Redactieblog

2 reacties

Vakman of ondernemer?

De vakman krijgt een moeilijk jaar in 2015. De ondernemer krijgt een jaar met uitdagingen en vele kansen.

Begin januari kwam ik mijn buurman tegen. Hij had zijn baan opgezegd en was zijn eigen bedrijf begonnen. Dat vond ik een felicitatie waard, iets waarvan hij opkeek.In de landbouw zijn op 1 januari ook weer veel jongeren de firma of maatschap in gestapt met hun ouders. Zij kiezen zo, en ik hoop bewust, voor het ondernemerschap. Ook hen feliciteer ik met deze stap.

Volgens Wikipedia is een ondernemer ‘een persoon die zich ten doel stelt zich een inkomen te verschaffen door met een bepaalde combinatie van arbeid, kapitaal en kennis een bedrijf te leiden of in stand te houden’. De digitiale encyclopedie meldt ook: ‘Niet altijd leidt de ondernemer ook zijn onderneming, wordt het doel gehaald of maakt de onderneming winst.’

Als ondernemer loop je ook risico. Dat merken we in de melkveehouderij heel sterk met de huidige melkprijs. Biedt die lage prijs kansen, of zijn er vooral bedreigingen en problemen? Want naast de lage melkprijs hebben we ook te maken met het einde van het melkquotum, de melkveewet met of zonder grondgebondenheid en de NB-wetgeving rond ammoniak. Dit om maar een korte samenvatting te geven van de onderwerpen van dit moment.
En terwijl bovengenoemde zaken door uw hoofd tollen, moet u het bemestingsplan van 2014 afronden en de aanvullende gegevens melden bij RVO.nl, moet het bemestingsplan voor 2015 klaargemaakt worden en bent u (hopelijk) bezig de laatste hand te leggen aan de liquiditeitsplanning voor dit jaar. Heeft u naast al deze zaken nog tijd om die tochtige koe te signaleren? Of loopt u als een kip zonder kop door de stal de planning voor vandaag af te werken?

De kunst van het ondernemen is om de productiefactoren optimaal te combineren. U levert de arbeid, met of zonder hulp van familie of medewerkers, om alles rond te krijgen.
Er is een groot kapitaal geïnvesteerd om het 
bedrijf zo te krijgen zoals u het nu voor elkaar heeft. En u heeft veel kennis, anders was u niet gekomen op de plek waar u nu bent!

Daarbij is het wel de vraag of die kennis vooral gestoeld is op vakmanschap of op ondernemerschap. De vakman is erg gericht op het optimaal verzorgen van de koeien en het land. Alles ligt er tiptop bij. En ik deel zeker de stelling dat als je goed zorgt voor je koeien, de koeien goed voor jou zullen zorgen.
De ondernemer heeft een bredere blik. Hij of zij let op de koeien en het land, en houdt ook voldoende aandacht voor de omgeving, de administratie, ziet kansen ontstaan en organiseert het geheel.
De ondernemer zal minder snel wakker liggen van de huidige lage melkprijs. Hij is hierop voorbereid en onderschat de gevolgen niet. Hij weet waar hij in het bedrijf kan, of moet, schakelen om de geldstromen goed te laten lopen.

De vakman krijgt een moeilijk jaar in 2015. De ondernemer krijgt een jaar met uitdagingen en vele kansen. Ik neem aan dat u een echte ondernemer bent. Aan u om dat dit jaar te laten zien.

Laatste reacties

 • rmw

  Uitdagingen krijgen we allemaal wel, die 'vele kansen' is me een raadsel? Moeten we massaal loten gaan kopen? En wie verdient er uiteindelijk het meest, de vakman of de ondernemer? En aan wie wordt er het meest verdient door de hele zwerm mee-eters om de sector heen? Juist! daarom moet ons aangepraat worden dat we allemaal ondernemer moeten willen zijn...

 • John*

  @ rmw

  Op alle fronten moet je natuurlijk een dikke voldoende scoren. Maar de vraag is of je je volledig op je vee moet focussen of ook op de zaken rondom het bedrijf of in de sector??

  Kansen in slechte tijd:

  - de winst is toch 0 of er wordt verlies gemaakt. Als je nu iets nieuws probeert en t valt tegen dan heb je iig geen winst laten liggen. Valt t mee of pakt het zeer goed uit dan heb je weer genoeg verdiend.

  - juist in een slechte tijd is het interessant om grond te kopen of andere middelen om het bedrijf uit te breiden. meerdere stoppers en het enthousiasme om te kopen is laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.