Boerenblog

7 reacties

Slechte koeien

Van de eigenaar moet ik ook een bedrijf van 600 stuks vee gaan runnen. Prima, maar op één voorwaarde: geef me eerst een mes van een meter lang.

Naast het bedrijf waar ik als manager werk, ligt een oud bedrijf voor 600 stuks vee, van alles wat. De eigenaar vertelde me drie weken geleden dat ik ook dat bedrijf maar moest gaan runnen. Dat wilde ik best, maar op één voorwaarde: geef me eerst een mes van een meter lang. Waarom?, vroeg de eigenaar me verwonderd. Ik legde hem uit dat ik de rommel die daar liep, de nek af wilde snijden. Maar hoeveel dieren zijn dat er dan?, vroeg hij me. Ik antwoordde dat zeker meer dan de helft weg moest. Tja, als je meent dat dat moet, doe dat dan maar, zei de eigenaar.
De dieren moesten zeker weg, want ze zijn slecht. Bovendien is onvoldoende voer gewonnen om ze het tot de zomer te laten uitzingen. Daarnaast werkt een flinke leegstand makkelijk bij het maken van een andere opzet van de stallen. Het verstandigst lijkt me op deze locatie geen melkvee te houden maar zoogkoeien. Die kunnen dan in februari kalven en in mei met Black Angus-stieren het veld in, 100 of 200 kilometer verderop. Vroeg in de herfst kunnen we dan de kalveren spenen en flink mesten op het oude bedrijf. Zes maanden later gaan de koeien dan weer de stal in, klaar voor de volgende ronde. Daar had de eigenaar wel oren naar. Maar dat zijn plannen voor later dit jaar. Nu moet de beste man eerst maar eens twee stallen op dit bedrijf verbouwen, zodat er een melkstal is voor de 300 vaarzen. Daarvoor is nog niets geregeld, dus dat zal wel een puinhoop worden over twee maanden.

Nieuwe stal voor 1.200 koeien

Als klap op de vuurpijl moet er eind december 2015 nog een derde bedrijf hier vlakbij komen. Een nieuwe stal met alles erop en eraan voor 1.200 koeien. Dan zijn er op het bedrijf uiteindelijk bijna 2.000 melkkoeien, net zoveel jongvee, 500 zoogkoeien en wat meststieren met dik 2.000 hectare eromheen. Daarvan is ruim 500 hectare voorzien van een ondergronds dripsysteem, de rest wordt geïrrigeerd via kanalen.

Laatste reacties

 • poldes

  wij hebben een klein rundveehouderijbedrijfje in Nederland.
  iets kleinschaliger in een klein land en met een kleine kostprijs om met de grote op de wereld te kunnen concurreren.

 • Demeter Griend

  Maar het is wel je eigen poldes en je hoeft niet de benen bij een ander onder de tafel, je kan zonder overleg je eigen beslissingen nemen. We zijn niet voor niks zulke grote exporteurs van landbouwprodukten.

 • LUCTOR

  Het lijkt me prachtig om daar te boeren met al die ruimte zou zo zin krijgen om met mijn blonde vee stapel te verhuizen maar ja ik heb mijn leeftijd niet meer mee Bert ik lees je blogs graag maar als ik je uit spraak lees over het mes van een meter lang komt mij het gesprek van een slachthuis eigenaar weer voor de geest had slachtbeesten afgeleverd en zag hoe rustig deze slachters met de beesten om gingen de eigenaar kwam er ook even bij en ik zei wat me op viel dat deze robuuste mannen zo respectvol met de beesten om gingen de eigenaar zei dat een goede slachter een dier met respect diende te doden op terug reis dacht ik daar kan nog menige boer wat van leren zo ook jouw uitspraak.

 • John*

  ik snap dat daar de markt nu erg goed is. Maar als ik dat allemaal zo lees lijkt het me toch verstandiger om eerst de bedrijfsvoering op orde te hebben en dan stappen te zetten. Een goeie bedrijfsvoering (aangepast aan de omstandigheden daar) kan je kopieren. Verdubbelen zonder goede basis is als bouwen op drijfzand!

 • ed12345

  Bert dat zijn een heleboel plannen voor dit jaar je houdt ons maar op de hoogte
  LUCTOR Bert heeft als het op vee aankomt misschien een grote mond maar een klein hartje wat ook nog op de goede plaats zit

 • m.en.mh.miedema

  Zijn die bedrijven allemaal van dezelfde eigenaar? In dat geval zou ik hem eerst maar duidelijk maken dat hij de bestaande bedrijven eerst maar eens goed op orde moet hebben voor ook maar te denken aan uitbreiden anders wordt de puinhoop,zoals reactie #4 ook al aangeeft, alleen maar groter.
  Die koeien daar zijn slecht, hoe slecht? mager en ondervoedt of ziek? Met een goed voer en gezondheidsmangement niet te verbeteren? Of is daar ook geen voer voor, dan is mijn eerste opmerking van nog groter belang.
  Het zijn zeer interresante verhalen van je uit een deel van de wereld waar we hier bijna geen weet van hebben, er is in ieder geval wel (ondernemers)ruimte, ga zo door!!

 • s c de boer

  Als je jezelf maar niet in de vingers snijd!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.