RundveeOpinie

Stinkt het, of niet?

Afschaffen van het verplicht injecteren van drijfmest is funest voor het imago van de landbouw.

De NMV maakte afgelopen week tijdens een studieavond in Spanbroek (N.-H.) bekend € 5.000 te doneren voor onafhankelijk onderzoek naar het ammoniakbeleid. De dagen erna kwam via crowdfunding genoeg binnen om het op 40 mille geraamde onderzoek te kunnen starten.

De onderzoeksvragen liegen er niet om. Uitkomsten zijn gezien de opdrachtgevers en uitvoerders te voorspellen: het ammoniakbeleid is gestoeld op aannames, er is nauwelijks iets meetbaar en economische effecten van het beleid zijn vooraf niet goed ingeschat. Niets nieuws, dat weten we al jaren. Zolang dat signaal echter niet uit Wageningen komt, verandert het beleid niet.

Bij het bekendmaken van de donatie ging het vanuit de zaal direct over afschaffing van het verplicht injecteren van mest. Dik twintig jaar na de start ervan nog steeds een steen des aanstoots. Injectie leidt volgens de vragenstellers tot verstoord bodemleven en hoge loonwerkkosten. Het beknot ook de vrijheid van boeren. Dat zijn allemaal claims die in meerdere of mindere mate opgeld doen.

Voor de burger geldt maar één ding: stinkt het of stinkt het niet? Dankzij het ammoniakbeleid is de stank van varkens, kippen en mest nog slechts een fractie van die in 1990. Hoezeer je ook afgeeft op het beleid, het is niet te ontkennen dat de nagenoeg verplichte investering in luchtwassers in de intensieve veehouderij en het emissiearm uitrijden van alle mest in ieder geval heeft opgeleverd dat dagjesmensen zelfs in de meest intensieve gebieden nauwelijks nog dieren of mest ruiken.

Als verplicht emissiearm uitrijden afgeschaft wordt, stinkt het van maart tot september in het buitengebied. Ook de stad blijft dan niet vrij van een incidentele geurvlaag. ‘Dat hoort erbij’, kun je denken, maar de burger zal dat niet accepteren. Hoe gestoffeerd de weiden ook zijn met koetjes, die stank wil hij niet meer. Over imago gesproken …

Beheer
WP Admin