RundveeOpinie

Basis voor topprestaties

Sinds enkele maanden voeren we volgens het Deense systeem van compact voeren. De resultaten zijn prima.

Goed voer is de basis voor topprestaties. Dat is zo bij dieren én mensen. Met name topsporters, zoals de professionele marathonschaatsers, weten dat heel goed.

Bij gebrek aan een echte Elfstedentocht is er in januari op de Weissensee in Oostenrijk een week vol schaatstochten, voor amateurs en profs. De 200 kilometer voor profs, de alternatieve Elfstedentocht, is 31 januari verreden. De schaatsers eten vooraf pasta en pannenkoeken. Tijdens de wedstrijd zijn er op tijd bidons met uitgebalanceerde drankjes. Het is hetzelfde als in de stal. Op tijd het juiste voer voor topprestaties.

Zaterdag vormde zich bij de heren een kopgroep van tien mannen, waaronder mijn neven Erwin en Niels Mesu. Na een spannende laatste sprint won Erwin, nét voor Bob de Vries; Niels werd zesde. Fantastisch, een topprestatie, 200 kilometer schaatsen met een snelheid van ruim 36 kilometer per uur!

Is het toeval dat in de professionele schaatstop zoveel boeren en tuinders meerijden? Van de kopgroep van tien was de helft boer of van boerenafkomst. Het zegt iets over mentaliteit en doorzettingsvermogen, en wellicht ook over het besef van een goede voorbereiding en de juiste voeding. Boeren weten dat alle factoren moeten kloppen om een hoge opbrengst van een gewas of dier te krijgen. Als één factor niet klopt, is het resultaat direct minder.

Voeding is de basis voor een goede prestatie. In 2013 was het kuilgras van mindere kwaliteit, en dus de melkproductie lager. De kuil van afgelopen zomer is gelukkig beter, en ook dat zien we terug: een hogere melkproductie.

In december zijn we gestart met compact voeren, het Deense voersysteem, waarbij water aan het rantsoen wordt toegevoegd. De krachtvoercomponenten gaan aan het eind van de dag in de voerwagen, met water erbij. De hele nacht weekt dat. De volgende morgen gaat het gras erbij en wordt er gemengd, duidelijk langer dan voorheen. De krachtvoerelementen hechten zich aan het ruwvoer. Tot slot wordt mais toegevoegd, nog even mengen en dan wordt het rantsoen aan het voerhek gelost.

Het rantsoen is homogeen, krachtvoer is niet terug te vinden, iedere hap is hetzelfde. De koeien kunnen niet meer selecteren. Dat geeft rust aan het voerhek, er ligt minder voer op de roosters en we hoeven minder aan te vegen. De koeien liggen langer te herkauwen. De melkproductie is met 2 tot 3 liter per koe per dag gestegen, bij dezelfde vet- en eiwitgehalten.

Het is weer aangetoond: de juiste voeding is heel belangrijk. Nieuw is dat het niet alleen gaat om de kwaliteit van de ingrediënten en de juiste hoeveelheden, maar dat het óók gaat om de manier van voeren. Compact voeren geeft hogere topprestaties!

Beheer
WP Admin