Commentaar

2930 x bekeken 8 reacties

Geen grote sprongen meer

Uit Rabobanks nieuwe visie op de melkveehouderij: 'melken in balans' spreekt duidelijk dat de bank prima vertrouwen blijft houden in de Nederlandse melkveehouder. Maar ze gaat ook nog meer stimuleren op duurzaamheid en grip op de financiën.

Met 14 miljard kilo melk is Nederland volgens de Rabobank vol, en dat punt is nu al zo ongeveer bereikt. De totale financiering blijft rond €12 miljard de komende jaren. De grote nieuwbouwen zijn geweest, want dat betrof meest vervanging van stallen uit de zeventiger jaren.

Plan moet duurzaam zijn

Wie zich nu nog met een verdubbelingsplan bij de bank meldt, krijgt eerst indringend de vraag voorgelegd waarom hij daar nu pas mee komt. Maar als de plannen leiden tot een kostprijs onder 34,5 cent per kilo melk bij een rekenrente van 4,5 procent, krijgt men uiteindelijk wel het fiat. Mits een en ander duurzaam is, dus liefst weidegang, dierwelzijn, landschappelijk ingepast, groene stroom...

'Bezint eer ge begint'

Het signaal dat van de nieuwste visie uitgaat is een beetje 'bezint eer ge begint'. Zorg dat je je bedrijf aankunt; zorg dat in gezin en familie rust heerst; zorg dat de omgeving tevreden je bedrijf accepteert en zorg vooral dat je financiële rust creëert. Maak liquiditeitsprognoses en houd buffers aan. Los versneld af, en je kunt gestaag verder groeien.

Eigenlijk niks nieuws, de trend was al tijden duidelijk. Maar het staat nu een keer duidelijk op papier. En heel wat melkveehouders zullen zich daar beter in herkennen dan in het hijgerige groeiscenario dat overheerste in de vorige visies, 'het nieuwe melken' en 'melkmeters maken'.

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Eindelijk verstandige praat

 • veldzicht

  Kan best waar zijn, maar de meeste boeren voelen zich pas lekker als ze een flink stuk land hebben gekocht of een stal(gaan) bouwen,als ze een tijd niets hebben gedaan voelen ze zich een mietje en moet er wat gaan gebeuren.

 • simpel boerke

  Veldzicht, de meeste voelen zich het lekkerst als ze aan het eind van het jaar tot de conclusie komen dat ze niet voor niets gewerkt hebben en sociaal ook nog een prettig leven hebben.

 • alco1

  Prima visie, behalve dat Nederland 'vol' is met 14 miljard kg melk. In feite is Nederland met 60 % export al met 6 miljard kg vol.
  Echter is Nederland een zuivelland bij uitstek en moeten we daar volledig op inzetten om onze staatskas op orde te houden.
  Dus te stellen dat Nederland 'vol' is met 14 miljard gaat misschien op voor dit moment, maar zet je daarop niet vast voor de toekomst.

 • wmeulemanjr1

  Veilig geld uitlenen noem je dat. Dat wil iedere bank, niet alleen de RABO.

 • vink

  Toon23: was dat maar zo!
  Alco1: de staatskas is geen zorg voor de sector! Dat is wel een hele grote broek aantrekken!

 • Schaap1975

  Leuke praat van de RABO alleen zijn ze toch een aantal klanten verloren die bijna geen financiering hebben, veel grond en hun koeien beweiden. Ik ken in een straal van 5 km 3 van zulke boeren en andere banken staan met open armen ze te ontvangen en met meer dan 1% minder rente voor dezelfde vast periode.

 • farmerbn

  De RABO wil geen bedrijven geld lenen die frauderen en/of oneerlijke producten verkopen enz. Moeten ze niet eens naar zichzelf kijken? RABO is meer bezig met mooie schijn ipv gewoon geld uitlenen waar ze voor bedoeld zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.