Boerenblog

5071 x bekeken 9 reacties

Mist in melkveeland

Er zijn al vele miljarden uit de sector gestroomd. Waakzaamheid om die trend te beteugelen, is geboden.

Al weken kijk ik iedere ochtend zodra het licht is naar buiten. Is het fosfaatplafond al in zicht? Ik zie nog niets. Alle vakbladen en discussiepagina’s staan er vol mee. Daar bulldozer ik vandaag maar eens goed overheen.

Groot gat tussen papier en praktijk

De beste stuurlui staan aan wal, maar dat is altijd nog beter dan rondjes varen in de mist. Niet dat ik na zeven jaar landbouwonderwijs alles weet over fosfaat; in de praktijk heb ik wel veel geleerd. Wat je er afhaalt, doe je er ook weer op. Je houdt de bodemanalyses in de gaten, en waar nodig bemest je bij. Met het stijgen van de opbrengst van de gewassen steeg de behoefte aan bemesting ook. Er is hier al een groot gat tussen papier en praktijk.

'De sector' komt met achtpuntenplan

Het schetst dan ook mijn verbazing dat ‘de sector’ – wie dat dan ook wezen mag – met zijn eigen achtpuntenplan komt. Vaag en niet(s) steekhoudend. Als dat de sector vertegenwoordigt, is het contact met in wiens naam ze handelen, verloren gegaan. Geef mij dan maar degene die zelf op onderzoek gaat. Die naar Brussel gaat omdat hij het naadje van de kous wil weten.

Nederland is het braafste jongetje van de klas

Daaruit blijkt maar weer eens dat Nederland het braafste jongetje van de klas is. Er zijn goede vooruitgangen geboekt volgens het Nitraatcomité, alleen de verbetering in de waterkwaliteit bleef onverklaarbaar achter. Nou ja, onverklaarbaar? Als je een watermonster neemt inclusief plantjes en dieren, dan mag je wat mij betreft terug naar de basisschool. Sorteer de knikkers even uit in rode en blauwe. De gehaltes aan stikstof en fosfaat in het waterleven, gaan echt niet omhoog of omlaag. Als je die meeneemt in je monster, dan kun je maar beter zelf in de monsterfles plassen.

Wie is schuldig?

Naar wie moet met de vinger gewezen worden? De overheid die een lapje voor een van de ogen heeft zodat ze niet goed kan of wil zien? Of zijn het kwaadwillenden die veehoudend Nederland voor het lapje willen houden? Het VW-concernconcept wordt hier gevolgd en dan wel omgekeerd; er worden door veehouders uitstekende resultaten geboekt maar de concerndirectie, de overheid, vertelt iets anders.

Het zaakje stinkt naar stront

Veehoudend Nederland moet gezamenlijk het front vormen om de waarheid boven tafel te krijgen. Goed kijken naar wie precies welke belangen vertegenwoordigt en of hij deze wel goed verdedigt. Wordt wel een eerlijk spel gespeeld, met alle kaarten op tafel? Er wordt gepraat over fosfaat, maar het zaakje stinkt naar stront.

Vele miljarden uit de melkveehouderij gestroomd

Er is dertig jaar geld uit de melkveehouderij gestroomd. Het is makkelijk uit te rekenen dat dit vele miljarden zijn geweest. Met de invoering van een nieuw systeem moeten de huidige, milieubewuste veehouders ervoor waken om zich niet weer aan dezelfde steen te stoten. Als de mist is opgetrokken, moet niet blijken dat we er helemaal naast zitten.

Laatste reacties

 • alco1

  Ja Pieter. Het lijkt allemaal wel een Blatter-gate.

 • veldzicht

  Als je wel eens naar vroege vogels kijkt weet je wel uit welke hoek komt ,de boeren worden gewoon van alle kanten belazerd,de boeren moeten minder fosfaat en stikstof gebruiken om die gehaltes in het milieu te verlagen terwijl in de natuurgebieden waar helemaal geen mest komt de gehaltes aan fosfaat en nitraat juist torenhoog zijn.
  Dus in de natuurgebieden moeten ze meer gaan bemesten om de gehaltes te verlagen in het grond en oppervlakte water zodat die gronden de voedingsstoffen beter vast kunnen houden..

 • bb40

  Over protest acties en gezamenlijk front heb ik geen interesse (helpt toch niet)
  Waar voor gewaakt moet worden is verhandelbare fosfaatrechten daar is simpelweg geen geld voor in de sector.
  De lto moet voor grondgebondenheid gaan dan blijft er ttenminste nog wat geld in sector .(in de vorm van waardestijging eigen grond)

 • Klaasvaak

  Het feit dat we mest afvoeren en verwerken en vervolgens kunstmest aanvoeren zegt toch al genoeg?

  Stront is goud waard zegt men.... helaas wordt de veehouder er niet rijker van....

 • deelen

  Pieter, je meld dat de hoeveelheid fosfaat die van de grond af gehaald wordt er ook weer op moet.
  Heb je wel eens nagedacht hoe jouw krachtvoerteler uit de Oekraine of Zuid Amerika aan fosfaat moet komen ?
  Juist daarom stelt Europa een fosfaatplafond in.

 • agriholland

  Beter investeren in grond dan in gebakken lucht die na verloop van tijd weer weg waait. Bovendien bij fosfaatrechten moet er nog steeds in grond geinvesteerd worden.

  Laat ze nou eerst maar eens het oppervlaktewater zonder plantjes en diertjes bemonsteren net zoals ze dan doen bij de riooloverstorten, dan krimpt het fosfaatprobleem reuze in.

 • farmerbn

  Al vaker heb ik gepleit voor een militante groep, gesponserd en juridisch bijgestaan door LTO. Die groep mag net zo vuil en geniepig handelen als onze tegenstanders doen. LTO houdt zo schone handen voor aan de onderhandelingstafel. Dus strijden aan twee fronten en niet altijd het braafste kindje zijn. Een andere groep kan zich bezig houden met de media tav het eerlijke verhaal vertellen aan de burgers.

 • boelenham

  Goed idee van farmerbr ,we zijn een speelbal geworden voor stadsboeren en een ruilmiddel voor overheden ,Er moet een nieuwe Wien van Den Brink komen die af en toe de knuppel in het kippenhok gooit NMV zou samen met LTO een groep moeten samenstellen met een website als infobron ! • PIETER123

  Boelenham de overheid heeft al 30 miljoen geparkeerd bij de LTO om de waterkwaliteit beter te maken.Vroeger noemde je dit aflaathandel.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.