Redactieblog

6 reacties

Wakker Dier fopt burger rond weidegang

Wakker Dier neemt burgers bij de neus over weidegang. Nu Sjoerd van de Wouw er weg is, vliegt de club uit de bocht. Beter is dan de Koeienuitzwaaidag van World Animal Protection.

Amper heeft Sjoerd van de Wouw zijn hielen gelicht bij Wakker Dier, of de club verliest zijn scherpte. Maar de botte bijl werkt ook. Zo gaan inmiddels bijna alle koeien op stal vanwege de tijd van het jaar en toch hoor je dan nog steeds die radiospotjes over stalmelkkaas. Kan eigenlijk risicoloos. Een boer snapt dat je dat op een ander moment aan de orde moest stellen, maar grote kans dat de stadse luisteraar het toch niet doorheeft. Of Wakker Dier zelf.

Ontnuchterend is het echter wel. Straks denken die brave burgers, die in hun auto of op de fiets langs de weilanden rijden, nog echt dat de koeien 's winters ook buiten horen te lopen. Maar dat is óók weer niet de bedoeling; vraag het ook de landelijke Inspectie Dierenbescherming en andere zichzelf serieus nemende dierenbeschermers maar eens.

Burger bij de neus genomen

Wakker Dier zal het kennelijk een zorg zijn. Die strijdt blijkbaar met een andere agenda. Niet voor weidegang, om boeren duurzamer te laten produceren, of om de consument op te voeden. Wakker Dier neemt de burger net zo bij de neus als de voedselproducenten en – aanbieders die ze bestrijdt. Is het hoogmoed vanwege eerdere successen, of onverschilligheid?

Zo kan het ook: Koeienuitzwaaidag van WAP en De Zuivelmakers

Meer respect is dan op te brengen voor World Animal Protection (WAP), dat samen met De Zuivelmakers (een kleine toetjesmaker uit Benschop) de koeienuitzwaaidag heeft georganiseerd. Een lofwaardig initiatief, dat navolging verdient. Koeien gaan in het voorjaar naar buiten en in het najaar naar binnen. Zoals al eeuwen gebeurt in Nederland.

Wakker Dier is een Rupsje Nooitgenoeg

Het is belangrijk dat mensen dit ook nu blijven onthouden. WAP mag daar wat mij betreft best een beetje bij helpen, liever dan Wakker Dier. Dat is een 'Rupsje Nooitgenoeg'. Als het hen zo uitkomt, willen ze wel eventjes vrienden van boeren zijn, zoals een paar jaar geleden met Hans Huijbers van ZLTO. Maar ondertussen verandert de echte agenda niet; het bekende tweesporenbeleid van allerlei actiegroepen. Ook interesseert het Wakker Dier kennelijk niet eens dat koeien wel eens op stal móeten. De Nederlandse veehouderij doet het eigenlijk per definitie verkeerd, als we de club mogen geloven.

Veehouders zijn veilig mikpunt voor Wakker Dier

Irrelevant is voor Wakker Dier hoe het er in andere landen aan toegaat. Ook irrelevant is hoe burgers met hun dieren omgaan. Dat heeft Wakker Dier zelfs in de statuten vastgelegd. Ze mochten zich eens gaan bekommeren om niet-bedrijfsmatig gehouden dieren. Dan wordt het gevaarlijk en bijten ze de hand die hen voedt. Nee, veehouders zijn een veel veiliger object van kritiek.

Dus ... gewoon doorgaan met bekritiseren van bedrijven die 's winters de weidegang niet stimuleren! Is het geen actueel probleem, dan blijft het in ieder geval veilig schieten op tamelijk weerloze doelen. Die domme burgers geloven toch wel dat de boer weer iets verkeerd doet.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Klaas ,Je slaat de spijker op z,n kop,alleen is het onbegrijpelijk dat er zo weinig weerwoord is tegen over alle leugens en verdraaide (on)waarheden die de ether in wordt geslingerd, behalve hier op de boerderij site wat geen burger leest.

 • Klaasvaak

  Kopieer de tekst en zet m 1 op 1 (met bronvermelding) op je Facebook. Daardoor druk je het mensen rechtstreeks onder de neus en hoeven ze niet door te klikken om de hele tekst te lezen.... heel simpel en wellicht nuttig. De gewone burger komt niet op de boerderij site. Wij moeten zelf het verlengstuk zijn.

 • farmerbn

  Het weekblad gewoon meenemen naar de dokter of tandarts en op het stapeltje leggen in de wachtkamer. Wedden dat de burgers hem lezen?

 • Case1056

  Dan krijg je het ''story'' ''prive'', ''telegraaf'' effect, daar schrijven ze ook elke roddel tot verheven waarheid.

 • Martin Oldenhof

  Misschien een mooi (jubileum) initiatief voor het vakblad om bv een tijdje boerderij vandaag of het hele vakblad in openbare ruimten te laten bezorgen zodat de burgers het echte verhaal kunnen lezen.
  Oja, en natuurlijk dat er al 100 jaar een degelijk vakblad is voor de agrarische sector.

 • whatever

  heb dit meteen op fb geplaatst, ik zou zeggen, allemaal doen!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.