Foto: Ronald Hissink RundveeOpinie

Afroming en uitstel fosfaatrechten

Het is kennelijk erg ingewikkeld om een stelsel van fosfaatrechten voor de melkveehouderij in te voeren. De staatssecretaris is natuurlijk nieuw, die moet zich nog inwerken, maar in het ambtelijk apparaat van het ministerie zullen toch nog wel mensen zitten die ervaring hebben met zoiets.

De ambtenaren die het melkquotum hebben ingevoerd zijn waarschijnlijk wel met pensioen, maar de invoering van de Wet herstructurering varkenshouderij (Whv) is nog geen twintig jaar geleden.

3 jaar na aankondiging

Toen duurde het trouwens ook een hele tijd voordat de wet in werking trad (1 september 1998), terwijl de brief die de wet aankondigde dateerde van 10 juli 1997. Meer dan een jaar dus. Eigenlijk kon de wet pas vanaf januari 2000 gaan werken omdat toen het Hof in Den Haag een eerder vonnis van de rechtbank – waarin de wet buiten werking stelde – vernietigde. Bijna 3 jaar na de aankondiging dus.

Invoering pluimveerechten duurde even

Ook de invoering van de pluimveerechten duurde wel even: tussen de brief van 6 november 1998 en de inwerkingtreding op 1 januari 2000 zat ook ruim een jaar. Als dit patroon zich herhaalt, hebben de melkveehouders zo in de tweede helft van 2016 zekerheid over hun fosfaatrechten. En als ze de Haagse rechtbank inschakelen, misschien in 2018.

Geschiedenis hoeft zich niet te herhalen

Maar waarom zou de geschiedenis zich moeten herhalen? We weten intussen veel meer. Zo is van dag tot dag bekend hoeveel  koeien er op de bedrijven zijn. We weten de peildatum: 2 juli 2015. Ook met een knelgevallenregeling is de nodige ervaring, dus een voorziening voor de periode 2014/2015 is zo opgesteld. Probleem is natuurlijk dat wij boven het fosfaatplafond komen als alle knelgevallen worden gehonoreerd. Daarom is intussen ook afroming afgekondigd over de koeien van voor 2 juli. Dat is niet zo slim, want dat levert uiteraard veel procedures op.

Opkoopregeling

Je kunt natuurlijk ook iedereen die koeien heeft aangeschaft, onomkeerbare verplichtingen is aangegaan of een vergunning heeft aangevraagd, de bijbehorende fosfaatrechten toekennen. Voor zover je dan boven het plafond komt, kan een opkoopregeling worden ingesteld. Dat kost wat, maar dan had men ook maar eerder in moeten grijpen. En het kost misschien wel minder dan twintig jaar procederen, zoals bij de Whv en de pluimveerechten.

Beheer
WP Admin