Foto's: Halbe Rosema RundveeOpinie

Van klauwbekappen tot melkdiploma in Bretagne

Het einde van het jaar nadert, maar de koeien lopen in 15 centimeter gras, constateert Halbe Rosema, melkveehouder in Bretagne. Hij blikt terug op zijn jaar waarin hij veel meer deed dan alleen melkvee houden.

De winkels liggen vol met chocolade en foie gras, de rekeningen stromen binnen en op de Nederlandse tv is er Mathilde, Harry Potter, de Millennium-trilogie en een paar dj’s sluiten zich op in een aquarium. Het kan niet anders dan dat het einde van het jaar nadert. Maar buiten lopen de koeien in 15 centimeter gras en de vogels zingen in de bomen. Ik zal een poging wagen om iets over het afgelopen jaar te schrijven.

Het bedrijf en activiteiten daarbuiten

De toekomstperspectieven voor de melkveehouderij zijn goed, schreef ik aan het eind van 2013. Dat lijkt alweer een lang vervlogen tijd, want op dit moment is de melkprijs op een dieptepunt en er is nog geen uitzicht op een echte verbetering. In november beurden we €31,03 voor de A-melk en €21,79 voor de B-melk (bij 4% vet en 3,2% eiwit). Voor ons bedrijf betekent het dat we nog beter ons best moeten doen om te profiteren van de aanpassingen die we de laatste jaren hebben gedaan. Zo is al het extra jongvee de deur uitgegaan om meer ruimte te hebben voor de melkkoeien. Gelukkig was het groeiseizoen heel goed, ondanks de koude start in april. Er zit topkwaliteit gras in de kuil en de mais is ook heel goed. De herfst is uitzonderlijk groeizaam geweest en die lijkt door te gaan tot het voorjaar.

Antoinette en ik ontwikkelen steeds meer activiteiten buiten het bedrijf, dus is een goede vervanging essentieel. Onze medewerker is vertrokken omdat hij zelf een bedrijf heeft gekocht, maar gelukkig hebben we een heel goede nieuwe kracht gevonden. Hij werkt drie dagen bij ons en de rest van de week bij zijn ouders waar hij op termijn het bedrijf gaat overnemen.

Klauwverzorgen volwaardige bedrijfstak

Een van die activiteiten is het klauwverzorgen wat nu een volwaardige bedrijfstak is geworden: Parage Service. 3 tot 4 dagen per week ben ik op pad om de Bretonse koeien weer netjes op de poten te zetten. Dat levert behalve een extra inkomen ook veel voldoening op. Er is nu een samenwerking tussen de Gezondheidsdienst voor Dieren en de klauwverzorgers om bedrijven waar veel klauwproblemen zijn te ondersteunen. Dat betekent voor mij dat er nog meer werk komt.

Het contact met de klanten is het leukste deel van het werk en dat contact heb ik ook als ik cursussen ‘Koesignalen’ geef. Na een paar trainingen in Nederland te hebben gedaan, reis ik door heel Bretagne om veehouders en voorlichters te leren beter naar hun koeien te kijken waardoor ze de zwakke punten in de bedrijfsvoering kunnen opsporen. Deze cursus is een gat in de markt en er is veel vraag naar.

Melkdiploma voor boeren Bretagne

Antoinette is het bestuurswerk in gedoken en zit nu in het bestuur van de Agrarische Bedrijfsverzorgingsdienst. Om meer over de Nederlandse landbouw te leren heeft ze voor de bestuursleden een studiereis naar Nederland georganiseerd, waar ze naast boerenbedrijven ook de Agrarische Bedrijfsverzorging Midden Nederland hebben bezocht. Natuurlijk was er een bezoek aan Amsterdam gepland. Ze kregen een fietstocht door de stad met onze dochter als gids. Ze studeert in Nederland en doet het gidsen als bijbaantje.

Van klauwbekappen tot melkdiploma in Bretagne


 

Veel boeren in Bretagne komen om in het werk en willen het melken wel uitbesteden. Maar omdat die mensen er niet zijn, moeten ze worden opgeleid. Antoinette is bezig daarvoor een cursus op te zetten naar voorbeeld van het Nederlandse melkdiploma en het komend jaar gaat ze die cursus zelf geven.

Muziek en theater

Het jaar was niet alleen maar werken. In haar vrije tijd zingt Antoinette in een band die het komend jaar een derde cd gaat opnemen. Iets minder professioneel is de toneelgroep waar we allebei met veel plezier in spelen. Door deze activiteiten hebben we een grote Franse vriendenkring die we hadden uitgenodigd om mijn 60ste verjaardag te vieren. Ik zie het als een voorrecht om dat in goede gezondheid te halen. Daarom hebben we er een echt feest van gemaakt.

Hier in Frankrijk ga je op je 60ste met pensioen of neem je alvast een voorschot. Het pensioen is hier een eindstation waar iedereen zo snel mogelijk naar toe wil. Ik ben dat niet van plan. Ik heb nog te veel plannen en ideeën en ik hoop er de tijd voor te hebben om ze uit te voeren.

2016

Voorspellingen doen en goede voornemens maken zijn altijd riskant. We nemen het leven zoals het komt, dat hebben we wel van de Fransen geleerd. We hopen dat het nieuwe jaar ons evenveel zal geven als het afgelopen jaar.

We wensen iedereen een heel goed en gezond 2016!

Halbe Rosema heeft samen met Antoinette van Wijk een melkveebedrijf in het Franse Prat (Bretagne).

Beheer
WP Admin