Redactieblog

58 reacties

Grote boeren zetten de toon bij FrieslandCampina

"Grote boeren zijn de baas bij FrieslandCampina", zegt Hanna. "De coöperatie houdt de weidepremie voor volgend jaar gelijk. Angsthazen, die bestuurders. Ze knielen voor de grote boeren. De opstallers, zonder weidepremie."

Met zwakke argumenten. Ze willen nog een studie doen naar de definitieve resultaten van de weidepremie. Onzin. Dat kun je in één uitdraai van de computer lezen. Ze willen tijd winnen om de nare boodschap voor grote boeren voor zich uit te schuiven. Beleid gevoed door angst.

Makkelijker om meer uren te scoren

Ze hebben wel plannen om de grote boeren te gerieven. Zoals de weidegang flexibiliseren. Daarbij wordt het veehouders gemakkelijker gemaakt meer uren te scoren, onder andere met sensoren.

"Gerommel in de marge", oordeelt Hanna. "Daarmee krijg je geen koe meer in de wei. Je schept alleen mogelijkheden om handiger met de regels om te gaan en het percentage koeien in de wei op te hogen. Daar draait het om: voldoen aan de eisen, genoemd in het Convenant Weidegang. Alsof de burger niet ziet dat de weiden steeds groener worden met steeds minder koeien er in."

Verschil weidemelktoeslag en kwantumtoeslag

Ik ben het eens met voorzitter van de melkveehoudersvakbond NMV Harm Wiegersma. Die wijst fijntjes op het verschil tussen de weidemelktoeslag en de kwantumtoeslag. Dat verschil tussen de grote boer en de kleine is groot. De toeslag voor weidemelk maakt dat verschil niet goed. Kwantumtoeslag is in het verleden ingesteld om de grote boeren binnen de coöperatie te houden. DOC Kaas is daar ook een voorbeeld van.

De tijd van het graag behouden van boeren is echter voorbij. Het is dan niet meer dan logisch om, zoals Wiegersma wil, de premie voor weidemelk minimaal op het niveau van de kwantumtoeslagen te brengen.

Vriend van de grote boer

Daar kiest voorzitter van FrieslandCampina Piet Boer niet voor. Door zijn opstelling positioneert hij zich als vriend van de grote boer. En door de kwantumtoeslag én door de lage weidemelkpremie. Want ieder weet dat de weidemelk gemolken wordt op kleinere en middelgrote bedrijven. De grote bedrijven zijn de opstallers.

Die extra met toeslagen bevoordelen, is een achterhaald systeem.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Heel verstandig om je als cooperatie te richten op de kleine en middelgrote bedrijven, juist die categorie met het hoogste percentage stoppers tussen nu en 10 jaar, intussen overgnomen door de grote bedrijven. Probeer een regeling op te zetten die het ook voor de grote bedrijven interessant en technisch mogelijk maakt om een vorm van beweiding toe te passen in de vorm van de deelweiden of een andere flexiblele vorm van weiden. Het is gewoonweg niet meer de managen om 200 of 300 of nog meer melkkoeien volledig te beweiden en ik zie die categorie de komende 10 jaar alleen maar toenemen.

 • kleine boer

  100% mee eens met dit verhaal. Het hele kwantum verhaal klopt niks van het zijn juist de kleine die het mogelijk maken een wagen vol te laden immers als en nog ruimte is voor een kleine 4 ton in een oplegger past en geen 6 of 8 in en moet je dus met 4 ton minder naar fabriek rijden. En kon mooi die 4 ton erbij als die kleine ook 6 ton had paste het mooi niet en zo word er nu efficiënt gereden door de kleine boer en niet door de grote dus het moest eigenlijk andersom zijn!!! Ik weet wel dat het niet alleen om transport gaat maar dat is toch veruit de grootste post zeggen ze altijd.....

 • alco1

  De FC heeft denk ik al beter door dan vergaderboer dat de ´weidegang´bureaucratie in de toekomst eerder tegen ons gaat werken dan voor. Ook Sietse van Keimpena als volledig weider ziet dit al. In Nieuw Zeeland doen ze al belachelijk om ons zgn.de weidemelk. Wat stelt dat nu voor.
  6 uur gedurende 120 dagen. Slechts 1-12 van het jaar!

 • oorspronkelijk

  hoe groot zijn de koppels in Nieuw Zeeland daar wordt wel geweid.
  een discussie die alleen eigen belang dient is niet constructief
  ondanks alle comfort in de huidige woning gaan mensen graag in de vakantie rondtrekken in een tentje.
  alle levende wezens zijn graag buiten

 • info48

  Het verbaast me steeds weer zoals de boer zich de discussies op laat dringen door de "stads" mensen zonder daar nu inhoudelijk op te reageren.
  De burger wil op een mooie zomermiddag fietsend in de polder koeien zien en verheft dit gelijk tot paradijselijke omstandigheden voor de koe.
  Wie vraagt het de koe???? als het regent, waait of bloedheet is???.....of kennen we die weertype's niet in Nederland?
  Waar is LTO en co om aan te tonen dat in de moderne "mega" stallen de omstandigheden voor de Koe geweldig comfortabel zijn?
  Wanneer stoppen de boeren eens om elkaar "te wijs af te zijn" en gaan ze ( grote en kleine) elkaar eens steunen?.....de grootste beperkingen worden ingegeven door de publieke opinie.....bewerk die,gezamenlijk,continu met eerlijke feiten!

 • alco1

  Vakantie in een tentje graag met mooi weer. Met slecht weer gaan velen weer vervroegd naar huis. Wat zou er een opstand komen als dit niet zou mogen, net als een koe die met slecht weer zijn kostje buiten halen.

 • maatje 1904

  Als je niet aan je weidegang hebt kunnen voldoen kun je dit in het najaar wijzigen ofteweg het hele jaar ik je melk al als weidemelk verkocht??????

 • hansvanbergen

  Opstallers betalen de weidepremie en niemand anders. De consument betaald geen duizendste cent extra. Ik vind de kwantumtoeslagen die Campina betaald allezins redelijk. Rmo kost toch al gauw 75 euro per uur. Weggaan zullen de grote boeren niet. Waar moeten ze heen? Anders zal de bank ze wel even terugfluiten! Er zijn ook nog 900 Doccers op zoek naar een nieuwe melkfabriek.

 • vandenbrand

  toon 23, 200/300 koeien weiden is moeilijk te managen. daarom moet die premie omhoog. maar vertrouwen, goedgevoel, beleving zal toch op een of andere manier betaald moeten worden. meerwaarde

 • tinus888

  @hansvanbergen de kosten van de rmo zitten al verwerkt in de vaste kosten op de melkafrekening
  En het is geen kwantumtoeslag maar kwantumkorting voor de kleine leverancier. De kwantumtoeslag wordt gefinancieerd uit de post cooperatieve regelingen op de afrekening en is bijna net zo hoog als de toeslag

 • Farmer4life2

  De grote jongens of opstallers hebben al voordeel met een hoger vet percentage + kwantum toeslag.

  Weidegang kan gerust naar de 2 cent.

 • landboer

  Eigenlijk stelt het ook niks voor 120/6. 180/24 is pas echt weiden!

 • Schoenmakers

  weidegang kan gerust afgeschaft worden, we moeten de consument niks wijs willen maken, eerlijk duurt het langst, en als er niemand voor wil betalen zal het wel niemand iets interesseren, de paar hardroepers zijn toch niet tevreden te stellen, straks moet je ook nog op je kop gaan staan als er een fietser langs komt

 • oorspronkelijk

  nostalgie
  zonder mobiel werken in de polder. Ojee Regen.
  oudere buurman wist dat als de koeien doorweiden hele dag regen dus naar huis
  koeien in de hoek een bui
  dat is leven met de natuur
  bij over matige regenval worden hele dorpen geëvacueerd.
  inderdaad bij nog meer opwarming van de aarde word het weer extremer
  dus doorgaan op de oude voet??
  ik hoop dat Parijs het milieu redt

 • jhp

  Als we die cent weidepremie krijgen wordt er tegelijkertijd 0,35 cent ingehouden om de halve cent extra te financieren. De weidepremie is dus maar 0,65 cent.
  Het verschil tussen weiden en opstallen is 1 cent.
  De opstallers betalen maar 0,15 cent van mijn weidepremie, dat mocht ook wel 1,5 cent zijn.

 • rverheij

  nog meer weidepemie voor 720 uur weiden per jaar?? en die overige 8000 uur vh jaar.
  al diegene die graag meer weidepremie willen moesten zich schamen.
  we moeten de consument eerlijk voorlichten ,koeien die in de zomer buiten lopen in de wind zon en regen kou en hitte, met wisselende grassamenstelling, is niet beter voor het dierwelzijn. dat weet toch elke boer!!
  in de usa word fairlife milk gepromoot, koeien op stal met elk een eigen zandbed ,driegangen menu van super qualiteit,mest word verwerkt tot groene stroom enz enz.
  kijk maar eens op youtube "steve jones fairlive "

 • teije

  Wie houd wie nu voor de gek ,zolang we zelf de weidepremie betalen en de weidegangconvernanten (consumenten) niets ,moeten we wel beseffen als alle koeien buiten moeten er geen weidepremie meer is . dus we zijn dan allemaal verliezers

 • alco1

  We zullen @oorspronkelijk ook weer even de enige juiste definitie geven van "duurzaam" of anders gezegd. Het tegengaan van de opwarming van de aarde.
  " Het uitsparen van delfstoffen "
  Dit is ook al geventileerd in Brussel.
  Dieren en mensen zijn maar voor een zeer klein gedeelte debit aan de opwarming van de aarde, omdat voeding dit weer compenseert.
  De luxe die we ons permitteren zoals verwarmde huizen, auto's en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  MAAR DAT WIL NIEMAND HOREN

 • mtseshuis

  @alco: 100 punten, hoezeer de "groene rakkers" en politiek ons anders willen doen geloven. Een koe is per defintie duurzaam.
  Ik zou ook veel meer zien in een totaalpakket koecomfort, dan alleen weidegang en dat uitdragen naar de consument, lees politiek. Dit samen met open stallen geeft mijns inziens meer draagvlak dan alleen dat gestuntel met die koeien die 120 dagen buiten. Hier mogen ze zelf kiezen, binnen of buiten en ja ze gaan er wel uit, maar alleen met mooi weer enof etgroen gras.

 • tinus888

  @rverheij ,het is wel erg zwart-wit bij jouw, Ik weet ook opstallers, waar alles tegen elkaar is gebouwd en waar je niet voor je plezier in de stal loopt boven de 25°c

 • oorspronkelijk

  wie de schoen past trekt hem aan.
  niet wat/wie/hoe de aarde opwarmt.
  ik durf niet te wijzen.
  belangrijker is wat kunnen we in de breedte doen.

 • alco1

  Precies @ oorspronkelijk. We moeten kijken wat we in de breedte kunnen doen en niet zoals de linkse partijen ieder wil doen geloven dat minder vlees eten het ei van Columbus is, want dat schiet niets op.
  Trouwens hier is ook zo'n linkse rakker die zit te schreeuwen dat de doelstelling qua duurzame energie niet wordt gehaald, maar hij zelf springt als eerste op de barricade tegen deze energie.

 • gerrekens

  100% mee eens de kleintje mogen rustig eens wat meer geld krijgen zei vormen immers het beeld ""KOEIEN IN DE WEI"" waar de grote boer van profiteert!!

 • Farmer4life2

  Weidegang is ook een soort afzet tegen de intensieve veehouderij.

  Moeten we -precies- dezelfde kant op als de varkenshouderij?
  Continu "kwaliteit" verhogingen puur om het aanbod te onderscheiden?

 • kleine boer

  Wie rekent me het voordeel van de Kwatum ff voor ? Zie alleen maar reactie over weiden niet weiden Maar niet over dat ze bij grote boer in 1 x ff bijna vol laden en dan met bijna volle wagen naar fabriek rijden. Hans v bergen schrijft het kost 75pu dus met ruimte die ik eerdere reactie gaf ff wagen afladen zou voordeliger zijn dan met bv ton of 4 bij kleine boer zou het stuk voordeliger zijn dus de kleine verdienen de toeslag niet de grote door kleine is de rit rendabeler te maken. En weiden daar plukt de opstaller de vruchten ook van en van veel volume laden de kleine gestraft ipv toeslag....

 • A1967

  Ik ben het er mee eens dat de weidepremie eigenlijk uit de markt zou moeten komen, maar het argument van de opstallers over weersomstandigheden begint toch wel erg armoedig te worden. Omdat wij onze koeien 200 dagen goed vers gras buiten aanbieden en zodoende geen kuil bij hoeven te voeren zal het ze compleet worst wezen wat voor weer het is, kwestie van management.

 • alco1

  A1967
  Ten eerste moeten de omstandigheden er ook naar zijn.
  Ten tweede, wat ga je zeggen als de anti''s zeggen dat 200 dagen nog lang geen heel jaar is.
  Ten derde. Hoe komt geitenmelk aan die hoge prijs en die zien we nooit buiten? Is dit niet het beste voorbeeld dat weidegang bij koeien zichzelf helemaal niet betaald?
  En toch vindt ik de premie helemaal niet verkeerd, maar dan alleen maar omdat ik zo van weidend vee geniet.

 • hansvanbergen

  Die hele weide toeslag is een beetje zinloos schuiven met melkgeld en meer is het niet. Je kunt wel vinden dat het uit de markt moet komen maar dat komt het dus niet!! Dan komt Campina nog ff met verhalen dat ze in China weidemelk willen. Tuurlijks jongens. Pleur ff een end op. In dat soort landen wil de onderhandelaar een goed gevulde enveloppe voor in zijn eigen binnenzak. Chinesen hebben niet zoveel met dieren en het zal hun worst wezen waar die beesten lopen.

 • lammetje

  Met de verplichte kringloopwijzer van FC wordt weiden vanzelf minder. Veel mais voeren, Koeien binnen pakt kringloopwijzer goed uit. Duurzaam??? Dr komt dan geen koe meer buiten. Wat willen ze nou eigenlijk?

 • Bert Roeleveld

  Dat is niet waar lammetje ook met weiden kan je goede resultaten in de kringloop wijzer halen, je moet zorgen voor een goedweidemanegement, net zoals je op stal een goed rantsoen voor de koeien gooit, weiden is niet even de deur openzetten om de premie te incaseren .
  Als je het goed voor elkaar hebt blijven de koeien met elke weersomstandigheid vriiwillig buiten en scoor je ook goed in de kringloopwijzer

 • verhoefcolby

  weidegang is een keuze in de bedrijfvoering, mensen moeten dit aan de boer overlaten. het is niet zo dat het bij het imago hoort. Als de nedelandse zuivel echt beter was als de rest van de wereld, was de melkprijs toch ook 20 cent hoger?
  Hoe kan het zijn dat de export van de USA de laaste 10 jaar van 0 naar 18% is gegaan met een sterke dollar tov de euro? even wat fijten;tot 2 jaar geleden was de norm nog 750.000 celgetal, nu 400.000. BST word nog vollop gespoten. voeren hier allemaal GMO roundup ready, mais, soyameel en luzerne. geen I&R regeling. we gebruiken hier nog onbeperkt excenel, excede en baritril. En de melkprijs is de laaste jaren beter als in west europa.

  Laat de boer vrij in zijn bedrijfvoering en meet gewoon de kwaliteit van de melk!

 • groot731

  Ben het helemaal met hansvanbergen eens ben zelf weider vind het een mooi gezicht maar ze maken het mij niet wijs dat een chinees boven in een wolkenkrabber zich sappel maakt of die koe op de bepakking vd babymelkpoeder in de weide loopt of heft gelopen, die kijkt naar prijs en betrouwbaarheid van het product.....de hele weide discussie is door de fabriek zelf in leven geroepen en de groene partijen en dieren organisaties een stok gegeven om mee te slaan en zelfs tussen de leden van de organisaties tweespalt te zaaien.....

 • jhp

  @Kleine boer, 200 ton 0.14 cent, 600 ton 0.87 cent, 1000 ton 1.11 cent, 3000 ton 1.16 cent.

 • kleine boer

  Groot731 het heeft niet alleen met china te maken maar het totale plaatje stel dat er geen koe meer buiten kwam stonden div partijen op achterste benen en je maakt mij niet wijs dat het goed was voor de verkoop van zuivelproducten. Het is een hipe op dit moment en daar moet je voor weiden en dat dat niet overal en bij iedereen kan weet de boer zelf ook wel. En wees eerlijk voor de gezondheid buiten gewoon het best niet voor niks worden stallen aan gepast om het zoveel mogelijk op buiten te laten lijken en als er met koe wat is moet ie naar klein weitje buiten of stro hok......

 • kleine boer

  @jhp dat weet ik maar ik wil het voordeel berekent hebben en dat is lastig Dan krijgen we de discussie als iemand wat verder weg woont of op lastige plek of in een uithoek waar rmo van volgens hans v bergen A 75 euri per uur lang werk heeft. Gewoon allemaal zelfde prijs geen gezeur Met weide gang eigenlijk net zo de opstaller profiteert ervan maar niet iedereen kan beweiden en kan dus nooit weidepremie beuren

 • groot731

  ook met je eens kleine boer maar als je koeien naar de weide moeten omdat de stallen niet meer van deze tijd zijn of dat de koeien het eraan toe hebben, hebben ze het dus 180 dagen dus niet goed???? mag ik het zo stellen???laat de kwaad willenden daar niet achter komen dan zijn de rapen gaar, ben met je eens dat we niet de kippen en varkens achterna moeten maar het wordt nu soms wel sterkoverdreven.

 • kleine boer

  Groot 731 kwaad willende weten ook wel dat je niet jaarrond kunt beweiden en vinden het niet erg als ze in winter op stal staan dat snap je zelf ook wel denk ik En ja het word nu sterk overdreven op de dag af en dan ook nog op het uur af beweiden toch te gek voor woorden en ook nog x zetten lijkt wel kleuterschool.

 • Onbekendpm

  Volgens mij is het melk ophalen bij grote bedrijven altijd goedkoper dan bij kleinere... Gemiddeld melkquotum in NL ligt rond de 800ton, De nieuwe vrachtwagens laden tegenwoordig circa 36 ton (alu onderstel, geen inspectieluiken in de tank, geen loopbrug op de tank ed).

  De RMO wagen haalt gemiddeld bij elke boer (800.000 / 365 * 3 =)6575 kg op, daardoor moet de RMO tank minimaal 5 boeren langs en deze nog ruimte voor voor 3 ton melk waardoor bij boer nr6. ook melk gehaald moet worden...
  Indien bij een boer nr1 ineens 30t melk opgehaald wordt dan heeft de RMO wagen 6 ton ruimte, deze ruimte kan opgevuld worden bij de boer nr. 2 boer waar 6 van de 30t opgehaald wordt waarna de RMO wagen terug rijd naar de fabriek en vervolgens het restant bij boer nr.2 ophaalt en de wagen vult bij boer nr. 3.

  Opm. afhankelijk van het breakeven-point (rentabiliteitsdrempel) kosten/baten welke bepaald wordt door de afstand tussen de boer en melkfabriek kan het voordeliger zijn om met 30 ton ipv 26 ton te rijden.

 • Marco22

  Kosten melk ophalen is helemaal geen discussie. Zolang er zondagsrust-bedrijven bestaan zijn ophaalkosten geen item.
  Wist U dat de extrakosten van de zaterdag-ophaling betaald wordt door boeren die daar niet aan meedoen. Echter als je een te kleine tank hebt dan betaal je scheel.
  Kennelijk is dit een gevoelig punt want Rfc durft hier geen eind aan te maken. Ook niet duurzaam trouwens zo'n geloof.

 • Rip

  De discussie gaat over weidemelk en dat is prima, maar ik zou graag een discussie voeren over de kwamtumtoeslag. Die is door de tijd ingehaald. Een vergoeding voor legere kosten kan ik begrijpen, maar ze maken mij niet wijs dat de kwamtumtoeslag gelijk is aan de bespaarde kosten. Het was een bindmiddel voor de grote,boeren aan de cooperatie. Dat hoeft noet meer, want je moet tegenwoordig blij zijn dat je een afnemer voor je melk hebt. Een beloning daarvoor is dus onzin en gaat ten koste van de kleinere boeren.

 • kleine boer

  @Rip precies ik vraag hier een berekening maar niemand kan dat onbekendpm geeft uitleg over de liters in tankwagen maar ik wil bedrag ik euro's weten wat bij grote goedkoper is dan bij kleine dat word lastig en grote denken sst niet reageren das het beste verwacht ik. Maar weidepremie mag er wel af daar heeft elk lid plezier van alleen dat krijgen maar sommige uitgekeerd en dat mag er dan weer af omdat het niet uit de markt komt? Kwantum toeslag/korting toch ook niet.... mijn idee nog steeds de kleinere maken afladen van een tankwagen makkelijker dan een grote dus daar hoort dan de toeslag ipv korting de vaste inhouding per afrekening is toch ook gelijk...

 • Farmer4life2

  Geitenmelk is een soort schaarste of te wel vraag en aanbod zit goed. Daarnaast is geitenkaas een premium.

  Koeien melk is er vol op. Daarom wil men zich onderscheiden. Alleen als iedereen volgt helpt dat niet. Dan is het een standaard geworden.

 • Sjakkie

  waardeloze stemmingmakerij van vergaderboer. Als je kijkt naar wat RFC de laatste jaren aan regelingen heeft aangepast is er duidelijk geluisterd naar de leden(reservering,zomer/winter toeslag, proforma uitkering etc.) Dat wordt voor het gemak altijd vergeten.
  Van de andere kant vertaald RFC de markt naar wel naar de leden(weide premie,leveringsvoorwaarden). Dat past een kleine groep roepers natuurlijk niet, maar is wel de opdracht van de cooperatie. RFC laat zich gelukkig niet net als LTO op pad sturen voor alleen de dingen die op korte termijn passen.

 • kleine boer

  @sjakkie je noemt redenen op die voor een ieder lid gelijk zijn daar gaat het hier niet over in dit artikel maar laat me raden je levert veel melk dus zal je aan de goede kant vd streep zitten dus je hebt je voordeel wellicht?

 • landboer

  Juist alco ik geniet er ook van omdat het vee er zo van geniet...

 • hooghoes

  Ben erg bang dat fc en rabo de kleine boeren met weinig schuld , de nek om draait door deze niet meer financieren ,met als gevolg dat de grote boeren weer kunnen aflossen op hun veel te grote hypotheek .

 • Marco22

  Hey al eerder gehoord: kleintjes moeten optiefen voor de grotere. Kleintjes zullen er altijd zijn en blijven.

 • Marco22

  @Sakkie
  Je hebt helemaal gelijk. Laat nou net de grotere boeren in het bestuur zitten en ook zeer nauwe banden met elkaar hebben Lto en RFC.
  "RFC laat zich gelukkig niet net als LTO op pad sturen voor alleen de dingen die op korte termijn passen"
  Quotum eraf was toch de bevrijdingsdag. En wie waarschuwde voor de harde landing.
  Lto wringt nu in allerlei mestbochten om de grotere boeren uit de wind te houden.
  Begint al aardig te stinken nu ze rfc voor hun KLW-karretje weten te spannen.

 • cornelis 22

  De extra gehaltes die je in de melk hebt bij opstallen maken het gemis van de weide premie al goed. Opstallers hebben altijd genoeg ruwvoer en gaan veel efficienter met mest om.
  In Noord-Holland levert melk van weiden structureel 20 cent per liter meer op in de noordholladse kaas. Nagenoeg de hele weidemelk plas gaat hier in . (in Noord-holland) .Ik lach me rot een weider met een miljoen liter krijgt 2 ton te kort betaald. Zolang die weidepremie niet minstens 5 cent wordt houd ik mijn koeien binnen.

 • landboer

  Nou cornelis die stellingen van jouw gaan nogal mank ,mijn eiwit zakte van 4% naar 3,75 toen ze niet meer konden weiden, en opstallers altijd genoeg ruwvoer?? Hier in de buurt kopen de opstallers het meeste aan , al heeft dat ook andere oorzaken. En weidemelk levert echt zoveel meer op? Dan kan de weidepremie inderdaad flink omhoog...

 • kleine boer

  @landboer hier net zo.En 20 ct zelfkazers halen dat wel denk dat ie dat bedoeld.

 • groot731

  @landboer, beetje scheve vergelijking niet? Gaat wel op als je extensief bent maar wordt je intensiever wordt kun je beter de koeien opstallen.
  Grens ligt volgens mij ergens tussen 17/18 ton/ha afhankelijk van je grondsoort.
  Als je daar boven komt ben je als weide boer in de kringloopwijzer erg in het nadeel omdat je geen meetbare kuil op papier en in de kuil krijgt in de kringloopwijzer zitten te veel aannames tav versgrasopname.

 • landboer

  Je hebt gelijk denk ik groot 731 ,maar we worden als extensieve boer wel opgezadeld met een verplichte kringloopwijzer ,fosfaatrechten e.d. terwijl we part noch deel hebben aan de problemen die een ander veroorzaakt! Dat is de oorzaak van de tweespalt in de veehouderij! We worden over 1 kam geschoren net als cornelis 22 doet.

 • Jan van het Zand

  Weidegang op melkveebedrijven met 200 koeien of meer is niet te managen, merkt er iemand op.
  Dan is er toch een grens aan de grote voor een melkveebedrijf.
  Met die constatering biecht je wat op......Toon23.

 • Sjaak

  Hoewel weidemelk (nog) niet direct uit de markt betaald wordt, zal de markt wel gaan bepalen of weidemelk van doorslaggevende betekenis gaat worden in de toekomst. RFC is ervan overtuigd, dat weidemelk marktbepalend is.....
  Als men dit niet genoeg weet te vertalen naar de praktiserend veehouder, zal de veehouder zijn conclusie trekken en anticiperen op dat gene wat voor hem het meest perspektief biedt.
  Zoals het er nu uitziet, met een quotumvrij tijdperk, zijn de opstallers in het voordeel...

  Kortom, dit gaat veranderen, wanneer de markt haar werk doet!

 • groot731

  oke Sjaak, maar dan moet RFC maar eens met harde cijfers komen dat de weidemelk zijn geld ook in de schappen opbrengt volgens mij is het nu nog gewoon broekzak vestzak verhaal en moet je volgens mij nog haast blij zijn dat de "grote"boeren hun koeien binnen laten.

 • Farmer4life2

  Weidegang is ook vooral voor de maatschappelijke acceptatie. Weidegang met 200 koeien is prima te doen. Overigens voldoe je al bij 120 dagen en 6 uur.

  RFC maakt de drempel lager om te weiden door flexibele uren te weiden.

  Hoe je het ook went of keert we moeten naar de 80% toe. Anders zullen er maatregelen worden genomen.

  Elke stopper is er één teveel.

  Opstallers kunnen arbeidstechnisch meer melk produceren. Goed weiden (3 maanden van het jaar) kan prima en je kunt er ook wel geld mee verdienen.

 • cornelis 22

  225000 ton kaas geproduceerd in lutjewinkel van uitsluitend weidemelk brengt structureel 2 euro per kilo zijnde 20 cent per liter meer op. Boer krijgt hier 1 cent toeslag op.

Laad alle reacties (54)

Of registreer je om te kunnen reageren.