Boerenblog

8 reacties

Basis voor topprestaties

Sinds enkele maanden voeren we volgens het Deense systeem van compact voeren. De resultaten zijn prima.

Goed voer is de basis voor topprestaties. Dat is zo bij dieren én mensen. Met name topsporters, zoals de professionele marathonschaatsers, weten dat heel goed.
Bij gebrek aan een echte Elfstedentocht is er in januari op de Weissensee in Oostenrijk een week vol schaatstochten, voor amateurs en profs. De 200 kilometer voor profs, de alternatieve Elfstedentocht, is 31 januari verreden. De schaatsers eten vooraf pasta en pannenkoeken. Tijdens de wedstrijd zijn er op tijd bidons met uitgebalanceerde drankjes. Het is hetzelfde als in de stal. Op tijd het juiste voer voor topprestaties.
Zaterdag vormde zich bij de heren een kopgroep van tien mannen, waaronder mijn neven Erwin en Niels Mesu. Na een spannende laatste sprint won Erwin, nét voor Bob de Vries; Niels werd zesde. Fantastisch, een topprestatie, 200 kilometer schaatsen met een snelheid van ruim 36 kilometer per uur!
Is het toeval dat in de professionele schaatstop zoveel boeren en tuinders meerijden? Van de kopgroep van tien was de helft boer of van boerenafkomst. Het zegt iets over mentaliteit en doorzettingsvermogen, en wellicht ook over het besef van een goede voorbereiding en de juiste voeding. Boeren weten dat alle factoren moeten kloppen om een hoge opbrengst van een gewas of dier te krijgen. Als één factor niet klopt, is het resultaat direct minder.
Voeding is de basis voor een goede prestatie. In 2013 was het kuilgras van mindere kwaliteit, en dus de melkproductie lager. De kuil van afgelopen zomer is gelukkig beter, en ook dat zien we terug: een hogere melkproductie.
In december zijn we gestart met compact voeren, het Deense voersysteem, waarbij water aan het rantsoen wordt toegevoegd. De krachtvoercomponenten gaan aan het eind van de dag in de voerwagen, met water erbij. De hele nacht weekt dat. De volgende morgen gaat het gras erbij en wordt er gemengd, duidelijk langer dan voorheen. De krachtvoerelementen hechten zich aan het ruwvoer. Tot slot wordt mais toegevoegd, nog even mengen en dan wordt het rantsoen aan het voerhek gelost.
Het rantsoen is homogeen, krachtvoer is niet terug te vinden, iedere hap is hetzelfde. De koeien kunnen niet meer selecteren. Dat geeft rust aan het voerhek, er ligt minder voer op de roosters en we hoeven minder aan te vegen. De koeien liggen langer te herkauwen. De melkproductie is met 2 tot 3 liter per koe per dag gestegen, bij dezelfde vet- en eiwitgehalten.
Het is weer aangetoond: de juiste voeding is heel belangrijk. Nieuw is dat het niet alleen gaat om de kwaliteit van de ingrediënten en de juiste hoeveelheden, maar dat het óók gaat om de manier van voeren. Compact voeren geeft hogere topprestaties!

Laatste reacties

 • landboer

  Dit plaatje hoort hier niet bij.

 • BioBoer

  Foto is van de Holtrop reportage in de Boerderij van 10 februari?

 • alco1

  Tekst kan verduidelijkt worden met foto's.
  Dan is dit toch wel een blamage.
  Maar ja. Hoe vaak zagen we wel niet een uitgemolken uier bij tekst van top producties.

 • koestal

  Hier in de buurt toch wel lebmaagproblemen met compact voeren

 • mtseshuis

  Zou niet weten wanneer laatste lebmaag hadden. Zitten we echt niet op te wachten, dan maar paar liter minder. Komt ook vast niet van de wind die extra melk

 • boeren

  Hartstikke mooi, maar na hoeveel jaar kun je de voermengwagen vervangen, en het langer mengen wat er hierboven gezegd wordt hoeveel liter brandstof is dat wel niet.
  Ik blijf het mooi op mijn niet natte manier doen.

 • boertje1971

  alleen maar voordelen, hoor weer geen enkel nadeel, weer een wonder (boerderij) verhaal, volgens mij doen ze het al veel langer in denemarken, als het allemaal zo fantastisch zou zijn, dan was iedereen toch al over gestapt, zulk soort dingen komen met veel tam tam , na een tijdje hoor je er niets meer over, je kunt ook dingen overslaan, mocht blijken het echt iets te zijn kun je er altijd nog aan beginnen, laat een ander er maar mee in
  de boerderij staan...

 • willem jan

  Even wat mere info
  Wat is het drogestof gehalte in de TMR
  Verhouding ruwvoer krachtvoer

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.