Commentaar

3 reacties

Goed bestuurd

Een revolutie in vleesveeland. Zo mag je de omslag bij de Verbeterd Roodbonten afgelopen zaterdag wel noemen.

Op de jaarvergadering is afscheid genomen van de traditionele dikbilfokkerij. Het stamboek wil naar duidelijk langere en grotere dieren met behoud van de bespiering en vleeskwaliteit. Door de grotere dieren, met bredere bekkens, moet het percentage keizersnedes snel dalen. Nee, dan zal het echt niet zo zijn dat in 2018 alle geboortes natuurlijk, zonder keizersnede verlopen. Maar het stamboek kan dan wel een duidelijke verbetering laten zien. En dat is wat de staatssecretaris wil. Daarmee voorkomt het stamboek een fokverbod.

De ommezwaai kwam voor de leden niet als een verrassing. Het bestuur maakte twee jaar geleden al duidelijk dat het werk maakte van de keizersnedeproblematiek. Het communiceerde de afgelopen jaren ook duidelijk over het praktijkproject Natuurlijk Luxe, en riep haar leden op eraan deel te nemen. Die gaven daaraan gehoor, het gros van de bekkenbreedtemetingen is bij de Verbeterd Roodbonten gedaan terwijl de populatie van die andere dikbillen, de Belgisch Witblauwen, vele malen groter is. Dat zegt ook iets over de betrokkenheid van de leden.
Het definitieve voorstel was zaterdag een hamerstuk. Ja, er werden wel vragen gesteld, maar er was nauwelijks weerstand. Dat toont de kracht van een sterk bestuur: richting bepalen en net zover vooruit lopen dat de leden niet afhaken. Dat is goed gedaan, er is echt bestuurd. Een compliment waard. Nu dat andere stamboek nog.

Laatste reacties

  • Hans Brasil

    'Nee, dan zal het echt niet zo zijn dat in 2018 alle geboortes natuurlijk, zonder keizersnede verlopen.' zegt Bodde, maar kunnen ze dan afspreken dat er in 2018 alleen maar dieren naar veilingen/keuringen worden gebracht die met natuurlijke geboorte ter wereld zijn gekomen??

  • W Geverink

    De boer, de jury en het publiek op de paasvee tentoonstelling stellen heel andere eisen aan het vee dan wat nodig is om de consument over te halen meer rundvlees te kopen. In Nederland is het zo goed als onmogelijk om fatsoenlijk rundvlees te vinden in een supermarkt. Overal waar je komt is rundvlees vetloos en veel te dun gesneden en loopt gegarrandeerd uit op een teleurstelling. In Noord Amerika is men veel verder. Niet alleen is het aanbod groot en de kwaliteit veel beter, steets vaker zit er een bijsluiter op de verpakking met kookadvies zodat ook een mindere kok het kan bereiden met een resultaat dat voor herhaling vatbaar is.

  • joannes

    @W Geverink, de goeie kok komt altijd uit bij goed vlees van een goede slager die een goede koe slacht! De slechte kok kan goed vlees nog niet bereiden laat staan waarderen. Meer slechte koks is het succes van geüniformeerd machinaal gesneden vlees in de Supermarkt! Vlees wat op kleur en houdbaarheids datum gekocht wordt. Kortom deze club van Verbeterd Roodbonten wordt verplicht onder de regels van die slechte koks, die met Supermarkt regels is geïndoctrineerd, te functioneren.

Of registreer je om te kunnen reageren.