Boerenblog

12 reacties

Als iets fout gaat, heb je fout gemanaged

Een koe met melkziekte en het mestbeleid zijn voorbeelden van het managen van fouten.

De decembermaand is voor mij altijd een maand om het afgelopen jaar te overdenken en de koers te bepalen voor het nieuwe jaar. De eerste week van december is altijd de spannendste. Wat heeft Sinterklaas dit jaar voor mij in petto? De meeste Nederlandse veehouders herkennen dit gevoel. Hoe loopt het af met de fosfaatdiscussie?

Uitstel van moeilijk dossier

Vlak voordat de hete aardappel de mond ingaat, wordt de staatssecretaris gewisseld. De enige duidelijkheid bij mij die daaruit voortvloeit, is dat het een moeilijk dossier is en dat de beslissing hierover zeker een halfjaar wordt uitgesteld.

De laatste bodemanalyses in het kader van derogatie geven een daling van de fosfaattoestand aan. De gevolgen – wat ik zelf niet had verwacht – worden nu al duidelijk. Je zou kunnen spreken van mismanagement. Als er iets fout gaat, dan heb je fout gemanaged. Dan moet je de fout gaan managen. Dan word je een foutenmanager.

Fosfaattekort bij koe met melkziekte

Een koe met melkziekte, een fout. Het mag niet gebeuren, maar als ik zeg dat het nooit voorkomt op mijn bedrijf, dan spreek ik niet de waarheid. Snel een infuus erin. En dan niet een goedkoop, maar een duur, de zogenaamde 'breezer'. De ervaring leert dat de koe daarmee het snelst herstelt. Dit keer niet. Het hielp niet en een tweede infuus gaf geen verbetereffect. Volgens het bloedstripje van de veearts een fosfaattekort. Een fosfaattablet erin gaf het gewenste resultaat. Als eentje helpt, dan kan een tweede geen kwaad. De in mijn beleving grote fout (de koe met melkziekte) blijkt een nog veel grotere fout als achtergrond te hebben: fosfaattekort.

Andere afslag nemen

De hele fosfaatdiscussie belandt bij mij in de prullenbak. Als een artikel daarover gaat, lees ik het niet meer. Daar steek ik geen tijd meer in. Strooide opa vroeger de kunstmest KAS 26-14, oftewel 26% stikstof en 14% fosfaat, mijn vader strooide veel 26-7, en ikzelf 26-0. Mijn bedrijf gaat over op een andere koers! Onbewust ga je als ondernemer mee in de koers die wordt aangegeven. Had ik al mijn twijfels, nu neem ik een andere afslag.

Aanslag op je motor

Zie als landbouwer de gehele landbouw als een auto. Deze kan steeds zuiniger omgaan met brandstof. De nieuwste gewassen en gefokte dieren kunnen stikstof zeer efficiënt omzetten. De snelheidslimiet op de snelwegen in Nederland gaat van 120 naar 130 omdat de landbouw minder stikstofoxide uitstoot en dus mogen de auto's meer uitstoten.

Als het lampje met het bloemengietertje op het dashboard knippert, betekent dat niet dat je snel naar huis moet rijden om de planten water te geven. Je oliepeil is te laag. Iedere meter die je doorrijdt, betekent een aanslag op je motor. Hier staat de Nederlandse landbouw nu door een fout management van mineralen.

Laatste reacties

 • alco1

  Prima blogg

 • farmerbn

  Dit artikel moet in de gewone krant.

 • alco1

  farmerbn.
  Gewone mensen snappen dit niet.
  Die laten zich liever inpalmen door Jesse Klaver zoals gisteravond in DWDD.
  Onbegrijpelijk dat hij daar zomaar allerlei verdraaide feiten kan rondslingeren zonder enige weerstand.

 • Peltjes

  Dus evenwichtsbemesting! Hoe eenvoudig wil je het hebben.

 • Bert Roeleveld

  jullie hebben gelijk dat de fosfaat toestand in de bodem verminderd .
  Maar ik als er in mijn kuilvoer nog rond de 4 gr. fosfaat zit en vorig jaar zelfs nog meer zoals in heel nederland dan ligt de oorzaak van de melkziekte in het artikel niet aan de fosfaatgehaltes in het ruwvoer .
  Ik denk dat het meer aan de situatie rond het afkalven ligt ,een koe vreet dan minder dus neemt ook minder fosfaat op

 • agratax(1)

  Eindelijk is aangetoond dat niet meer mineralen strooien dan je (theorerisch) naar huis brengt, leidt tot een tekort. Helaas maar waar bij ieder niet gesloten chemisch proces treden verliezen op. Hoe brengen we dit aan onze Alpha 's in het Haagse pluche duidelijk? Of moet de grond eerst weer op het peil van de net ontgonnen heidevelden zijn aangekomen? Moeten er eerst de nodige boeren failliet gaan aan dit onzinnige beleid van mineralen boekhouding, waarbij "in" gelijk moet zijn aan "uit". Uit is Netto uit zonder overhead (verliezen). Overhead die de overheid steeds met bezuinigingen (belasting verhoging) te lijf gaat. Deze bezuinigingen mag de boer bij zijn mineralen boekhouding niet toepassen.

 • Bennie Stevelink

  Een koe met de genetische aanleg voor 5000 liter krijgt geen melkziekte en heeft ook geen last van fosfaattekort. Een koe met de aanleg voor meer dan 10000 liter heeft daar wel last van. Als koeien met de aanleg voor meer dan 10000 liter permanent een overschot aan fosfaat nodig hebben om te voorkomen dat ze ziek worden en wat vervolgens weglekt in het milieu dan is de aanleg het probleem en niet de bemesting.
  Een onnatuurlijk hoge aanleg voor melkproductie vereist een gespecialiseerd management om zonder overschot aan mineralen de koe toch gezond te laten zijn.

 • alco1

  Wie heeft het nou over een overschot?
  Wie heeft het nou over weglekken in het milieu?
  Wie heeft het nou over onnatuurlijke hoge aanleg?
  Gespecialiseerd management is nodig ja, maar fouten worden er destemeer gemaakt.

 • alco1

  In dit aspect kun je KLW ook plaatsen. Het geeft je inzicht in je mineralen boekhouding, maar er hoeft maar een verkeerde aanname te zijn en je bent de klos.

 • Bennie Stevelink

  @alco, de koeien van honderden jaren geleden gaven amper 1000 liter per jaar. Jij vindt de aanleg voor 10000 liter niet onnatuurlijk?
  Om deze melkproductie aan te kunnen moet de koe met haar stofwisseling op haar tenen lopen. Het risico bestaat dat je de koe een overdaad aan mineralen moet geven om te voorkomen dat ze enig moment een tekort heeft. Je kunt dan gemakshalve het bemestingsniveau de schuld geven maar je kunt ook eens kijken hoe je met beter management zonder overschot de koe gezond kunt houden.

 • alco1

  Onnatuurlijk is met hormonen e.d.
  Maar het gaat helemaal niet om die koe die 10.000 liter geeft.
  Laat ook KLW maar eens over een koe van 8.000 liter gaan.
  Het management gaat eerder in de fout als de bemestingsnorm voor verbouw te krap is.
  Hoge producties waren aantrekkelijk met het quotum.
  (met zo weinig mogelijk koeien je quotum vol melken)
  Nu met KLW met zo veel mogelijk koeien, zoveel mogelijk melk leveren binnen je ruimte van de norm van de bemestingsnorm van je land

 • Foxxy

  Goed artikel!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.