Commentaar

7835 x bekeken 14 reacties

Niet verhandelbaar, wel verplaatsbaar?

Grote woorden van staatssecretaris Van Dam. Hij wil de overdraagbaarheid van de melkveefosfaatreferentie beperken tot familie in de eerste, tweede en derde graad.

Oftewel: van ouders op (klein)kind en van oom naar neef. Gelukkig biedt het familierecht uitkomst. Mesthuwelijken –of geregistreerd partnerschappen- zijn eerder afgesloten. De AID gaf rond 1990 zelfs advies hoe dat te regelen.

1 miljoen kilo fosfaat reserveren

Naast die escape lijken er ook andere haakjes te komen in de mestwet die kansen bieden voor gebruik van rechten. Want vakgroepbestuurder Jeanet Brandsma oppert niet zo maar in haar blog om 1 miljoen kilo fosfaat te reserveren, lees af te romen bij andere melkveehouders, voor de latente ruimte op extensieve bedrijven die al investeerden in vergunning en stalruimte.

Waar ligt de grens?

Tsja, een loffelijk streven om die te ontzien. Maar waar trek je de grens? Stal klaar en in gebruik op 2 juli? Putvloer gestort? Vergunning aangevraagd? Stalschetsen laten tekenen? En wat belemmert die geluksvogels om de rechten te verkopen –al dan niet via het huwelijksvermogensrecht- of te verleasen?

Geen verhandelbaarheid

Daarbovenop: de staatssecretaris stelt nu wel dat er geen verhandelbaarheid komt, die zou er bij melkquotum ook niet komen, anders dan aan Braks voor 65 (gulden)cent per liter. De praktijk werd al snel heel anders.

Overigens rijst ook de principiële vraag of andere veehouders wel moeten bloeden voor collega's die laat –volledig legaal- investeerden in extra stalcapaciteit. Investeringen zijn ondernemersbeslissingen. In dit geval worden die doorkruist door overheidsbeleid. Dan is de beste weg naar de rechter te stappen om schadeloosstelling te eisen. De makkelijkste en meest zekere weg is echter afroming van collega's door de overheid.

Laatste reacties

 • landboer

  Melkveefosfaatrechtreferentie???

 • landboer

  Zelfs de Boerderij snapt het niet meer...

 • sjaakbea

  Misschien is er iemand op de redactie van de Boerderij die aan Robert Bodde het verschil tussen melkveefosfaatreferentie en (toekomstige) fosfaatrechten wil uitleggen?
  Sjaak van Essen, Eleveld

 • Robert Bodde

  Aangepast.

 • sjaakbea

  Los van het woord blijft het artikel 2 verschillende zaken door elkaar halen. Melkveefosfaatreferentie, zeg maar het niet grondgebonden deel van de fosfaatproductie 2013 waarvan in familieverband overdraagbaarheid mogelijk word en (toekomstige) fosfaatrechten waarbij nog geen duidelijkheid is over verhandelbaarheid.
  Sjaak van Essen, Eleveld

 • landboer

  Verhaal is nog niet aangepast ,die 1 miljoen kilo van Jeanet Brandsma zijn wel fosfaatrechten ,je haalt appels en peren door elkaar!

 • mtsvanaaken

  Dit wordt nog een grote juridische hocuspocus. Je kan nu niet eens meer een bedrijf in een bv-vorm overzetten, als je dat zou willen. Ik zou zeggen een grof concurrentie-nadeel.

 • Kuijstermans

  Robert , verdiep je eerst eens in de materie voordat je een stuk schrijft. Je haalt melkveefosfaat referentie en
  melkveefosfaatrechten door elkaar.

 • cornelis 22

  De chaos is compleet .

 • daan1908

  Wij hebben al enkele advocaten ingehuurd , niet de eerste de beste . Dus laat maar komen dat verhaal , Nederland is een rechtsstaat , we gaan zien hoe dit afloopt !

 • H Renting

  Gewoon mest aan grond koppelen. Ben je overal van af. Meest logisch.

 • Sjaak

  Het rare is, dat er geen woord meer gerept wordt over het bestaansrecht van het fosfaatplafond... immers, dát is de oorzaak van het in het leven roepen van melkveefosfaatreferentie en fosfaatrechten.

  De ongebreidelde groei van bedrijven was gebaseerd op het vrijvallen van produktierechten, mits men kan voldoen aan de randvoorwaarden, zoals omgevingsvergunning en het verantwoord afzetten van mest cq. verwerkingsprodukten van mest.
  Hierdoor werd de verantwoordelijkheid bij de individuele veehouder gelegd. Had men het hier bij gelaten, dan was er niks aan de hand geweest en was er ook terecht sprake van vrij ondernemerschap.
  Tevens viel dan de politiek en de belangenbehartigers niks te verwijten....

  Nu legt men de verantwoordelijkheid van de ongebreidelde groei bij de totále sector!
  De ware reden, dat men kiest voor rechten is alleen van financiële aard, wat juridisch inderdaad zeer discutabel is!

 • BetterCows

  1 Melkquota verkocht of gedeelte ervan ,
  2 Stal gebouwd en wat grond verkocht,
  3Referentie opgebouwd 2013,
  4 full pull 2juli 2015
  5 Meer fosfaatrechten willen hebben en zeker niet inleveren omdat er geinvesteerd is ....

  Laat anderen maar inleveren zodat we vooruit kunnen !

 • bakh

  Dit verhaal slaat werkelijk nergens op. Verdiep je eens echt in de materie alvorens een dergelijke column online te zetten

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.