Commentaar

5191 x bekeken 5 reactieslaatste update:24 dec 2015

Weinig stoppers in melkveehouderij

De groten worden steeds groter, is de belangrijkste conclusie die de statistici van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trekken uit de voorlopige landbouwtelling van 2015. Deze constatering wekt geen verwondering; de groei is van alle tijden.

Toch valt ook uit de CBS-cijfers op te maken dat de melkveehouderij een bijzonder jaar doormaakt. Zo is het aantal bedrijven met meer dan 250 koeien gestegen tot 355 stuks. Dit toont de voortvarendheid in deze sector aan. Als deze tendens doorzet, dan is over twee jaar de grens van 500 bedrijven met meer dan 250 koeien al geslecht.

Gemiddeld 89 koeien per bedrijf

De groei heeft ertoe geleid dat het gemiddelde aantal koeien per bedrijf is gestegen tot 89. Daarmee melkt een boer ruim 4 koeien meer dan vorig jaar. Alleen in 2001 en 2008 werden nog iets grotere stappen gezet. In hoeverre lagere melkprijzen de schaalvergroting gaat remmen, moet blijken. Banken en ondernemers staan nu niet te trappelen om groei te financieren. Eerst maar eens het hoofd boven water houden.

1,7% van de melkveebedrijven gestopt

In dat licht valt het aantal stoppers mee (1,7% gestopt). De klap van de crisis moet echter nog komen. Op basis van de lagere melkprijzen is te verwachten dat nu meer koeienboeren ermee ophouden. Invoering van fosfaatrechten vertraagt de uittocht, want wachten op deze rechten levert bij verkoop nog een mooie bonus op.

Lees het nieuws rond de landbouwtelling: Meer kippen in 2015, 2% minder landbouwbedrijven

Laatste reacties

 • Foxxy

  Duidelijk verhaal!

  Ben ik nieuwsgierig hoe groot de groep van 55+ zonder opvolger is ; Dat geeft immers een beeld van de groei-spurt die de melkveesector de komende 10-15 jaar gaat doormaken ( lijkt me beangstigend groot?!)

 • Farmer4life2

  Een lagere prijs dan gemiddeld is nog maar een jaar aan de gang.

  Vooral de extra regels.... Zijn zeer belemmerd en kostprijs verhogend.

 • Mtstermors1

  de lagere prijs is nog maar een paar maand bezig en het trekt al weer aan dus

 • veldzicht

  Hier in de omgeving zij er best veel bedrijven gestopt met boeren,meest bedrijven van 25 a 30 ha,nooit kwam er een andere boer op maar werden verkocht of verdeeld onder andere bedrijven die groter werden.

 • gerben5

  Geinig die berichten van 2 jaar terug. men dacht dat er een crisis was geweest.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.