Boerenblog

16 reacties

Geen megastallen maar koeien in de wei

De Partij voor de Dieren wist het wel weer, kort voor de provinciale Statenverkiezingen. Geen megastallen maar koeien in wei en geen bestrijdingsmiddelen maar biologische landbouw en meer van die losse flodders, gericht op die kiezer die nou eenmaal zoveel van zijn huisdier houdt dat hij daar zijn politieke afwegingen ondergeschikt aan maakt.

Onze melkboeren hebben altijd uitstekend hun pr gedaan. Keer op keer kwam de sector met prima slagzinnen en goede reclamecampagnes om het volk te overtuigen van het feit dat melk toch echt gezond is en onmisbaar. "Drink per man driekwart kan" (jaren 60); "Met melk meer mans" (vroege jaren zeventig); "Melk, de witte motor!" (jaren 80); "Melk en je kan tegen een stootje" (2009) Tegen beter weten in, want melk is voor de kleintjes bedoeld en niet voor volwassenen. Inmiddels heeft half Nederland een lactose-intolerantie, misschien wel te danken aan dat overdadige melkgeslurp.

Onze veehouderijsectoren zijn kennelijk niet meer in staat zo' n goede reclamecampagne op poten te zetten. En dat niet alleen. Komt er nieuws uit veehouderijland, dan is het meestal negatief nieuws. "Megastallen", zei Nelson Verheul van GroenLinks in het NOS-journaal van 13 maart, "zijn slecht voor dierenwelzijn, slecht voor het milieu en slecht voor de volksgezondheid". Hij weet het, al weet hij er niets van.

Toch komen er af en toe ook positieve berichten over de veehouderij, al worden die nauwelijks opgemerkt. Zo reisde een Duitse verslaggever mee met een biggentransport, niet in de cabine maar tussen de biggen. Tegen de verwachting in bleken de varkens het uitstekend naar hun zin te hebben tijdens de zes uur durende reis. Dat voor de Nederlandse diervoederindustrie maar weinig oerwoud wordt gekapt, is ook goed nieuws. In een uitzending van de Duitse WDR werd aangetoond dat biologische kippen een veel slechtere bacterie score hebben.

De veehouderij hoeft niet steeds weer in de verdediging te worden gedwongen door een paar ondervoede doemdenkers. De melkveehouderij al helemaal niet, met haar grote draagkracht onder de bevolking. Het wordt weer eens tijd voor een nieuwe slogan. Tot op heden kwamen melkveehouders slechts in beweging als de melkprijs voor langere tijd laag was. Dan kwam er actie, de veegmachine werd van de nieuwe 200 pk tractor afgehaald en op naar Brussel. Dan moest de politiek het ontgelden en werd er ook nog geluisterd naar die boze boeren. Een beetje meer subsidie en het ging weer. Het moet nu anders.

Al jaren is bekend dat het melkquotum wordt afgeschaft. De melkveehouderij had zich kunnen realiseren dat zij onder een vergrootglas ligt. Onze tegenstanders werken dan misschien wel niet maar slapen doen ze zeker niet als ze de veehouderij dwars kunnen zitten. Aan de uitbreiding van de melkveestapel moet een reclamecampagne vooraf gaan die laat zien dat groter niet slechter is. Dat dieren in grote, noem het megastallen, niet ongezonder zijn, zich niet minder plezierig voelen en dat juist het milieu baat heeft bij een concentratie van vee. De veehouderij in Nederland is de duurzaamste ter wereld, heeft de laagste co2-footprint en is een geweldig exportproduct.

Laatste reacties

 • ohzo

  Je doet nu hetzelfde: lactose intolerantie door veel melk drinken??? Het komt zeer waarschijnlijk door de lage anti-biotica doseringen bij mensen, die de darmflora op zijn kop zetten.. Houd je toch eens bezig met feiten..

 • Boer van der Pluim

  Stom blog; Heb je nog steeds niet door dat de consumenten onze VRIENDEN zijn !!

 • geen boer

  de lactose-tolerantie 'slip of the tongue' zij de auteur vergeven. Hij heeft nu eenmaal een vlotte, assertieve en enigszins cynische schrijfstijl welke zeer goed te pruimen is.
  LOL om de nieuwe 200pk aan de veegmachine!

 • landboer


  Die gaat er van uit dar er alleen maar megastallen overblijven....

 • ...............

  Megastal en de koe in de wei, iedereen blij

 • Jan van het Zand

  Hou het overzicht dan heb je geen problemen met nieuwe ontwikkelingen.
  De verstening van het platteland is onmogelijk. De bestemmingsplannen staan dat niet toe. 
  De verstening van de dorpen en steden gaat in heel hoog tempo door. Het aantal versteende tuinen achter de huisjes is de laatste jaren massaal toegenomen. Ook van de voortuinen. En dat is ook heel goed zichtbaar.
  Minder voedsel van het platteland en meer stadslandbouw. Is toch ook een mooie natuurtrend.

  In 1983 waren een 70.000 melkveehouders in Nederland met een bouwblok van pak hem beet een hectare.
  Nu zijn er nog 18.000 melkveehouders in Nederland met ieder een bouwblok van 1,5 hectare gemiddeld genomen.
  Dat is toch maar effen 40.000 hectare minder agrarisch bouwblok in Nederland.

  Zo ook de varkenshouderijen. Hadden we wel 50.000 varkensbedrijven in Nederland bij aanvang van de mestwetgeving in 1986. Nu zijn dat er overdreven geteld 10.000.
  Toen 1 hectare bouwblok, nu 2 hectare gemiddeld.
  Is toch ook weer 30.000 ha minder agrarisch bouwblok.


 • Jan van het Zand

  We hebben wel 100.000 paarden en pony's meer. Maar dat telt niet. Dat is  heel erg positief. 
  Die dieren hebben allemaal weidegang, een tredmolen, een prachtige stal met zonnehemel, een heerlijk warme doucheruimte, een binnenbak en een buitenbak, een coiffeur en een pediceur, altijd horen ze de Radetski mars om de oren te verwennen, ze poepen op de wc. en de poep gaat naar de champignonbedrijven als groeimedium, alle paarden en pony's zijn heel erg verkeersmak, ter voorkoming van verkeersongevallen, ter voorkoming van ziekte-overdracht geen natuurlijke dekking maar KI..... ja, dat is een voorbeeldige sector waar de burgers trots op zijn. Elke dier één eigenaar, die zijn werk ervoor opgeeft om het prima te verzorgen. 
  Hoefkatrol is voltooid verleden tijd, nooit een kreupel paard meer. Nooit komt de dierenarts met antibiotica spuiten......
  Halleluja. Een fantastisch voorbeeld voor de veehouders hoe het moet.

 • Case1056

  Een mega stal is meer dan een grotere kudde dieren. Het is ook een verzamelplek van arbeid, welke efficiënter kan worden benut. Iedereen wil ,maar naar de tijd van Ot en Sien, maar de Albert Hein is ook mega groot om de goedkopere efficiëntere arbeid. In één Albert Hein is meer en goedkopere keus als in 10 buurtwinkels van vroeger.  Zie het als samenvoegen van eenheden. één boer van ''vroeger'' of heden met 80 á 100 melkkoeien moet als bedrijfsleider (directeur) overal verstand van hebben,  en je werkt zeker 80 uur. Voeg 5 boerderijen van 100 samen (klein gaat er toch uit) tot één van 500 melkkoeien, je zult zien dat daar in afwisselende werktijden ook 5 mensen werken onder nieuwe sociale werktijden van 40 uur per werknemer. (= vooruitgang te noemen). En met 5 verschillende WERKervaring specialisten op een onderneming van 500 dieren gaat de speciale toegespitste zorg voor de dieren er absoluut op vooruit. Hier hoeft (met 5 man) voorzorg niet één koe kreupel te lopen. Terwijl de boer ALLEEN met 100 melkkoeien per dier veel minder zorg-tijd per dier heeft. En het dier dus eFFe op zijn klauwverzorging moet wachten.  En pijn lijd tot productie verlies dus kost het ook nog meer geld. 

 • Case1056

  EEN grote supermarkt is ook economische sterker en een koeien megabedrijf kan ook economische sterker zijn. En de voedselveiligheid is ook beter, geen melkemmer en teems, maar een afgesloten melkleiding. Tijdens het melken met de robot kan de computer meet registratie meer waarnemen dan de boer tijdens het (vluchtig) handmatig aansluiten van de spenen. Er kan snellen met een lichtere medicatie genezing in gang worden gezet, dan te wachten dat de boer de koe ziek in de box ziet liggen.

  In principe hebben we gecontroleerde brokvoeding, en als het al eens fout gaat kan er gecontroleerd ingegrepen worden. De mestproductie is centraal beter te verwerken, als individueel. Geuroverlast beperken met een luchtwasser voor een groot bedrijf is betaalbaar, maar voor een kleine ondernemer onbetaalbaar. In Amerika zijn er bedrijven tot 10.000 koeien, ik geef toe dat dat een beetje veel te groot zou zijn.

 • b.brink1


  Wat een dier wenst is veiligheid, eten, prettige woonomstandigheden. De dieren waar steeds overgesproken wordt, zijn prooi dieren. Dus de genoemde 3 criteria voldoen ruimschoots aan de verwachting van deze dieren. Hup allemaal in stal, lekker warm, veilig en voldoende goed voedsel.

 • Tiny1946

  Case 1056 Wat ben jij een zieke mens je noemt wat op met personeel gaan werken het begin van de problemen waar kunt je vak bekwame mensen vinden
  sukkel.

 • pinkeltje


  Ter informatie, CASE 1056, bedrijven tot 50.000 koeien zijn er in de VS ook. Hoewel dat doorgaans units zijn tot maximaal zo'n 3.000 stuks melkvee. Groter dan 3.000 per locatie is logistiek zo ongeveer het maximum.

 • PetervanKempen


  Blogger geeft aan dat het nodig is dat veehouders huin marketiung opo orde hebben als het over mega stallen gaat.

  Heel concreet en to the point.

  Dat gezever in de kamer had hiermee in de kiem kunnen worden gesmoord.

  Nu viert emotie politiek hoogtij.

 • Broes


  <a href='<>'>De toekomst volgens hoogleraar Van der Ploeg: boerenlandbouw.</a> 

  (Link naar artikel in De Standaard)

  'In hun meest doorgedreven vorm zijn het bedrijven waar de boer alles zelf doet: veevoer verbouwen, dieren fokken, mest hergebruiken en de opbrengst ook nog eens zelf verwerken en verkopen. Vooruitgang zit hem daarbij niet zozeer in groei, maar in verfijning, en de geldstromen zijn rustiger: stijgende voederprijzen en dalende vleesprijzen hebben relatief weinig vat op een veeboer die zijn voeder zelf kan oogsten en zijn eigen slagerij openhoudt.'
   'Kleine bedrijven zijn vaak productiever dan grote. Ze innoveren ook meer.' en: 'De grote ondernemers, die ooit de beste leerlingen waren, komen vandaag in de prangendste problemen. Er zijn veel partijen die graag aan de landbouw willen verdienen.'

 • koestal

  waar moeten die koeien s,winters verblijven ?

 • vandenbrandcv1

  Bijna alle partijen meer beweiding wilden eisen bij de Staten verkiezingen, joegen met hun verkiezingsprogramma bij de waterschappen de koeien de stal in. Peilverhoging in veenweidegebieden kan slechter zijn voor het dierenwelzijn door de stimulatie van leverbot en salmonella. Te weinig peil in andere gebieden levert weer dorst op. En wat de denken van het reduceren van drinkwatervoorzieningen bij de aanleg van natuurvriendelijke oevers.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.