Boerenblog

1 reactielaatste update:14 mrt 2016

'Wees een heer, gun een ander de eer'

Agrarisch Ondernemer van het Jaar is een eervolle titel. Hij kan nog aan waarde winnen.

De aanmeldtermijn voor Agrarisch Ondernemer (m/v) 2016 is geopend. In de uitgave van Boerderij van enkele weken geleden deed de hoofdredacteur een uitnodigende oproep om jezelf of een ander aan te melden. Uitstekend, want het is een leuke wedstrijd en een eervolle titel voor bijzondere ondernemers (m/v) die iets speciaals van hun bedrijf maken.

Bedrijf als resultaat van goede samenwerking

Sinds 1995 wordt jaarlijks de Agrarisch Ondernemer (m/v) van het Jaar gekozen. Steeds weer blijkt hoeveel variatie en talent in de agrarische sector aanwezig is. Soms is de winnaar één persoon, maar meestal een gezin, familie of samenwerkingsverband. In je eentje een mooi agrarisch bedrijf opbouwen is vrijwel onmogelijk. Eigenlijk wordt de agrarische onderneming van het jaar gekozen. Het bedrijf is het resultaat van goed samenwerken van partners (m/v), compagnons en generaties.

Eenzijdige jury

Goed samenwerken is ook belangrijk voor de jury. Uiteenlopende bedrijven beoordelen, vraagt een brede kijk. En dan is het echt wel schrikken als je de samenstelling van de jury ziet. Ik vind dat deze te eenzijdig is samengesteld. De jury bestaat uit negen mannen, tussen 40 en 62 jaar, uit en rond de land- en tuinbouw. Ongelooflijk! Wie verzint zoiets, en vindt iedereen dit normaal? Hoezo vrouwen, hoezo jongeren, hoezo samenleving, hoezo een brede kijk? En een minstens zo belangrijke vraag: in hoeverre denken deze heren buiten de gebaande paden?

Diverse invalshoeken zijn van belang

Ieder jurylid op zich is geschikt en capabel, daar heb ik geen enkele twijfel over. Maar juist een team is meer dan een optelsom van individuen. Juryleden van een aansprekende ondernemersprijs moeten breed denken en elkaar scherp houden vanuit diverse invalshoeken. Het is dan ook geen oplossing om een vrouw en een jongere (m/v) toe te voegen. De hele samenstelling moet volgens mij anders.

Goede samenstelling goed haalbaar

Daartoe een voorzetje. Vanzelfsprekend zijn de twee winnaars van vorig jaar juryleden. De anderen kunnen hun plaats afstaan en meewerken aan een nieuw team. En wie komen dan wél in aanmerking? Ik denk onmiddellijk aan NAJK-voorzitter Eric Pelleboer, dagelijksbestuurlid van de NAJK Iris Bouwers en voorzitter LTO-commissie Vrouw en Bedrijf Willemien Koning. Bij Wageningen UR en de agrarische hogescholen moeten mensen (m/v) van alle leeftijden te vinden zijn.

Van buiten de sector kun je denken aan de Consumentenbond, aan journalisten van De Keuringsdienst van Waarde, De Wilde Keuken of Kassa, aan Centrum Landbouw en Milieu, aan de Vrouwelijk Ondernemer van het Jaar en aan Sharon Dijksma. Zij zou als staatssecretaris de prijs uitreiken in maart, maar die taak gaat nu naar Martijn van Dam.

Mijn oproep aan de zeven huidige juryleden: Wees een heer, gun een ander de eer!

Eén reactie

  • farmerbn

    Als Marja haar zin krijgt wordt de volgende prijswinnaar een bioboer. Ook volgend jaar een bioboer en een jaar later weer één. Die lui waar Marja voor kiest kunnen niet breed naar de huidige landbouw kijken. Nee laat de jury maar zoals die nu is.

Of registreer je om te kunnen reageren.