2592 x bekeken 3 reacties

Focussen op voerkosten kalveren

De groei van de kalveren viel in 2014 tegen. We willen meer weten van de op een na hoogste kostenpost: het voer.

Elk jaar is het een hele klus en ook dit jaar heb ik weer dagen met de boekhouder op kantoor gezeten om de balans van het vorige jaar op te maken. Het is de tijd en moeite waard; ik ben altijd erg nieuwsgierig hoe de vlag erbij hangt. Je kunt natuurlijk kijken naar de stand van de ­rekening-courant, maar dan weet je niet waar je pijnpunten zitten. Onze accountant van Flynth splitst onze bedrijfsvoering helemaal uit: juist de kengetallen zijn interessant. Hoe is de winst-verliesrekening per koppel, per kalf, en ook per kilo vlees en per kalverplaats? En dat natuurlijk van de laatste jaren naast elkaar. Op deze manier kunnen we ook echt wat met de cijfers. Je sterke punten en zeker de zwakke punten komen naar voren. Waar wordt wat aan verdiend en waar moeten we op letten?

Daggroei kalveren viel tegen in 2014
We stelden vorig jaar targets voor uitval en groei. Het eerste was gehaald. De laatste twee afgeleverde koppels gooiden echter roet in het eten wat de daggroei betreft, en dat is balen. Zijn we te vroeg met nieuwe mais begonnen? Was er toch te veel sluimerende ziekte onder de kalveren? Was het voer dan toch niet top? Toen ik collega’s en bedrijfsadviseurs bevroeg, hoorde ik pas dat het over de hele linie minder heeft gelopen aan het eind van 2014. Overal zakten de aflevergewichten. Die trekken nu weer bij, waardoor het de goede kant op gaat qua groei.

Met managementprogramma sneller technische resultaten bijsturen
Melkveehouders zien aan de hoeveelheid melk wanneer ze met hun bedrijfsvoering moeten bijsturen. Slachtkuikenhouders weten het na zes weken. In de rosékalverhouderij duurt het bijna een jaar voordat je de resultaten per koppel kunt bepalen en je kunt bijsturen. We zijn daarom nu bezig met een managementprogramma van Bright, zodat we eerder kunnen zien wat de technische resultaten zijn. Door de vele data die we verzamelen kunnen we sneller en gerichter bijsturen en investeren.

Nieuwe mengwagen geeft meer inzicht in voerkosten
In 2015 willen we ons meer richten op voer. Dit is de hoogste kostenpost na het kalf en we weten er niet eens veel van. Als je het mij of mijn collega’s vraagt wat exact in een kalf gaat, is vaak de reactie: ‘ze krijgen zat’. Als er echter voor € 250 aan voer in gaat (zo’n 40 procent van de opbrengstprijs van een geslacht kalf), dan vind ik dat je er meer van mag weten. Daarom hebben we een nieuwe mengwagen met Trioliet Feed Management aangeschaft. Deze registreert, verwerkt en documenteert. We krijgen meer inzicht in de voerkosten en welk effect een verandering heeft op het technische resultaat.
We hebben jarenlang geïnvesteerd om meer kalveren te houden. De laatste jaren proberen we de boel technisch op een hoger plan te krijgen en dat lukt gestaag. Klaar ben je daar echter nooit mee, fine­tunen is het moeilijkst. En naarmate het beter gaat draaien, worden de stapjes die je naar boven zet steeds kleiner. Het blijft een uitdaging.

Laatste reacties

 • LUCTOR

  Heeft de accountant voor de accountant kosten ook een target gesteld? Is deze accountant jaar rond op uw bedrijf zodat hij over de efficiëntie beschikt om uw bedrijf uit te splitsen. Het gewicht van de kalveren viel tegen hoe zit dat met de rekening van de accountant?

 • alkoto

  Weet niet hoe die accountant rekent,maar bij de meesten is het voer de grootste kostenpost.

 • T. Ketelaars

  alkoto ,
  Volgens mij bedoeld de heer Luijerink de voerkosten waneer je met een starter begint.
  Dan zou het wel eens kunnen kloppen

Of registreer je om te kunnen reageren.