Redactieblog

4 reacties

Koe na ongeluk aan de muur

Onze Gooische vriendin, die een bloedhekel aan jagers heeft en op de Partij voor de Dieren stemt, wilde haar twee Schotse Hooglanders laten dekken omdat ze de kalfjes zo prachtig vindt. Aan de andere kant wilde ze (lees: haar man) geen groei van haar toch al uit de hand gelopen hobby veestapel.

Natuurlijk wist ik best een goede oplossing. In ons ezelweitje is heus wel plek voor twee beestjes erbij. Tot mijn blije verbazing ging Wijnand vrij snel akkoord met het idee. De koeien kregen een mannelijke weidegenoot en in het voorjaar werd er één rood wollig kalfje geboren. Heel klein maar zo prachtig! Helaas bleef het bij één kalf en onze vriendin had er moeite mee om het kalf alleen te laten gaan. Daarom mocht hij nog even blijven, gecastreerd en wel.

Gehecht aan zwart en rood kalf

Ondertussen had de dikbilstier van de buren haar prachtige dames ook ontdekt. Het gevolg was dat er een jaar later weer een kalf geboren werd bij dezelfde moeder. Op natuurlijke wijze! Nu waren er twee kalveren, een zwarte en een rode, die grote vrienden werden. Ze trokken de hele zomer samen op. De kinderen en man van de Gooische vriendin raakten aardig gehecht aan de twee doerakken en zo ontstond de situatie dat de twee koeien zouden verhuizen naar onze wei, en de twee stierkalveren daar zouden blijven wonen. Wij vonden het een prima idee en ik had er de hele zomer naar uitgekeken.

Koe in wei kan verongelukken

Tot ze me op een ochtend belde dat een van de twee koeien plotseling niet meer kon staan. Na enige tijd werd duidelijk dat ze een serieuze beschadiging in haar achterhand had. In haar heup of haar bovenbeen moest iets gebroken zijn. Opa had gezien dat de andere koe er tochtig bovenop gesprongen was en we konden ook geen andere verklaring bedenken. Dus zelfs in de wei kan een koe verongelukken.

'Mooi kussen maken van de huid'

De Rendac werd gebeld, maar pas nadat de koe professioneel ontdaan was van haar kop en huid. "Van de huid kun je nog een mooi kussen maken", zei de preparateur zonder blikken of blozen. Daar moest onze vriendin nog wel even over nadenken. Maar de kop zou mooi aan de muur in de kamer komen te hangen. Compleet met koperen naamplaatje eronder: 'Guus'. Dat had haar jongste zoon bedongen. En ons weitje blijft Schotse Hooglanderloos, want één koe alleen is wel een beetje zielig.

Laatste reacties

 • boerke brabant

  rendac werd gebeld maar pas nadat de koe ontdaan was van haar kop en huid..?.... gelden voor mensen uit het Gooi andere regels ?

 • wittewelle1

  @Boerkebrabant: er was vooraf overlegd met de Rendac, de oornummers zijn erbij gebleven en ze komt niet uit het Gooi, we plagen haar alleen een beetje met haar levensstijl ;)...

 • farmerbn

  Wel eerlijk blijven hè.

 • boerke brabant

  volgens mij gaat de rendac hier niet over maar een andere instantie..

Of registreer je om te kunnen reageren.