Boerenblog

7 reacties

2015: het einde van het melkquotumtijdperk

De ene melkveehouder wordt verlost van het knellende harnas, voor de ander betekent het einde van het melkquotumtijdperk het wegvallen van stabiliteit.

Het is bijna zover. Nou ja, bijna? Het duurt nog wel een jaar, maar dan gaat onze oudste dochter naar het voortgezet onderwijs. Samen met haar oriënteren we ons nu alvast waar ze straks naartoe gaat. Al haar klasgenoten gaan van school veranderen. Geen enkele leerling weet precies wat hij of zij kan verwachten. Ik zie een flinke parallel met de melkveehouderij.

Koe is melkfabriek: input versus output geeft nettoresultaat

Was 1 april voor de meeste veehouders het begin van het nieuwe jaar, in 2015 is deze datum het einde van het quotumtijdperk. De een wordt verlost van het knellende harnas, voor de ander betekent het wegvallen van stabiliteit. Voor het melken maakt het geen verschil of het nu 31 maart is of 
1 april, voor de beleving wel. Er zal meer met kengetallen worden gewerkt. Iedere koe is als het ware een klein fabriekje. Input versus output geeft nettoresultaat. Iedere koe die niet voldoende bijdraagt is teveel op het bedrijf. Dat is een groot verschil met de situatie van voor 1 april 1984, want tegenwoordig hebben we de mestwetgeving.

Keurslijf van melkquotering verdwijnt, nieuwe wetgeving komt eraan

Zijn de huidige landbouwschoolverlaters voorbereid op de veranderende omstandigheden? Welke vaardigheden hebben zij opgedaan? Ben ik er zelf klaar voor? Wat heb ik in het buitenland gezien wat nu van toepassing kan zijn? Welke vaardigheden zou ik me nog graag eigen maken of moet ik nog beter onder de knie krijgen? Welk artikel moet ik eigenlijk nog eens lezen? Waar moet ik op googelen?
Jezelf op de borst slaan dat je het zo goed doet helpt niet. Ik ben er allang niet meer van overtuigd dat je als melkveehouder in Nederland bij de beste ter wereld hoort. Hoe kan het dat collega’s in het buitenland een gemiddelde productie hebben van 12.500 liter per koe? Collega’s in een ander land hanteren een vervanging van rond 15 procent. Het keurslijf van de melkquotering verdwijnt, er komt nieuwe wetgeving voor in de plaats.

Niet achter de kudde aanlopen, want dan loop je door de stront
Men zegt wel dat tijden veranderen, maar het goede blijft. Zelf ben ik zeer nieuwsgierig naar het nieuwe. Je weet niet wat de toekomst brengt, maar wel waar je zelf naartoe wilt. Achterom kijken is goed, doe dit echter niet te lang, want dan loop je ergens tegenop. Hoe kan ik – of misschien: hoe moet ik – schakelen om met de juiste snelheid vooruit te komen. Als melkveehouder heb ik immers geleerd dat als ik achter de kudde aanloop, ik door de stront loop. Dynamischer ondernemerschap en management wordt veel belangrijker.

De Nederlandse melkveehouders ‘gaan opnieuw naar school’. Ze krijgen te maken met nieuwe vrienden en vriendinnen. Er komen nieuwe vakken in hun pakket. De quotumcalculator eruit en de kringloopwijzer erin. Vraag en aanbod bepalen de prijs. En zoals ik tegen mijn dochter al heb gezegd: als je goed je best doet, kun je later ook wat bereiken.

Laatste reacties

 • banaan

  mooi verhaal

 • alco1

  In mijn visie veranderd er na 1 april niet zoveel.
  Men was gebonden door het quotum, maar ook wel degelijk door de mestwetgeving.
  Na 1 april blijft de mestwetgeving over.
  Maar ervoor en erna is het behalen van hoge productie de uitdaging.
  Ervoor met zo weinig koeien het quotum vol melken, ook vanwege de mestwet.(voor intensieve boeren)
  Erna zoveel mogelijk melk per koe wat de mestwetgeving toelaat.

 • haam

  optimale productie is wat anders als zo veel mogelijk omdat de laatste litertjes wel eens heel dure kunnen zijn om te produceren.

 • alco1

  Juist haam. Met het quotum en straks zonder wordt optimaal nog steeds ondermijnd door mestwetgeving.

 • wmeulemanjr1

  Niet geschoten is altijd mis, achteraf weet je pas of je het goed hebt gedaan.

 • kremer

  Mooi verhaal Pieter

 • Demeter Griend

  De echte ondernemers zullen overblijven.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.