Boerenblog

73 reacties

Melkrobots in Kazachstan

Melkrobots zorgen hier voor veel problemen. Technisch zijn ze prima, maar de robots kunnen in een land als Kazachstan niet hun werk doen. Ze kosten meer dan dat ze opbrengen.

De grootste ellende op dit bedrijf zijn de zes melkrobots. Ze zijn van DeLaval, maar ik denk niet dat het merk ertoe doet. Technisch zijn ze immers allemaal goed. Maar of het nu DeLaval, Lely of GEA is, melkrobots passen gewoon niet in deze landen. Ze kosten melk.

De robots kunnen hier niet werken zoals beoogd, omdat ze op een totaal verkeerde plek staan. De koeien moeten te veel draaien en de apparaten staan niet in hun natuurlijke loopweg. Ze hadden die dingen nooit zo mogen plaatsen. Een Lely-verkoper in Rusland vroeg me wie zoiets nu heeft kunnen bedenken.

Oud ijzer
Minstens een keer per week komt er een servicemonteur. Ik praat niet eens meer met hem. De robots zijn voor mij een bonk oud ijzer, meer niet. De rekeningen die de monteur schrijft, betaal ik niet, ook niet de paar procent ingehouden bij aankoop. En weet wel: het gaat om enkele procenten van een aankoop van ruim €1,5 miljoen. Het kan niet anders of iemand steekt hier flink veel geld van in zijn eigen zak, corruptie dus. Het zal wel de oude directeur zijn die te veel betaalde.

Dus wie van jullie in Nederland wil een bod doen? Ik stuur ze graag richting Nederland. Dan maak ik wel een reguliere visgraat- of rapid exit-melkstal.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  misschien kan je ze op sturen naar Demieter Griend, want die zal straks wel gaan zeuren, maar ach zo 'ziet'vandaag weer wat van de wereld, vanuit zijn dorpje.

  Bert waarom zet je die robots er nu niet al uit? Simpel melkputje denk dat je daar wat meer plezier inkrijgt.
  Robots kan wel, maar is lastiger dan EU of America waar 'demieter griend'vrije tijd meer geld, terwijl je daar 24/7 meer bezig bent.

 • LUCTOR

  Als de eigenaar cq de Hr van Lier zijn werkgever zo gemakkelijk over zo,n investering heen stapt komt deze ook gemakkelijk aan zijn centen.
  Ik denk daarom ook dat het eerder een status symbool is dat hij een Hollander op zijn farm heeft rond lopen dan dat het ook ooit maar eens rendement oplevert zo hebben de Amis Nederlandse tuigpaarden als status symbool.

 • Mozes

  Anderhalf miljoen voor zes robots? Dat is 250000 per robot! Meer dan twee keer zo duur dan ze normaal zijn. Je zou inderdaad kunnen vermoeden dat er bij de aanbesteding iets raars is gebeurd.

 • agratax2

  @Mozes zet dit bedrag aan investering af tegen de lokale arbeidskosten van enkele melksters/robot. Dan kun je vele decennia melken voor alleen de investeringskosten en ben je als ondernemer socialer bezig en krijg je meer koopkracht onder de lokale bevolking (je consumenten). @Luctor zou best eens gelijk kunnen hebben, >statussymbool< en als investeerder niet bij macht zijn om personeel te motiveren en goed te betalen.

 • Mozes

  @agratax2, volledig mee eens.

 • veldzicht

  Het zal wel verschil maken of je zo,n melkrobot plaatst in Nederland of kazachstan,is dit wel te vergelijken? alleen de begeleiding al zal wel veel meer kosten.hier vallen de kosten ook vaak tegen van melkrobots.

 • John*

  6 robots is 6 keer zoveel storingen... Maar wil de Delaval geen deal maken bert? een mooie carrousel in ruil voor de robots? Die zijn straks ook voldoende te automatiseren..

 • pieter p

  Elk land stelt zijn eigen prijs aan hun robot verkoop. Een lely robot(weet ik uit eigen ervaring) is in Frankrijk al gauw meerdere duizenden euro's duurder dan in Nederland.

 • safflower

  Hoi. die robots waren er al. toen ik ze zag eerst dag dat ik kwam zei ik al meteen kan nooit werken hier. Ja klopt is een status symbool van ik heb zulke dingen voor de eigenaar. maar moet je hem nu eens horen er over. die dingen bederven elke dag de dag begint met morgens eindigt met avond als ik naar huis ga. Eigenaar zei wat zal laval doen als ik er een buiten zet met tv erbij en inbrand steek of ze nemen rommel terug en leveren eenvoudige melk stal. is gewoon idioot zoveel betalen terwijl je voor 300.000 heel goede en grote melkstal kunt hebben. en dan van alle gedonder af zijn en problemen met werknemers. maar ja ze staan en wat nu ja. ik wil ze weg maar gooi maar eens 1,5 miljoen weg bij oud ijzer.vreemd gevoel voor me al zou ie er mee eens zijn wat ie vroeg of laat zal zijn. Groeten

 • alco1

  Wat is nu eigenlijk de beste robot hier in Nederland.
  We zijn er ook aan toe om er een paar te installeren!

 • abtje

  @Alco Kies uit de drie grote merken. Die keuze MOET je zelf maken. Ga kijken bij robotboeren tot je geen robot meer kunt zien. Juist bij veel kijken ga je zelf dingen zien die niemand je kan vertellen. En juist bij bedrijven waar het even minder loopt leer je het meeste. Dan pas kan je een bewuste keuze maken. En vergeet ook niet dat de dealer belangrijker is dan het merk. Je kunt beter een Lada rijden met goede dealer dan een Mercedes met een k#t dealer, want dan sta je ook constant stil.

 • safflower

  Alco. kijk welk merk het meest makkelijk en zeker de speen vind.en manier van aansluiten aan de speen.er is een groot verschil tussen de 3.

 • gjcamps

  Bert zo staan er in belarus meer dan 300 lely's. De meeste nog in de kist. In Kz is alles wat duurder in aanschaf dan in west Europa, transport, service etc alles is duurder en elke partij wil er wat marge aan over houden. Zgn win-win-win-win-....situatie. Kun je de layout en routing niet simpel weg verbeteren. Het moet daar toch ook kunnen werken?

 • safflower

  Hoi GJ. nou een ellende dus in oude Rus met al de robots.Ja klopt ik heb de loop weg en andere kleine dingen al veranderd voor de koeien ten kosten van 16 lig boxen.maar de stallen zijn te smal . de robots hadden nooit er in geïnstalleerd mogen worden. als ze wel gezet waren geworden als advies is van robot bedrijven dan zou in elke stal van 150 koeien er 50 boxen minder in kunnen worden gezet. dan ja zou het zijn zo als het moet.en dan nog selectie koeien. koeien uit Canada en dus ook duur. en velen hebben sterke ophang band en als ze later in lactatie zijn staan achter spenen heel dicht bij elkaar of gewoon tegen elkaar. dus kan robot nooit aansluiten elk apart. dus verkopen zou je die koeien maar dat kan dus hier ook niet zou er veel weg moeten doen dan.maar even goed 24 uur per dag iemand bij de robots is gewoon een doen wat niet bedoeling van die dingen kan zijn.

 • gjcamps

  Tsja Bert ik voel met je mee, jij bent de expert uit Holland. Je zult toch diplomatiek moeten werken met de robots en de behoorlijke investering die deze zijn. Het beste zoveel mogelijk verantwoording/kosten afschuiven naar de leverancier / ontwerper van de installatie. Er zit toch garantie op het spul? Verkopen is denk ik ook geen optie, je schrijft gigantisch af en melkrobots hebben een modern imago, zal de eigenaar niet leuk vinden.

 • Demeter Griend

  Mijn melkrobots draaien als een zonnetje.
  Lekker iedere ochtend uitslapen.

  Als ik er aan die rottige melkput denk krijg ik al last van mijn rechterschouder. Veel te hard gewerkt in mijn jeugd, wat heb ik daar een spijt van.

 • Demeter Griend

  Mijn melkrobots draaien als een zonnetje.
  Lekker iedere ochtend uitslapen.

  Als ik er aan die rottige melkput denk krijg ik al last van mijn rechterschouder. Veel te hard gewerkt in mijn jeugd, wat heb ik daar een spijt van.

  Ps wat een stront daar beetje hygiene is wel belangrijk voor een goeie melkkwaliteit en gezondheid van het vee.

 • alco1

  Ik heb zo het idee dat Demeter helemaal geen koeien meer heeft en er nu een beetje doorheen draait wat zijn ouders opgebouwd hebben.

 • PA,

  Russische boer betaald lening af met stront:
  <>

 • safflower

  Griendje. strond daar ja. komt om dat er ook geen rooster of normaal mest kanaaltje is gemaakt door de robot verkoper.een bende. van andere kant na een nacht koeien er door weet ik niet bij schijten ze niet dan? denk dat Alco1 wel eens gelijk kan hebben.

 • groot731

  merk doet er niet toe, looplijnen is belangrijker dan 1 van de topmerken.

  melk zelf ook met de laval loopt hier als een trein...

 • groot731

  looplijnen is belangrijker dan welk merk je er hebt staan....

  melk zelf met delaval en van die nauwe achterspenen heb ik geen last sluit ze gewoon kruislings aan..

 • groot731

  looplijnen is belangrijker dan het merk robot
  melk zelf ook met de laval en gaat als een trein...

 • Demeter Griend

  Alco1
  Het zijn mijn eigen koeien en mijn eigen grond.
  Ik hoef de voeten niet zo nodig bij een ander onder de tafel en mijn zoon ook niet.
  Mijn opa keek altijd vanaf mesthoop naar de arbeiders in het land en ging op dinsdag en vrijdag naar de veemarkt.
  Ik kijk naar de robot.
  Nog mooier als je het managment aan een arbeider cq nieuw woord bedrijfsleider over kan laten, dat zou eigenlijk net zo boeren zijn als mijn opa.
  Leek wel Kazachstan die goeie ouwe tijd op het voorouderlijk Griend.

 • alco1

  Sorry dan Demeter. Maar je manier van schrijven roept bij menigeen ergernis op. Doe er wat aan zou ik zeggen.

 • A1967

  Demeter is duidelijk gefrustreerd en heeft een uitlaatklep nodig, jammer dat ie dat hier doet want de blogs van Bert zijn altijd een genot om te lezen

 • LUCTOR

  @Demeter Griend ik vind je reactie nogal denigrerend.
  De verhalen die ik van de mensen heb gehoord die in de tijd van je opa bij de boeren hebben gewerkt zijn over het algemeen niet erg positief, het waren meestal mensen uit gezinnen waar bittere armoede heerste en niet de middelen hadden om hun kinderen te laten studeren en over geleverd waren aan de boer waar ze terecht kwamen doordat er over het algemeen in die tijd op het platteland geen andere werkgelegenheid was.

 • pieter p

  @A 1967
  Juist, we hebben lange tijd de blogs moeten missen van Bert, ik mag ze graag lezen.
  Ik hoop dat Bert dit wel blijft doen

 • Demeter Griend

  Bert praat niet meer met de servicemonteur. (Volgens zijn schrijven)

  Ik drink altijd 1st koffie met de servicemonteur.
  Mij is geleerd hoe je met je arbeider (lees bedrijskeider) om moet gaan, met respect.
  Daarom ben ik ook blij het het goede sociale klimaat in Nederland zodat de mensen die niet mee kunnen doen in de maatschappij toch nog een menswaardig bestaan kunnen leiden. Ik draag daar graag aan bij.

 • A1967

  Vreemde reactie Demeter Griend, als dat waar is moet je de robot eruit gooien en de mensen die buiten de maatschappij staan een volwaardige baan geven, je spreekt jezelf steeds erg tegen

 • Jongman

  Gebrek aan goed management. Robots kunnen super lopen.

 • safflower

  Jongman. gebrek aan management. nou toen ik kwam stond die robot s al en staan totaal verkeerd geïnstalleerd. dus daar doe ik niks meer aan en alleen de loop weg proberen te veranderen wat gedaan is maar ja verkeerd staan is verkeerd staan.zo als ik schreef op reactie. als we ze goed zouden zetten gaat 1/3 van boxen uit de stal.dingen hadden nooit geïnstalleerd mogen worden in de stallen die de juiste maat niet hebben er voor.koper geen verstand er van en verkoper had ze moeten zetten als moet of helemaal niet.

 • vladeuze

  Als ik let op de schrijfwijze van Bert in zijn reacties dan vraag ik me toch af in hoeverre hij zijn eigen blogs schrijft. Erg slim ook om de service monteur volledig te negeren, alsof het zijn schuld is. Je zegt zelf dat je voorlopig met de robots verder moet dus dan zal je er toch het beste van moeten maken. Of is het gewoon gebrek aan kennis bij jezelf en daarom maar alles en iedereen de schuld in de schoenen schuiven? En nee, ik ben geen verkoper van melkrobots maar ik kom op veel bedrijven die met robots melken en zie dat de motivatie van de boer nog altijd het allerbelangrijkste is.

 • boerke brabant

  kan boerderij.nl geen boerderij reis organiseren naar kazachstan, ik ben me ondertussen wel erg benieuwd geworden naar het boeren in deze hoek van de wereld, dankzij de blogs van bert !

 • somporn

  Dementer griend voelt zich een herenboer,zijn opa zat zondags voor in de kerk schijnheilig te doen en achterbakse dingen uit te denken hoe hij s`maandags zijn ``arbeiders`` een oor aan kon naaien en hun nog een stijver extra van hun hongerloon kon afhalen als ze de pet niet afnamen en niet diep genoeg bogen.

 • somporn

  stuiver

 • Mozes

  Ik heb de indruk dat de grootvader van @Demeter Griend een veehandelaar was. @Demeter is blijkbaar opgevoed met minachting voor de werkende boer en arbeider.

 • safflower

  vladeuze. als de service monteur met grote bek komt en niet instaat is om dingen op te lossen die moeten ben ik het zo zat met hem. en elke dag zowat iets kapot of werkt niet dan zou jij die ook zo zat zijn.gebrek kennis waar van? moet ik zelf die dingen maken dan. zijn robots eenmaal gewezen wat te doen moeten ze koe kennen! verder als elektronica weigert dan is het bij mij af.ze moeten niks verkopen als ze geen onderdelen op voorraad hebben wat ergens op lijkt in dit land of welk land dan ook.Nog maal deze dingen hadden nooit in deze stallen gezet mogen worden of met 50 ligboxen per stal minder dan ja zou het kunnen als jullie gewend zijn dat koe wil komen.koeien willen NIET er in door stomme opstelling die ik niet meer kan veranderen of hele zooi afbreken en opnieuw zetten en a stal 50 boxen minder. en ja ik schrijf zelf de bloggen. en zag er op internet al verschillende te koop staan die ook pas 2 jaar of zo zijn.

 • safflower

  En met alle vragen en twijfels over hier met de robots. Ik denk kan kort zeggen dat als je 24 uur per dag er iemand bij mot hebben om dat de koeien er gewoon niet zelf heen willen dat het genoeg zegt wat er fout is.
  Gisteren om 4 uur ging een robot op passer weg reden griep.en afgelopen nacht er niemand bij. Ik was er vanmorgen om 7 uur en van de 150 koeien met 3 robots waren er 57 rood op de computer die meer dan 12 uur over tijd waren en nog eens 23 die over de 8 uur heen waren.
  Denk dit zegt genoeg. betekend koeien willen er niet in en komt door foute opstelling nogmaals. als ik you tupe kijk melk robots ja dan snapt elke werknemer die ik het laat zien dat het hier totaal fout opgezet is.

 • vladeuze

  Het verhaal dat een melkveehouder de melkrobots eruit gooit hoor je in het hele land, van de duizenden robots die naar volle tevredenheid draaien hoor je bijna nooit wat...............

 • safflower

  vladeuze. misschien zijn die er ook niet. ha ha

 • LUCTOR

  Bert beste man ik begin aan je te twijfelen als leiding gevende is het jouw taak om mensen te managen zo ook een service monteur het zal een reden hebben waarom deze man een grote mond tegen je heeft mensen zijn over de hele wereld gelijk als je ze met respect behandeld krijg je ook respect terug en krijg je veel meer gedaan je moet als leiding gevende niet boven de mensen gaan staan maar op gelijke hoogte anders begin je op Demeter Griend zijn opa te lijken gebruik de juiste woorden en toenadering raad het je ook aan om niet te veel schriftelijk te doen want je grammatica schort nog wel het een en ander aan ben daarom ook benieuwd welke opleiding je hebt genoten of ben je een selfmade men.

 • Jan-Zonderland

  @Luctor, dat Bert's gramatica niet helemaal perfect is ben ik wel met je eens maar dat is waarschijnlijk een gevolg van het jarenlange verblijf in het buitenland. Maar als je nu je eigen reactie # 42 eens terug leest, dan moet je ook concluderen dat ook jij nog wel even terug naar de schoolbanken mag. Ooit geleerd punten en hoofdletters te gebruiken ? Wat Bert zijn managementscapaciteiten betreft: ook dat zal wel zo ontwikkeld zijn door het type mensen waar hij iedere dag mee moet werken maar ik ben wel met je eens dat je meer vliegen vangt met honing dan met azijn.

 • Jan-Zonderland

  @Bert, de opstelling van de robots i.c.m. de looplijnen zijn dus een drama als ik het goed begrijp. Kun je niet wat foto's bijplaatsen zodat voor ons als lezers de situatie wat duidelijker wordt ? Ook zouden er dan wel wel eens nuttige suggesties van lezers kunnen komen hoe e.e.a. misschien relatief simpel te veranderen/verbeteren is in jou situatie. Nu kan niemand zich er een goed beeld van vormen. En kleine dingen kunnen grote verbeteringen brengen. Heb laatst een aantal Lely robots gezien in een stal waar de koeien er rechtuit in liepen en ook rechtuit er weer uit. Dan vraag je je af waarom er nog steeds robots zijn waar de koeien er aan de zijkant in en uit moeten.

 • Demeter Griend

  Kijk eens op:
  Modern boeren met nieuwe ligboxenstal
  Op boerderij.nl

  Fantastisch een lust voor het oog, wat een schitterend bedrijf.

 • safflower

  Jan. en dat is het probleem hier koeien moeten 3 -4 keer draaien eer ze er in zijn. nogmaals als ze zouden zijn gezet als moet zouden er per stal 50 koeien minder in kunnen. dan zouden ze gewoon recht door er door heen kunnen en mooi in hun loop weg staan.. als ik het begrijp van enkele is niet de foute opstelling van de robot dat de koeien er gewoon niet in willen voor 70% van de koeien om dat ik die service monteur liever zie gaan dan komen. Ik weet wel als die kerel met die instelling van hem in NL zou komen bij jullie dan zouden jullie anders praten. en ja heb youtupe filmpjes bekeken hoe robots in NL staan en er om heen en dan ja staan ze mooi en alles gemaakt als moet en niet zomaar neer gezet en weg wezen. verder heb ik geen moeite met mijn werknemers en uitbuiten doe ik ze zeker niet. ik werk met ze mee en help en loop niet wat te schelden en van afstand te kijken hoe ze ploeteren. ga er maar van uit dat oorzaak alle ellende de robots plaatsing is en niet mensen of koeien.

 • gjcamps

  Bert waarom zet je er geen halletje bij of enkele containers om meer ruimte te creëren. Met zoveel storingen mis je niet alleen melkopbrengst maar krijgen de dieren ook mastitis. Zet deze kosten financieel op een rij en een extra gebouw is zo terug verdiend.

 • M.harmsen

  Wat heerlijk dat hier zo lekker op de man gespeeld word.

  Bert. Zou het niet een optie zijn om de robot s te verplaatsen en er veel ruimte voor te creëren zodat de loop er in komt?

 • safflower

  Hoi allemaal. de blogs van me zijn tot in de laval fabriek managers gekomen en die hebben naar de laval directeur hier gebeld en gemaild. gevolg laval Kaz directeur met service man kwamen me in de stal op zoeken. vroeg of ik 10 minuten had voor hem..hij wou met me naar de kalf stal en dus gegaan. toen zei hij van ja ik had gelijk dat ik hun meerdere keren had gezegd van klopt niks van van de stal.Hij is in Rus ergens gaan kijken en meten en ja hoor alle beugels moeten 30 cm omhoog. komen ze volgende week doen. Toen robots hij zei me dat na dat bekeken was door andere mensen de tekening dat ze mij op zo goed als alle punten gelijk moeten geven met mijn punten van fouten.

 • safflower

  de service man heeft het een en ander ook te horen gekregen leek me en ja hoor toen directeur zei tegen hem ik wil met Bert alleen praten en hij zei me de service man heeft nu opdracht om alles te doen wat ik vraag en dat alles moet blijven lopen zo goed als kan en me helpen met alle dingen die we zonder veel moeite kunnen veranderen.en directeur heeft service man nog wat andere dingen gezegd die ik hier niet ga schrijven. maar komt er op neer dat ik heb beloofd mijn best te zullen doen om de relatie service man en mij weer normaal te laten lopen. om dat directeur laval hem ook het een ander duidelijk heeft gemaakt. volgende stadium is dat andere kijken naar de tekening stal en kijken hoe de robots te zetten en wat er gedaan moet worden en zo. verplaatsing en zo zou voor hun kosten komen wat ze hadden hier een heel groot image verlies op gelopen.en zulke fouten als hier worden niet meer gemaakt zei hij me.dus de blogs hebben een goede uit werking gehad ondanks enkele mindere reacties maar ja dat houden we toch wel denk ik.
  Ik zal over hoe het verder gaat op hoogte houden en naar nu uit ziet zullen het dan possive blogs worden als is het dan alleen dat de naam laval weer gewaardeerd word en hun werk.

 • abtje

  Kijk, dat is een prachtige handreiking. Waar zo'n blog dan al niet goed voor is. Geweldig.

 • gjcamps

  Bert mooi dat je toch een stap verder bent. Je tekst is wel lastig leesbaar, lijkt wel Google translate.

 • safflower

  GJ. nee geen google translate. ik schreef dat heel snel toen ik thuis kwam en moest nog andere dingen snel doen. van daar kort en warrig.

 • Demeter Griend

  Volgens mij heeft 'de schrijver' geen Hogere Landbouwschool gedaan. Tjonge jonge als lerares van huishoudschool dit zag sprongen de tranen haar al in de ogen.
  Zulke jongens moeten ook geen eigen bedrijf hebben.
  Mooi voor een baasje werken met een melkrobot, want zelf melken..

 • somporn

  Sommige mensen hebben hier wel weer een hele hoge dunk van zichzelf,denk eerder dat de lerares van de huishoudschool tranen in haar ogen had van de minachting van dit soort mensen.

 • missis

  demeter ga lekker buiten zitten en reageer niet meer. Het getuigt van bar weinig respect zoals jij reageert. Misschien kun je eens een half jaar bij hem gaan stagelopen en leer je eindelijk eens wat werken is. Hoe belangrijk is nou of alles correct geschreven is wanneer we de essentie toch wel snappen?! Waarom moet je Hogere Landbouwschool gedaan hebben? En zijn veel zeer goede ondernemers die het met minder bijzonder ver schoppen. Ook ik geniet van deze blog.

 • missis

  bovendien vind ik het slordig van de robotleverancier. Ik zou mijn product niet willen leveren als de opstelling op de tekening niet goed zou zijn. Kan alleen maar trammelant en slechte reclame opleveren. Er is tegenwoordig veel over bekend, hoe ze moeten staan om ze het beste te laten functioneren, dus jammer van al deze stress, verloren uren en het vele extra werk!

 • boerke brabant

  @boerderij.nl ; kunnen we demeter griend weren van deze site? Begin hem bijzonder vervelend te vinden, en behalve dat is hij/zij beledigend en neerbuigend.

  @bert, top !

 • safflower

  Demeter. zo als veel van jouw beweringen later via reacties fout blijken te zijn geweest zijn er nu ook weer enkele compleet fout. heb eigen bedrijf in NL gehad en had zeer goede productie.en heb eigen bedrijf ook hier.maar was het daar gewoon moe wou en wil meer dan elke dag het zelfde.Dan op hogere school leren ze je ook wat omgang en communicatie en fatsoen is . dus lijkt heb je niks geleerd of niet geweest.want met voeten op tafel en dat zelfs aan je zoon als voorbeeld geven roept vragen op over je onderwijs en de huishoudschool juf heeft je dat ook niet geleerd lijkt me.
  Stuur eens wat foto's van je stal en robot naar Robert boerderij zo dat we die kunnen bekijken en als het allemaal waar is wat je beweert dan zullen we de opstelling hier ook zo maken met Laval. Dan draag je nog eens wat positiefs bij in de blogs. maar ja zal wel niet gebeuren beste stuur lui staan aan wal en schreeuwen van afstand. dus graag wat hulp met behulp van foto hoe hier het op te zetten opnieuw.
  En werken voor een ander kan best nog meer ondernemend zijn dan eigen bedrijf zeker in dit soort landen. dit zeg ik uit ervaring die jij niet hebt.dus merk er ook maar niks meer over op wat beter voor me zou zijn. je kent me niet eens.

 • flyinghollander

  @Bert heb robert al gevraagd of hij geen contact met deze 'super'veehouder demieter griend wouw maken voor een reportage.Maar Bert mooi dat Delaval komt helpen, heb hier laatst ook bij de onderbouw van een Delaval tekening gestaan en de tekeningen bekeken, zucht. Gaat hier ook alleen om verkoop dat het daarnaar voor geen goud kan werken maakt ze niks uit, maar dat kan je zover Delaval niet kwalijk nemen, komt ook door de manier van werken hier en dat ze bang zijn voor inversteerders te vertellen dat iets wel of niet kan.

 • Demeter Griend

  Vrijheid van mening dat is een groot goed in Nederland.

  Begrijp ook wel dat je met Poetin hijgende in je nek het niet mee valt Algemeen beschaafd nederlands te typen.

  Jongens ik stop met reageren want we gaan even een weekje op wintersportvakantie. Opa neemt het even waar met de koetjes. Tot na de vakantie.

 • somporn

  Als je de hele dag meerdere talen moet spreken zoals bv. Bert dan kan het soms wel eens spaak lopen.Bijvoorbeeld Russisch/ Kazachs met zijn personeel,Engels met anderstaligen en een blog schrijven in het NL.
  Maar ja als je nooit verder bent geweest dan dat je de kerktoren nog ziet van je eigen dorp,dan weet je niet anders en denk je dat de wereld daar op houd.
  Je moet vooral in die landen waar Bert werkt ,veel meer en een betere ondernemer en vakidioot zijn,dan Dement-er Griend.
  ( als je ABN (hoofdletters) spreekt of schrijft ben je dus beter dan andere bv.dialect sprekende!!!!) JA,ja.

 • gjcamps

  Somporn, wel goed lezen, demeter Griend komt wel iets verder dan de kerktoren, als je #61 leest gaat hij zelfs op wintersport. Duits zal hij toch beheersen.
  @Demeter, intelligentie heeft niets te maken meet opleiding en andersom ook. Misschien dat je dit toch nog leest op je smartphone/I pad. Je zult dan merken dat het soms lastiger is met schrijven. Die dingen hebben vaak automatische spelcheckers en als die in het NL/DU/GB of RU staat krijg je soms vreemde zinnen.

 • alco1

  Zelf je eigen weer even nalezen is een aanrader.

 • Ferm

  Bert, je zult het daar best druk hebben, maar toch mooi dat je de tijd en de moeite neemt om terug te reageren. Houdt de dialoog en het lijntje scherp. Het gaat om de inhoud en niet om de vorm wat mij betreft. Mooi meegenomen dat er zo'n positieve wending in je situatie daar komt naar aanleiding van deze blog. Succes dan ook met de nieuwe ontwikkelingen daaromtrent.

 • josrodenburg

  ik hoop dat demeter griend lekker OFF piste gaat skieen en daarna lekker OFF line blijft want zijn bijdrage getuigd van weinig respect. Bert bedankt voor je leuke blogs en laat je niet tegen houden door dit soort mafketels. Wil de laval de robots niet terug nemen en een melkput terug geven? als je als de laval zijnd 1,5 miljoen euro voor 6 robots vangt kunnen ze van het teveel ontvangen geld een put betalen en zeker als je de robots weer mee geeft. Zou het leuk vinden als er een plaatje of foto van de situatie op de blog kwam, een foto zegt immers meer dan 1000 worden. Tot de volgende blog bert.

 • safflower

  Foto. Robert kan er gewoon maar een klein zetten in een blog. hij heeft zijn grenzen met tekst en foto.had er verschillende gemaakt en gestuurd. Dat terug geven van robots daar word over gesproken verwacht ik komende tijd.de afkalf stal die niet voldoet zou een goede plaats voor een melkstal zijn. in de nieuwbouw 2 stallen met nieuwe melk stal komt voor dik 50 dieren kalf en verzorg mogelijkheid.dus sowieso wil ik de kalf stal niet meer gebruiken in toekomst. ja lol met die kerel zijn eeuwige negatieve reacties heb ik niet veel aan. Opbouwende kritiek die is altijd wel kom en kun je iets mee opbouwen zo als de landbouw in NL bewezen heeft en andere bedrijven. Ik zal maar niet hier kopie schrijven wat in een email direct aan mij over hem geschreven is door een dorps bewoner van demeter. zou wel een blogje waardig zijn geweest.

 • LUCTOR

  @safflower Een goed leidinggevende zal nooit een dreigement gebruiken wanneer hij kritiek krijg.
  Argumenteer kritiek waar je het niet mee eens bent.
  Als ik de kritiek van Demeter die hij afgeeft in zijn reacties op je blogs zou mogen argumenteren zou ik dat als volgt doen.
  Demeter vind dat jij je meer opstelt in je blogs als eigenaar dan als werknemer.

 • safflower

  nou de email van dorps bewoner niet afdrukken hier lijkt me heel verstandig en zeker geen dreigement.en ik schiet er ook niks mee op. opbouwende kritiek is altijd welkom. Daar kun je mee vooruit komen. en dat eigenaar zijn: er word heel veel gedaan zo als gedaan moet worden en die opdrachten komen ja van mij af.een niet boer kan zon bedrijf niet aan en begrijpt ook niet wat er nu echt fout is en verbeterd kan worden voor mens en dier.en ja eigenaar stuurt eerst iedereen naar mij en wil weten wat ik er van vind en wat ik zou willen veranderen.en neemt dat dan ook aan.hij ziet dat alles stukken beter gaat dan in al de jaren dat ze hem wat voor gelogen hebben de directeur en zo.kan er niks aan doen dat hij zoveel vertrouwen in me heeft en dat ik het nu stukken beter loopt nu ik eigenaar mag spelen.en ik doe als of bedrijf van mij is in gevoel dan ook ben je het beste bezig. hier zijn eigenaren toch heel anders dan in Europa eigenaar. dat is waarom veel niet begrepen word om dat niemand weet hoe het hier is.en in meest van oude rus.

 • John*

  bert is eigenaar, eigenaar van het proces, is daarvoor verantwoordelijk en wordt daarvoor beloond.

 • safflower

  Juist John. Een die begrijpt hoe het in deze wereld in oud Rus draait en hoe je er op aan gerekend word en op af gerekend.Verantwoordelijk voor alles maar even goed niet je eigen. Maar is echt mooi en tevens gevaarlijk als je weet hoe de eigenaars vaak zijn en wie ze zijn.echt een uitdaging en daar hou ik van.

 • gjcamps

  Een niet eigenaar directeur is in Nederland ook privé aansprakelijk bij grove nalatigheid. Wat Bert betreft kun je je daar als buitenlandse consultant of leidinggevende ook het beste verplaatsen in een eigenaars rol. Dus elke beslissing neem je als was het je eigen toko. Doe je dat niet dan verval je al snel terug op het niveau van zijn voorgangers en koop je om diverse redenen robots voor 1,5 miljoen.

 • GEOFARM

  Ik heb in de vorige eeuw bijna 4 jaar bij een bekende melkmachine fabrikant gewerkt als technisch manager, en o.a. verantwoordelijk voor het in bedrijf stellen van robots. De verhalen hierboven komen me erg bekend voor. Als ik zelf een melkveebedijf had zou ik makkelijk 60 of 120 koeien zonder problemen met een robot kunnen melken!
  Er zijn gevallen waarbij of de boer, of de stal (lees indeling) of de veestapel, of de dealer (lees serviceman) of een combinatie van hiervoor genoemde, het onmogelijk maakt om met een robot te melken! Zelfs nog vandaag de dag! Als een bedrijf eenmaal 'zwarte sneeuw' heeft gezien, komt dit nooit meer goed. Vanaf de aller aller allereerste robot die ik heb gezien op de Vier Roeden in Duiven tot nu toe, is er veel ellende in de doofpot gestopt. Zelfs nog vandaag de dag! Robot melken is een feit, maar alles moet perfekt op elkaar afgestemd zijn. Misschien kun je een timmerman in een oude DC3 laat opstijgen in een zware onweersbui, als IK maar niet mee hoef.

Laad alle reacties (69)

Of registreer je om te kunnen reageren.