DOC-drama duurt langer RundveeOpinie

DOC-drama duurt langer

Boeren, die leveren aan DOC Kaas, moeten een ijzersterk incasseringsvermogen hebben. Na het besluit over de fusie werd gehoopt op verbetering van de melkprijs. Op de fusievergadering, waar het overgrote deel van de leden voorstemde, werden de voordelen breed uitgemeten.

“Dat viel erin als een gesuikerde speen in een babymond.” Hanna grinnikt. “Die is ook even lekker, maar dan blijkt er achter de zoete smaak geen inhoud te zitten. Baby’s gaan dan huilen, de leden van DOC hoor je niet.”

Geen weg terug

Dat haalt ook niets uit, want ze hebben er democratisch zelf voor gekozen. Er is geen weg terug. Trouwens, de weg terug zou ook niets opleveren, want DOC zit klem. Voor hun pakket bulkproducten zit de markt tegen.

DMK betaalt weinig voor melk

Van DMK hoeven ze niets te verwachten. In de Duitse ranglijst van melkprijzen bungelt het bedrijf onderaan. Het zakt steeds dieper weg in de onderste regionen. De verklaring is de slechte markt plus de extra kosten van recente investeringen. Die drukken de melkprijs op dit moment met 2 cent per kilo. DMK betaalt dan ook slechts ruim 25 cent per kilo uit.

Nog niet profiteren van fusievoordelen

Bij dit alles komt dat de fusie tussen DOC en DMK nog niet is goedgekeurd door de Duitse mededingingsautoriteit. Er kan dus ook nog niet worden begonnen met het behalen van de fusievoordelen. Niet elkaar versterken in de markt, geen gezamenlijke kostenbesparingen.

Kortom, een triest verhaal voor de DOC-boeren. Hoe later de fusie voordelen afwerpt, hoe later hun melkprijs stijgt.

‘A-ware lacht in zijn vuistje’

“De enige die in zijn vuistje lacht is A-ware”, zegt Hanna. “Die heeft de melkprijs gekoppeld aan de DOC-prijs. Nu die laag blijft, kunnen ze mooi het eigen resultaat oppoetsen. Ten koste van hun leveranciers, dat wel.”

Slechte melkprijs niet vanwege markt, maar visie

Coöperatie is een machtig middel voor de onmachtige individuele boer. Maar als er verkeerde besluiten worden genomen, werkt het middel tegen je. Dat kunnen de leden van DOC hun vergaderboeren kwalijk nemen. De slechte gemiddelde melkprijs over de laatste tien jaar hebben weinig te maken met markt, maar alles met visie. Andere kaasproducenten deden en doen het immers wel goed.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin