Commentaar

4 reactieslaatste update:1 feb 2016

DOC-boer niet te benijden

De veelbesproken fusie van kaascoöperatie DOC met de Duitse zuivelfabrikant DMK heeft averij opgelopen in Brussel.

Het voornemen tot samengaan van beide bedrijven leidde eerder tot veel discussie in de zuivel en onder melkveehouders, maar de leden gingen afgelopen voorjaar toch zonder morren akkoord - 4 jaar nadat ze een eerder voornemen tot samengaan hadden afgewezen. Ze lieten zich nu wel meenemen in het verhaal van de directie dat de Duitse partner de beste kaart voor de toekomst is.

De directies van DOC en DMK hadden hun huiswerk beter gedaan dan bij die vorige poging. Zo leek het tenminste.

Veel mitsen en maren

Nu blijkt er toch een kink in de kabel. Het voorstel lag ter beoordeling bij de Europese mededingingsautoriteiten. Maar er zijn zoveel mitsen en maren dat het is teruggetrokken. Let wel, het is niet ongebruikelijk dat Brussel bezwaar maakt bij fusies van bedrijven binnen dezelfde branche. Normaliter vindt men via onderhandeling een uitweg, zoals bij de totstandkoming van FrieslandCampina, toen een deel van de markt afgestaan moest worden aan concurrent Arla.

Huiswerk niet goed gemaakt

Nu is men niet eens aan onderhandelen toegekomen. Dit kan maar op één ding duiden: huiswerk niet goed gemaakt. Hiermee gaat opnieuw kostbare tijd verloren. Het zijn de leden van DOC die het gelag moeten betalen. Voor hen duurt het nu nog langer voor er kans is op een betere melkprijs.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Helemaal mee eens.

 • brutus71

  Ik snap de top van DOC ook niet, waarom is het voorstel afgelopen zomer niet direct ingediend, dan had wellicht alles optijd geregeld kunnen zijn.

 • hansvanbergen

  DmK betaalde over oktober 25.19 en DOC 24.19 aldus milkprices.

 • hooghoes

  Die fusie is helemaal niet nodig volgens mij , gewoon 10 procent minder melk leveren en het probleem is opgelost

Of registreer je om te kunnen reageren.