RundveeOpinie

Agent of veilige melk?

De voorgenomen aanscherping van leveringsvoorwaarden van de zuivelindustrie roept vragen op.

Wat hoort in de leveringsvoorwaarden te staan? Die vraag wierp melkveehoudersvakbond NMV afgelopen week indringend op in een open brief aan de zuivelindustrie. De bond ziet geen heil in verplichte deelname aan de KringloopWijzer, het binnen 24 uur aanmelden van geboren kalveren en verplicht voer betrekken van een SecureFeed-geborgde voerleverancier.

Geen twijfel over nut leveringsvoorwaarden

Leveringsvoorwaarden zijn ingesteld om de kwaliteit van melk op een minimaal niveau te brengen en te houden. Zo zijn er eisen voor celgetal, afwezigheid van antibiotica en vriespunt van de melk. Niemand die aan het nut twijfelt. De SecureFeed-eis minimaliseert de kans op een aflatoxine-affaire. Als de kankerverwekkende aflatoxine in Nederlandse zuivelproducten zou komen, kunnen de krantenkoppenmakers zich uitleven. Wat ‘Kanker na drinken melk’ doet voor de melkprijs, behoeft geen uitleg.

KringloopWijzer vergemakkelijkt invoeren mestbeleid

De andere twee eisen zijn een heel ander verhaal. Verplicht bijhouden van de KringloopWijzer heeft geen enkel effect op de melkkwaliteit. Het vergemakkelijkt alleen het invoeren van een nieuw mestbeleid door de overheid. Die kan bijhouden van de KringloopWijzer zelf nauwelijks afdwingen. Dat gaat veel makkelijker met de stok van weigeren melk op te halen in de hand, dan met de dreiging van een bestuurlijke boete die pas in 2017 op de mat landt.

Aanmelden kalveren

Hetzelfde geldt voor het aanmelden van kalveren. Via AID-controle naar bestuursrechter neemt zo een jaar in beslag. Een andere werkwijze voert de betreffende boer pas na de rechtszitting in. Hoe snel past hij zijn werkwijze aan als er een brief op de deurmat ligt die hem waarschuwt; dat late melden van kalf 1234 was eens maar nooit weer, volgende keer halen we even de melk niet op’?

Betrouwbaarheid melk borgen

Jazeker, effectief is dat zeker, zaken afdwingen via leveringsvoorwaarden. Maar die zijn er niet voor bedoeld om politieagent van de overheid te spelen. Wel om de betrouwbaarheid van melk te borgen. En daar heeft KringloopWijzer noch aanmeldgedrag enige invloed op.

Beheer
WP Admin