Commentaar

3772 x bekeken

Pluspuntje in brief Van Dam

Grote, schokkende gebeurtenissen zoals de aanslagen in Parijs zetten alle overige nieuws in de schaduw. Afgezet tegen oorlog en grootschalige terreur lijken de zaken waar agribusiness en landbouwpolitiek zich mee bezig houden van ondergeschikt belang. Toch gaat het leven door, en dus de gewone discussies over zaken als het mestbeleid.

Zelfs het toonaangevende Franse landbouwvakblad France Agricole rept met geen woord over de aanslagen. Daar gaat het wel over een oorlog, maar dan wordt die bedoeld van de melkveehouders tegen de lage melkprijzen; niet die tegen de jihadisten.

Antwoorden op prangende vragen

Afgelopen weekend meldde de website van Boerderij als belangrijk nieuws de brief van de staatssecretaris Martijn van Dam over de grondgebonden melkveehouderij. De kersverse bewindsman geeft via rekenvoorbeelden antwoord op enkele van de meest prangende vragen die nog open stonden over dit onderwerp. Het betekent een klein stapje vooruit in het eindeloos ingewikkelde proces van indamming van de groeilust van de veehouderij.

'Het scheelt een enorme lap grond'

Belangrijkste pluspunt van de brief is dat de - al lang aangekondigde - aanscherping van bemestingsnormen geen effect heeft op de hoeveelheid grond die je nodig hebt om grondgebonden te zijn. Tot nog toe zag het er wel naar uit dat veehouders op die manier dubbel aan de bak zouden moeten. Den Haag ziet blijkbaar in dat dat niet te verkopen is. Het scheelt volgens LTO een enorme lap benodigde grond.

Eerste goede daad

Van Dam kan dit onmogelijk al zelf bedacht hebben. Toch is het alvast een eerste goede daad van hem. Een kredietpuntje dat het minpuntje compenseert dat hij verdient voor het feit dat hij al binnen twee weken na zijn aanstelling in de startblokken stond voor een uitgebreide reis naar Zuid-Afrika.

Of registreer je om te kunnen reageren.