu en mestopslag.

Dames proberen dieren te tellen voor Natuurbeschermingswet

Volgende dag twee dames van de Milieudienst. Ze komen dieren tellen voor de Natuurbeschermingswet. Dat tellen mislukt, want de meeste dieren lopen buiten, verdeeld over de 42 percelen. De dames laten zich tevredenstellen met de vorige dag door de NVWA gecontroleerde stallijst. De afgelopen maand kwamen controleur 9 en 10. Opnieuw twee heren voor fysieke perceelscontrole, ze kwamen wat bomen uitmeten.

Uitbetaling opgeschort, want … nog niet alle controles uitgevoerd!

Wie schetst onze verbazing als op 2 maart een brief van RVO meldt dat uitbetaling agrarisch natuurbeheer uitgesteld wordt omdat nog niet alle controles zijn uitgevoerd. En dat terwijl de eerste controleur alles al heeft nagelopen.

Kosten voor boer van al die controles: zo’n 250 maal € 75

Ik heb niets tegen een nuttige controle op zijn tijd. Maar de hoeveelheid tijd en kosten die in ons bedrijf zijn gestoken, ik schat 250 uren x € 75, overstijgt veruit onze inkomenstoeslag en de subsidie agrarisch natuurbeheer. Naast de enorme hoeveelheid tijd die ermee gemoeid is, kan de psychische druk ook erg vervelend oplopen. Als Den Haag echt wil bezuinigen op de overheidsuitgaven, dan liggen hier kansen voor open doel.

Beheer
WP Admin