Boerenblog

7667 x bekeken 30 reacties

Nederlands ongeduld in Kazachstan

Door Nederlands ongeduld en het karakter van de eigenaar van het bedrijf heb ik twee vingers tot in het bot doorgesneden.

 

Ik zal maar niet zeggen wat ik dit keer uitspookte. In elk geval sneed ik twee vingers tot in het bot door. Het zijn dezelfde vingers als ik enkele jaren geleden al eens openhaalde aan een motorblok van een trekker. Dit keer kwam er geen bloed toen ik na het gebeuren mijn hand balde tot een vuist. Maar na een tijdje voelde ik de vingers niet meer.

Nadat ik de hand weer open deed, zag ik bot en loszittende pezen en kwam het bloed meteen stromen. Even was ik heel stil en dacht toen: tja en nu zul je echt naar ziekenhuis moeten. Dus iemand opgebeld en naar de eerste hulp. De foto’s toonden dat de pezen helemaal doorgesneden waren, dus moesten we naar een ander ziekenhuis met een microchirurg. Die bekeek alles met een collega waarna hij zei: “We doen nu niks, eerst moet alles helen. Kom over een maand maar weer als de wond dicht is.”

Dat was voor mij natuurlijk geen optie. Ik kan toch niet een maand zo lopen, ik kan dan niet werken en niet insemineren. Het snijden was toch al door mezelf gedaan, ze hoefden alleen maar te hechten, dat zou een maand schelen. Na enig overleg kwam de oplossing: ze zouden het aanpakken maar dan moest ik wel alles zelf betalen want de regels schreven een maand wachttijd voor.

Die € 250 was niet een probleem, dus de heren startten. Een van de twee specialisten sprak prima Engels, de ander minder. Die zou binnenkort naar Maastricht gaan voor de studie micro chirurgische praktijk. Die dokter heeft zijn eerste Nederlandse patiënt dus al gehad om op te oefenen.

Heel lange naald

Het verdoven ging via een heel lange naald die door de onderarm naar de pols ging. Daar werd de zenuw gezocht die naar de vinger gaat. Als ik het gevoel van een stroomstoot zou krijgen, moest ik zeggen welke vinger het betrof. Met de eerste twee vingers ging dat goed. De derde gaf me een zo’n oplawaaier dat ik rechtop ging. Daarna werd de zaak verdoofd, deden ze een strakke band om de arm en legden de hele zaak open. Ondertussen babbelden we over mijn werk.

De vingers werden opengelegd om de pezen te zoeken en aan elkaar te verbinden. In elke vinger liggen twee pezen boven elkaar, ze legden al doende uit dat je een van twee niet nodig hebt. En hops, die werd zo weggesneden. Ik denk dat ze dat deden zodat die twee pezen niet aan elkaar gaan verkleven, waardoor er helemaal geen werk meer uit de vingers kan komen.

Herstel met gebreken

Ik moest vier weken de vingers in verband en naar binnen gevouwen houden. Daarna werd alles los gelegd en moest ik langzaam weer bewegen om het te kort geworden vel op te rekken. Ik greep een paar dagen later een openslaande deur vast zonder te denken en voelde van een vinger de pezen weg schuiven. Shit happens, dus maar weer terug naar de specialist. Die zette alles opnieuw in elkaar.

Weer drie weken later hield ik een koe tegen. Het verband bleef nog zitten, maar ik merkte wel weer een stuurloze vinger. Mocht ik weer drie weken wachten om steviger vel te kweken. Ik voelde na enige tijd dat het weer fout ging, dus doktersbezoek. “Nou”, zei hij, “je bent mijn beste klant. Ik kan mijn inkomsten al gaan plannen. Houd je nu zo veel van die koeien dat je niet eens drie weken zonder die dieren kunt?” Er volgden weer wat montagewerkzaamheden. Na drie reconstructies en snijsessies werd het wel een beetje een bende in die vingers. Het vel werd ook stug en steeds korter. De pees was nu zover terug in de hand geschoten dat er middenin de hand een snee gezet is om de pees te kunnen pakken en door te trekken naar de vinger. De dokter trok de pees daarbij minstens 6 centimeter buiten de hand.

Alles lijkt goed te komen

Die laatste behandeling is nu precies vier weken geleden en het lijkt nog goed te zijn gegaan ook. Ik heb de laatste hechtingen er zelf maar uitgehaald waar dat ging. Nu is de vinger nog steeds open op een bewegend stukje, je ziet er de pees bewegen. Dat is niet echt zoals het moet dus. Ik spuit er elke dag wat antibiotica uit een mastitusinjector op en het groeit geloof ik langzaam dicht. De vinger is nu nog niet eens half recht, dus van insemineren komt weinig de eerste tijd. Ik hoop dat mijn geduld wat standhoudt. Tot nu toe is alles dicht en zit het sterk in elkaar, maar dat rustig aan doen valt me niet mee. Ik ben echt nog lang niet aan het insemineren. Ik zal de dorpsboeren maar eens laten weten dat het nog wel twee maanden gaat duren.

Dit is dus de tweede keer dat ik deze vingers in puin heb liggen. Drie keer is scheepsrecht, de volgende keer zal hij er wel helemaal aangaan. Ik heb liever niet dat die derde keer komt ...

Laatste reacties

 • fvdboomen1

  Hi Bert geduld wordt beloont hopelijk !! leuk weer wat van je te lezen grt W Verdonschot uit Au.

 • flyinghollander

  Bert doe nu rustig, straks een hand dat je niks meer kan en erger je nog meer! Maar ik zie het wel voor mij met jou.

 • LUCTOR

  Bert beterschap met je hand maar wat is de link met het karakter van de eigenaar en dat je jezelf door de vingers snijd?

 • trijnie

  Tjonge nog an toe, was het niet beter geweest om het vliegtuig te nemen naar Nederland?
  En dan die mastituszalf erop.....we zullen er het beste maar van hopen.

 • trijnie

  Tjonge nog an toe, was het niet beter geweest om het vliegtuig te nemen naar Nederland?
  En dan die mastituszalf erop.....we zullen er het beste maar van hopen.

 • Demeter Griend

  Je kan altijd nog terug naar Nederland als je je Nederlanderschap niet hebt opgezegd om een bijstandsuitkering aan te vragen.
  Heb gehoord dat sommige stoere emigranten zijnde ex-boeren dat doen, omdat ze suikerziekte en hartklachten hadden en niet adequaat geholpen konden worden.

 • ohzo

  Slaat ook nergens op demeter.

 • pieterdejong

  Demeter klinkt een beetje vals omdat iemand hem tegengas geeft over zijn denkbeelden over de RF en Kazachstan. Een compleet andere visie heeft men daar dan wat hij leest en hoort van de media in het westen.Jammer dat hij dit zelf niet wil inzien maar Onze Bert Mc gyvert wel door de dag heen. Hoop dat het snel beter gaat met je wond want het lijkt mij knap lastig als je handen jeuken van alles wat je ziet en je diezelfde handen beperkt kunt gebruiken. Voor mij ben je een bikkel en ik vind je blogs geweldig.

 • Ferm

  Bert, ik heb hetzelfde gehad met een vinger. Toen hebben ze er direct na de operatie een spalk omgedaan zodat ik hem niet 'onverwachts' zou gebruiken. Ook een touwtje door de nagel om hem krom te houden. Helaas is ie wel verkleeft, dus ws de beide pezen gehecht.
  Wens je beterschap en geduld. Succes met alles.

 • ed12345

  Bert rustig aan jo je moet nog lang mee .Ik weet er alles van dat geduld vaak zo leuk is bij anderen maar bij ons is het vaak ver te zoeken
  Groetjes toch leuk je weer te lezen

 • safflower

  Na dat ik de vinger hard gestoten heb week of 3 geleden en alles weer helemaal veder open ging.Kon ik avonds toen ik schoon maakte er diep in kijken en zag veel blauwe draadjes.die er uit geknipt en getrokken totaal dik 3 cm.daarna begon het pas netjes dicht te groeien en nu 3 weken later nog heel klein gaatje.2 maal daags schoon verbandje en komt nu goed. en lijkt ook dat topje vinger kan bewegen maar na bijna 4 maanden krom te zijn moeten blijven is alles stijf en tekort.word dus een lange tijd eer die weer echt goed luistert en beweegt.er zat door dat 3e keer nodig was hechten teveel lichaamsvreemde stof in de wond daarom wou die niet dicht wou alleen maar dat er uit werken.Het is geen verwijd aan de doctor.Ik denk er zat niks anders op voor hem dan een heel rolletje hecht draad te gebruiken om van me af te komen.

 • safflower

  Demieter GRIEND. Je hebt je achternaam wel mee GRIEND.Het kan betekenen huilen-zeuren. Past bij je jouw want je blijft maar zeuren over naar NL terug komen.Andere kwats van jouw is dat je doet alsof alleen boeren terug komen. Heb je eerder al geschreven dat ik echt niet terug wil naar NL.Dus hou maar op met je gegriend reacties.Ik ga verder met kijken wat we nodig hebben uit NL zo dat ik weer wat bijdraag aan de export, zo dat je eigen ziekenhuis bijdragen minder omhoog moeten.

 • flyinghollander

  Demieter griend, ga je nu bij elk blog zo zeuren? Heb je een complex met jezelf? Als die regel zo is als je beschrijft doet diegiene die hem afvraagt niks verkeerd, het is toch wettelijk, dus als jij jou dorpsagressie nu gebruikt om de politiek daarop aan te spreken, maar het is net als bert zegt, er worden door personen als bert en vele andere expats goed bij gedragen aan de export van Nederlandse producten, waar zich dus werkgelegenheid, direct belasting etc als voordeel zit. Maar je bent zo te zien erg kortzinnig !

 • ed12345

  Griend en Pieterdejong ik hoop dat jullie weten dat ook wat wij lezen en zien op het nieuws is gekleurd en aangepast naar wat wij WILLEN lezen en zien .Nieuws moet geld opbrengen dus wordt het naar onze smaak en behoefte aangepast

 • Demeter Griend

  Meeste emigranten hebben te weinig kont in de broek om hun Nederlanderschap op te geven.
  Men wil altijd de optie open houden om terug te keren naar het sociale zorgstelsel wanneer men ziek wordt.
  Feitelijk houd dit in dat men niets wil bijdragen maar wel wil profiteren als men mislukt en met hangende pootjes terugkeert.

  Overigens Griend is het eiland in de Waddenzee waar mijn voorouders eeuwen terug al boer en visser waren.

 • flyinghollander

  nutteloze discussie, hij wil toch niet lezen, verder dan zijn dorp komt ie niet, alleen via een weblog van Bert denkt ie de wereld te kennen.

 • ohzo

  Eiland mentaliteit.. Kun je niets mee winnen.

 • W Geverink

  Zo is het Jeroen. De een komt s'morgens op tijd uit bed en werkt na het ontbijt aan een interessant, uitdagend en avontuurlijk project. De ander slaapt uit en zet na het ontbijt en de koffie wat vinkjes op papier voor zijn uitkering uit Brussel...

 • sybrenm1

  Toch erg dom van Demeter om ons emigranten over een kam te scheren net als we allemaal maar op hangende pootjes terug keren naar het sociale stelsel, waar de heer Griend zeker zelf meer van plukt dan bijdraagt. Ik denk dat wij emigranten nog meer aan de BV Nederland bijdragen dan zulken als Demeter zelf.

 • Mels

  No cure for stupid.....god wat ben ik blij dat ik en mijn gezin hier In Canada aan een nieuwe toekomst kunnen werken ipv vechten om een meter grond in postzegelland. Ze steken de rest maar waar de zon niet schijnt.....

 • ed12345

  Alweer een waar we niet meer op gaan reageren!!!By the way:
  deze site was in het begin opgezet voor de expats !!!!! vandaar dat de ouderen onder ons vaak zo goed op de hoogte zijn met elkaars sutuatie

 • Demeter Griend

  Mocht jullie vrouw heimwee krijgen, dan mag ze altijd een weekje bij ons logeren. Genieten van de groene weiden en het fijne strand.

  Heb mijn toeslagrechten en SNL nog niet binnen maar zodra ze op de bankrekening staan gaan we er weer even lekker van genieten.
  Niet te lang want dan krijg ik zelf heimwee, ben niet zo'n kerel.

 • Jan van het Zand

  Alles komt goed, zelfs in Kazachstan. Succes Bert.

 • m.en.mh.miedema

  Deze blog verteld veel over het doorzettingsvermogen en het karakter van de schrijver (goed zo!!), maar wat het met het karakter van de eigenaar te maken heeft is mij niet helemaal duidelijk. Het trouwens misschien wel verstandig om iemand op te leiden tot inseminator, kan nog wel eens goed van pas komen!
  En dan over wat negatieve gedachten over emigranten(Demeter Griend).
  Ik heb zelf een goed lopend bedrijf in NL maar krijg de laatste jaren wel steeds meer de gedachte dat het mijn grootste (zakelijke) fout is geweest om niet te emigreren gezien het ronduit slopende beleid van Brussel en Den Haag op vrijwel alle tereinen de laatste 20 jaar!!! NL zakt steeds meer af naar een overbevolkt en aangeharkt Madurodam waar iedereen zich met iedereen meent te moeten bemoeien,zelfs de 'eigen' zuivelcoop doet hier aan mee.

 • Demeter Griend

  Als Poetin met de lopen over grens komt van Kazachstan is Bertje snel terug in Nederland.
  Heb ooit op de landbouwschool stage gelopen in het buitenland, geloof de meesten willen wel terug kruipen naar Nederland. Vooral heimwee speelt veel parten, niet naar verjaardagen, feesten en partijen. Het sociale leven is bij ons stukken beter.
  Geef mij maar GLB ole.
  Ik boer de laatste 20 jaar met veel plezier, voel me absoluut niet beperkt maar beschermd.

 • marco-vdb

  Wat ben je toch een zeikerd Heer Griend. Veel voormalige stagaires die in Oost Europa hebben stagegelopen zitten er nog steeds of komen er nog regelmatig en graag. Heb er nog niet 1 zien terugkruipen, en dat geld zeker voor Bert, ik ken m al 15 jaar.

  Expats komen niet naar Nederland voor de 'sociale voorzieningen' maar betalen gewoon een via een dure verzekering voor eventuele medische diensten in geval van nood. Die diensten kunnen in NL, D, B, of zelfs Israel worden afgenomen, en zijn daar ook niets minder van kwaliteit.

  Overigens is het onder de weledele heer Poetin prima boeren. In Rusland wordt de boer nog gewaardeerd ipv voor milieu- of dierenterrorist te worden uitgemaakt.

 • safflower

  Hoi Marco. Ja wat je schrijft klopt en jij hebt al veel stage lopers gehad en veel specialisten binnen gehaald bij je.Heimwee is iets wat ik niet meer ken het onzekere de eerste maanden ja hier maar daar na nee heel heel blij weg te zijn. hier elke dag een andere dag zelfde als bij jouw. en als Poetin komt komt ie maar. Hij zal niet voor mij komen en schieten gaat ie hier echt niet we hebben een grote buur met heel veel belangen hier. en klopt boeren hier is een gewaardeerd vak en dankbaar af genomen.Zelfs politie die je aan houd en vraagt wat je doet en zegt ik help de boeren om met hun koeien verder te komen en goed voer voor hun te groeien.dan heb je al grote kans dat het zoeken naar fouten aan je auto af gelopen is of elke geval minder straf krijgt.Hadden gisteren 40 grote boeren op bezoek die alles wouden weten het hoe en waarom.En komende zomer krijgen we verdeelt rond te 60 stage lopers van landbouw scholen. hebben er nu 2 waar van 1 super is. die wil leren en ik wil hem na school meteen vast aan nemen. Hij woont in China en gaat hier naar school.als we er zo nog veel krijgen dan gaat het boeren in toekomst hier stukken beter.
  Griend je schrijft je boert ook?wel geen echte lijkt me want je krijgt van allerhande uitkeringen schreef je. Kom hier op stage man dan heb je hier hier eens gezien en gevoeld dat het gewoon mooi is om te pionieren. in plaats van koeioneren.

 • Mels

  Griend=Ezel. En ja die leer je weinig en willen zeker niet luisteren. Zulke verkapte werklozen zijn er zat in NL en hou deze asteblaft daar zeg. Moet er niet an denken dat zulke proleten mij komen vertellen dat ik graag terug wil. Verbaas me steeds meer over mezelf dat ik 15 jaar terug met niks meende te beginnen. Die tijd had ik achteraf beter kunnen besteden.

 • Demeter Griend

  Je mag bij mij gerust eens komen klauwbekappen of insemineren daar heb ik zelf steeds minder zin in.
  Het melken gebeurt relaxt met de robot. Druk, druk, druk.
  Opvolger staat ook al te trappelen, we overleggen vaak met de benen op het bureau, geen schuld, geen zorgen, heerlijk ontspannen boeren van vader op zoon. Heb ook regelmatig meiden en jongens stage lopen zij leren hier hoe je van je vak kunt genieten onder het genot van een bakje koffie.

 • douwe_nz

  Geweldig die blogs van je Bert. Een plezier om te lezen, zou dat graag een keer zelf willen meemaken/zien.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.