Redactieblog

33 reactieslaatste update:1 feb 2016

DOC-drama duurt langer

Boeren, die leveren aan DOC Kaas, moeten een ijzersterk incasseringsvermogen hebben. Na het besluit over de fusie werd gehoopt op verbetering van de melkprijs. Op de fusievergadering, waar het overgrote deel van de leden voorstemde, werden de voordelen breed uitgemeten.

"Dat viel erin als een gesuikerde speen in een babymond." Hanna grinnikt. "Die is ook even lekker, maar dan blijkt er achter de zoete smaak geen inhoud te zitten. Baby's gaan dan huilen, de leden van DOC hoor je niet."

Geen weg terug

Dat haalt ook niets uit, want ze hebben er democratisch zelf voor gekozen. Er is geen weg terug. Trouwens, de weg terug zou ook niets opleveren, want DOC zit klem. Voor hun pakket bulkproducten zit de markt tegen.

DMK betaalt weinig voor melk

Van DMK hoeven ze niets te verwachten. In de Duitse ranglijst van melkprijzen bungelt het bedrijf onderaan. Het zakt steeds dieper weg in de onderste regionen. De verklaring is de slechte markt plus de extra kosten van recente investeringen. Die drukken de melkprijs op dit moment met 2 cent per kilo. DMK betaalt dan ook slechts ruim 25 cent per kilo uit.

Nog niet profiteren van fusievoordelen

Bij dit alles komt dat de fusie tussen DOC en DMK nog niet is goedgekeurd door de Duitse mededingingsautoriteit. Er kan dus ook nog niet worden begonnen met het behalen van de fusievoordelen. Niet elkaar versterken in de markt, geen gezamenlijke kostenbesparingen.

Kortom, een triest verhaal voor de DOC-boeren. Hoe later de fusie voordelen afwerpt, hoe later hun melkprijs stijgt.

'A-ware lacht in zijn vuistje'

"De enige die in zijn vuistje lacht is A-ware", zegt Hanna. "Die heeft de melkprijs gekoppeld aan de DOC-prijs. Nu die laag blijft, kunnen ze mooi het eigen resultaat oppoetsen. Ten koste van hun leveranciers, dat wel."

Slechte melkprijs niet vanwege markt, maar visie

Coöperatie is een machtig middel voor de onmachtige individuele boer. Maar als er verkeerde besluiten worden genomen, werkt het middel tegen je. Dat kunnen de leden van DOC hun vergaderboeren kwalijk nemen. De slechte gemiddelde melkprijs over de laatste tien jaar hebben weinig te maken met markt, maar alles met visie. Andere kaasproducenten deden en doen het immers wel goed.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  "Andere kaasproducenten doen en deden het immers wel goed" zegt Vergaderboer. Dat ligt niet zo simpel als het lijkt. DOC is te groot voor een streekproduct zoals Cono en te klein voor een internationale afzet. Daarnaast is de afzet volledig in handen van kaashandelaren. De grootste marge wordt juist in de handel gemaakt en niet in de productie.

 • peter1939

  idd schuim vd handel is beter dan vette vd arbeid.......

 • Jaap39

  Wel apart dat Aware dan eigen kaas is gaan maken terwijl er alleen in de handel wat valt te verdienen.

  De afnemer van de kaas weet dit ook.... Als producent is je handelspositie zeer kwetsbaar heeft doc bewezen. Raar dat Aware zich in diezelfde positie heeft gemanoeuvreert als doc.

 • geen boer

  @ Jaap, inderdaad een aparte move van Aware, die ze dan ook zo snel mogelijk terug pogen te draaien. Let maar op; ze benutten de eerste de beste kans om zonder al te veel geld- en gezichtsverlies het fabricagetoneel te verlaten. Het is immers allemaal niet zo gelopen als voorzien.

 • hansvanbergen

  Wat een kwats weer Mozes. Leerdammer is ongeveer even groot en betalen wel gewoon een hoge melkprijs jaar op jaar. Int verleden zelfs 3 jaar dezelfde als Cono en daarmee nummer 1 in uitbetalen. Ze maken gewoon een heel andere kwalitatief veel hogere kaas. Doc weigert dat te doen. Verder had DOC gewoon met Hochwald moeten fuseren. Die betalen dik 6 cent meer dan DMK. Of anders had DOC even aan moeten geven WAAROM men niet met Hochwald wilde fuseren. Weigert men ook. Doc leden intresseert het ook allemaal niets. Je ziet ze nergens in een discussie niets. Ja nu beginnen ze zich te ruren en willen ze of gaan ze weg. Ondertussen laadt A ware mooi goedkoop melk en kunnen ze met hun vers fabriek in Coevorden goedkoop verse melkprodukten aanbieden aan de supermarkten immers zij hebben hun melk 5 a 6 cent goedkoper en hoeven ook al geen nabetaling meer uit te keren. Er zal Campina niets anders resten dan ook hun versprodukten en hun kaas tegen lagere prijzen aan te bieden. En zo bijt deze verkeerde fusie iedere Nederlandse melkveehouderij in de portemonee. Los van het feit dat DMK veel melk vanuit Duitsland naar Hoogeveen gaat sturen. Net wat we nodig hebben. Dat DMK 2 cent minder betaald vanwege investeringen is zeer vreemd want ook Campina heeft gigantisch geinvesteerd al jaren lang. En die betalen 7 cent meer.

 • Schaap1975

  Er blijft ook wei over, en dit is de grondstof voor babyvoeding wat Aware ook gaat vermarkten en exporteren.

 • Rip

  Nog even ter aanvulling voor Mozes: ook Deltamilk en Rouveen zijn kaasfabrieken en betalen een concurrerende melkprijs. Alleen DOC kan dat niet. Dat heeft toch met beleid te maken ? Leden van DOC kunnen moeilijk trots,zijn op hun besturen en directies, nu en in het verleden.

 • Bennie Stevelink

  DOC heeft veruit de laagste kostprijs. Waarom kunnen anderen met een hogere kostprijs meer uitbetalen dan DOC?

 • Bennie Stevelink

  @Hans van Bergen, Leerdammer heeft volgens mij een goed lopend kaasmerk en heeft de afzet ook in eigen hand. Dit in tegenstelling tot DOC die een anoniem product maakt en afhankelijk is van kaashandelaren.

 • Jaap39

  Qua product spreiding mag je er vanuit gaan dat dmk op langere termijn een stabiele melkprijs gaat maken. Recent poeders erbij en mozzarella fabriek.

  Dat in tegenstelling tot eenzijdig kaas maken zoals doc.
  Het is niet voor niets dat ook aware verbreding zoekt.
  Vind aware die verbreding niet op tijd dan is opmerking van @geen boer wellicht van toepassing.
  Wanneer komt de volgende overname danwel fusie?

 • Rip

  Jaap 39 vergeet dat DMK in Duitsland nu een paar centen minder betaalt dan de andere fabrieken in dat land. Bovendien is de melkprijs in Duitsland structureel centen lager dan in Nederland. Daarom blijft de fusie tussen DMK en DOC onbegrijpelijk. De liefde van de leden voor hun fabriek moet wel erg groot zijn om blijvend een centen lagere melkprijs voor lief te nemen.

 • Jaap39

  Heb eens gehoord dat dmk haar prijs richt op arla. Verder eens rip.

  Op langere termijn valt er heel wat te fuseren in europa zodat er alleen een aantal sterke merken overblijven.

 • Bennie Stevelink

  @Hans van Bergen, Aware heeft niet de bedoeling om verse producten te leveren tegen een zo laag mogelijke prijs. Ze hebben de bedoeling zo veel mogelijk winst te maken, dus zo duur mogelijk te verkopen.

 • Bennie Stevelink

  @Rip, Frieslandfoods heeft ook jaren lager uitbetaald dan DOC. De Duitse zuivel loopt 15 jaar achter bij Nederland. Er is dus geen reden aan te nemen dat de achterstand van DMK ook altijd zo zal blijven.
  Dat DOC boeren zich onder de huidige situatie rustig houden komt denk ik omdat ze inmiddels door schade en schande geleerd hebben om op de langere termijn te denken en niet meer bij de waan van de dag.

 • hansvanbergen

  OK dat wist ik niet. Dat is nieuw voor mij. Mijn melk kost ook 50 cent excl alleen ik heb er dan geen koper voor. Prijzen voor zuivelprodukten worden natuurlijk gemaakt door de supermarkten. Hoe kan campina OOIT een inschrijving winnen van een concurent die de melk aanzienlijk goedkoper kan inkopen. Never nooit. Dan kan Campina en Arla Nijkerk dus OF de melk naar destructor brengen, OF met de prijs meegaan naar beneden. Ondertussen weet ik nog steeds niet
  1 Waarom maakt DOC alleen maar bulk kaas en geen kwaliteits kaas?????
  2 Waarom fuseert DOC niet met Hochwald?????

 • Bennie Stevelink

  Als DOC de mogelijkheid zou hebben om snel over te schakelen naar een kaas met een hogere opbrengst zouden ze dat zeker doen. Dat ze dat niet doen is voor mij een aanwijzing dat dat blijkbaar niet gemakkelijk te realiseren is. Jij @Hans van Bergen gaat er blijkbaar vanuit dat ze bij DOC achtelijk zijn. Daar ga ik dus niet in mee.

 • p.g.pronk

  volgens de heer Lighthart (directeur DOC) fuseert DOC niet met Hochwald omdat Hochwald niet voldoet aan de kriteria dsie gesteld zijn aan een fusie partner voor DOC met daarbij nog een heel lul verhaal
  ondertussen gaat mijn melk naar de CONO tegen DOC prijs en kan je geen kant op
  dat is meteen de reden dat je die DOC boeren hier niet hoort
  je kan wel van alles bedenken maar voorlopig is er geen way out
  en t is ook niet zo dat die DOC boeren het wel best vinden want die roeren zich heus wel , maar een ieder weet dat dat op dit moment niet veel uithaalt
  Ben zelf ook groot voorstander van fusie met hochwald
  maar als je tegen stemt en de meerderheid stemt voor DMK ben je gewoon niet gehoord

 • Bennie Stevelink

  Wat de vers zuivel betreft: veel consumenten zijn gehecht aan Campina zuivel en willen dit in de winkel kunnen kopen. Ook al kan de supermarkt zuivel van Aware goedkoper inkopen ze zullen ook de zuivel van FC blijven inkopen. Het gaat dus niet alleen om prijs.
  Als jij ooit in een supermarkt bent geweest weet je toch dat er zuivel van verschillende fabrikanten naast en door elkaar in het schap staat.

 • hansvanbergen

  Nou alle duitse boeren waren al tegen dmk. Verder is iedere doccer tegen EN TOCH stemde 95% voor. Dat kan dan niet.
  In die vershandel zijn eigenlijk maar een paar merken. Campina Melkunie den eelder zuivelhoeve. De rest zijn merken eigendom van de supermarkt en die mogen de fabrieken op inschrijving afleveren. En als Aware die aanzienlijk goedkoper in de winkel zet laat de consument de Campina pap mooi staan en dan kan de winkelier die opt eind van de dag in de afvalbak flikkeren. En wordt die minder /niet meer besteld. Dat Mozes is even de realiteit.

 • hansvanbergen

  Natuurlijk zal de doc zijn hele proces dan aan moeten passen. dat doen ze ook wel al wat maar weinig. Je kunt ook gewoon tegen Delaval zeggen wij willen de zelfde machines als Cono. Lever ze maar. We willen ze leasen. Hardeman bellen dat die ff een hal erbij plempen. Laat je een investeerder betalen en dan huren. Vervolgens koop je wat kaasmakers van de Cono weg en hoppa daar ga je al. Ik bedoel ze hebben 44% EV dat is/was behoorlijk veel!

 • hansvanbergen

  Dat lulverhaal DAT is intressant. Op zichzelf is Hochwald, kennelijk een succesvol bedrijf, ook een intressante fusie partner voor Campina. Waarom? Omdat coöperaties van nature uit de behoefte hebben om te fuseren en meestal/bijna altijd mislukt dat. Maar Hochwald lijkt een goede partij.

 • Bennie Stevelink

  Wat ben ik blij dat jij niet in het bestuur zit, wat een verstand! Je hebt werkelijk geen enkel benul van zuivelvermarkting.

 • s c de boer

  Ik ben benieuwd of aware straks een cent meer betaald over de totale melkprijs van doc of de prijs zonder het opgeld van de fusie van dmk.
  Zodra de fusie er door is beloofd doc voor de komende twee jaar een plus van anderhalve cent/kg melk plus een jaarlijkse nabetaling van minstens een halve cent. Dus alle leveranciers van aware krijgen tot volgend jaar december precies dezelfde melkprijs als doc? Kom je volgens mij op hetzelfde neer?

 • Jaap39

  Aware heeft al aangegeven dat de 2 cent uitbetaling van dmk aan doc LEDEN niet ook door aware betaald gaat worden aan de leveranciers.

  Wel wordt er gerept over een eigen aware melkprijs los van DOC. Wordt de dmk prijs door aware leveranciers niet geaccepteerd of is aware bang dat dmk melkprijs door product spreiding hoger kan komen dan de eenzijdige aware kaasbak?

 • BO(skabout)ER

  ik ben als DOC boer zeer positief over de toekomst. Natuurlijk gaat het nu niet zo goed;) maar tijden veranderen. En geduld is een schone zaak. Als DMK over 5 a 10 jaar een goede melkprijs betaald dan hoor je negatievelingen als hansvanbergen niet meer. Daarnaast betaald DMK op dit moment geen 25 cent, je moet ongeveer 2 cent bij de Duitse melkprijs optellen voor een goede vergelijking. Daarnaast zijn ze deze maand 1 cent omhoog gegaan. Dan kom je op een melkprijs van +-28 cent. Stuk beter als DOC en Aware.

  Overigens kan hansvanbergen beter zijn mond houden want hij zet zich zelf voor 'aap' met zijn onnozele praat.

 • hansvanbergen

  Kijk dat is tenminste praat. Nee jullie zijn veel geschikter als bestuurder. Geen ideeen geen kennis maar wel lekker schelden en beledigen. 5-10 jaar dat moet 5-10 maanden zijn. Doccers melden zich af als lid. Of ze gaan weg of ze willen weg. Dat markt bederf heeft ook al lang genoeg geduurd. Dan kan zo echt niet doorgaan. Maar we zullen zien. Mijn keuze was Hochwald jullie wilden perse DMK. Tot nu toe heb ik het gelijk aan mijn zijde!!

 • BO(skabout)ER

  Niemand kan een beleid in 5 a 10 maanden drastisch veranderen met goede resultaten.

  Daarnaast bied DMK voor de toekomst gewoon een goed perspectief, jij kijkt alleen naar de korte duur.

  Even speciaal voor hansvanbergen
  Ook over dat geklaag van superheffing ben ik jou gezeur wat beu, daar heb je het ook steeds over. Ik wou dat mijn bedrijf er flink overheen had gemolken ipv de productie te remmen! Jij krijgt er hoogstwaarschijnlijk extra fosfaatrechten voor, wees eens een keer blij en dankbaar en klaag niet zo.

 • Bennie Stevelink

  @Hans van Bergen, als jij de kennis had om de toekomst van een zuivelbedrijf goed in te schatten was je toch nooit bij Campina weggegaan. Veel boeren bij mij in de buurt zijn vroegere jaren weggegaan bij Frieslandfoods en gingen naar DOC. Ook al betaalde in die jaren DOC hoger uit dan Frieslandfoods ik had meer vertrouwen in de toekomst van Frieslandfoods. Welke positie heb jij tegen deze achtergrond om van mij te zeggen dat ik geen kennis heb?

 • hansvanbergen

  @meneer Stevelink, Mozes, omdat jij 1 niet ziet dat een zuivelbedrijf met goedkopere melk ook goedkopoper kan aanbieden aan de supermarkt 2 jij de in mijn ogen verkeerde fusie partner kiest voor doc namelijk dmk en 3 niet ziet dat de situatie bij doc verstrekkende gevolgen heeft voor alle Nederlandse melkveehouders. Mijn keuze om Campina te verlaten heeft tot nu toe nog steeds goed uitgepakt. Toen ik ging was er geen enkel uitzicht dat Campina zou fuseren met Fcdc. dat was een heel andere tijd. @Boskabouter je kunt wel altijd de politiek of lto overal de schuld van geven maar als boeren kunnen we zelf ook wat doen. Als we maanden 13 geleden meteen hadden gekozen voor de verdeling van superheffing in 3 jaar waren de quotumkosten al flink gedaald. Zo hadden we veel boerengeld bij de boeren gehouden. En was nu de financiele situatie veel beter geweest. Is gewoon pure domheid en dat mag ik en blijf ik gewoon zeggen. Zelfde geld voor kiezen voor fusie partner. Kies je de verkeerde dan beur je jarenlang minder melkgeld. Ik hoop ook dat ik erin geslaagd be te laten zien dat niet alleen doccers maar ALLE NL melkveehouders minder beuren. Ook weer gewoon dom dus. Althans in mijn optiek.

 • Bennie Stevelink

  Althans in jou optiek @Hans van Bergen, en die komt niet geheel overeen met de realiteit.

 • Farmer4life2

  Hans, kijk naar je eigen bedrijf. Haal betere resultaten. Er is nog veel te verbeteren. Wij Nederlandse melkboeren denken dat we erg goed zijn. Maar in werkelijkheid is onze zuivelindustrie erg goed.

  Wij boeren kunnen nog veel bedrijfseconomischer boeren dan dat we nu doen.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • hansvanbergen

  Tja en zo kun je nog een beetje door fantaseren. Schelden wel argumenten nooit. Gelukkig maar dat ik niet met jullie in een cooperatie zit.

 • kleine boer

  Van een ander noemt hans het schelden en fantaseren als ze hem weerwoord geven van zich zelf zijn het altijd argumenten en nog goede ook...... vind ie

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.