Boerenblog

41 reacties

Kleuterpraat kamerlid over dartelende koeien

Wat kun je als boer doen tegen de romantische kleuterpraat van kamerleden die dartelende koeien willen en kippen die van ouderdom sterven? Je eigen verhaal houden, altijd weer.

Ik luister in de auto regelmatig naar Radio 1. Meestal is dat wel interessant, soms heel grappig. Vanmorgen moest ik de auto even aan de kant zetten. Ik luisterde met een mengeling van ongeloof en hilariteit naar een telefonisch interview met mevrouw Fatma Koser Kaya, Wie? Jawel, Fatma Koser Kaya. Mevrouw Fatma zit sinds 1 september dit jaar weer in de Tweede Kamer; zo'n tien jaar geleden zat zij ook al enige tijd in de Kamer.

Debat over zieke puppy's en meer belangrijks

Nu neemt zij de plaats in van ene heer Schouw, die voor het bedrijfsleven koos. Mevrouw Kaya liet meteen van zich horen in het debat van vorige week over de illegale puppyhandel. Zieke puppy's vormen een gevaar voor de volksgezondheid, dus ze doet heel belangrijk werk, daar in de Tweede Kamer.

Radio 1-interview

Nu dan het interview. Ga ook naar radio1.nl.

SP, GroenLinks en D66 dienen een initiatiefnota in om de weidegang van koeien in de wet te verankeren. Het Convenant Weidegang gaat de partijen niet snel genoeg. Het duurt veel te lang om 80 procent van de koeien naar buiten te krijgen. Van de SP en GroenLinks kun je zoiets onaards verwachten, maar toch niet van een liberale partij als D66?

Kamerlid Kaya: koe in de wei heeft minder angst en pijn

Mevrouw Kaya spreekt: als koeien in de wei staan, hebben ze minder angst en pijn. Koeien die niet buiten komen, hebben ontstoken poten en andere infecties die weer met antibiotica bestreden moeten worden. Wij mensen krijgen die antibiotica dan weer indirect binnen. Mevrouw Kaya weet dat weidegang economisch voordeel heeft en goed is voor milieu en welzijn. Koeien die niet naar buiten mogen sterven sneller, zegt ze. Ik dacht dat sterven aan ons mensen is voorbehouden, en dat dieren doodgaan, maar ik kan me vergissen.

 

Mening van kamerlid lijkt op kleuterschoolpraat

Dit gekweel past in een wereldbeeld waarin kalfjes en kuikentjes hun vader en moeder missen, waar koetjes buiten dartelen, kippen in een gezinssituatie leven en dieren na een lang en gezond leven sterven. Met de werkelijkheid heeft het niets van doen. Kleuterschoolpraat.

Koeien op oneven huisnummer dinsdags de wei in

Maar, zegt ze, veel is mogelijk. Als boeren om toerbeurt de koeien naar buiten doen mag dat ook. Boerderijen op een even huisnummer doen de koeien op maandag naar buiten en de oneven op dinsdag, zoiets.

Na haar puppycursus mag mevrouw Fatma Koser Kaya nog meer belangrijk werk gaan doen in de tweede kamer. Ze gaat zich godbetert bezig houden met de AIVD. Volgens mevrouw is de dienst de afgelopen tijd geconfronteerd met een jojobeleid. Ze gaat erop toezien dat de AIVD op volle sterkte haar werk kan doen. Mooi gesproken, ze kan zo voorzitter worden van de commissie herstructurering AIVD. Of op maandag voorzitter van de ene club en op dinsdag van een andere, wat maakt het uit, we vinden wel wat voor haar.

Wij boeren moeten ons eigen verhaal blijven vertellen

Lieve mensen, collega's, dit zijn de volksvertegenwoordigers met wie we het moeten doen. Wij kunnen dat niet veranderen. Het heeft geen zin om in discussie te gaan, het is praten op verschillende golflengtes, begrijpen doen we elkaar niet meer. Wat we wel kunnen doen is ons eigen verhaal vertellen en laten zien wat we doen. En dat is gewoon goed. En niet alleen dit, maar vooral ook doorgaan op de weg die we zijn ingeslagen naar een hoogwaardige duurzame landbouw. En ons niet te veel door puppy talk te laten afleiden.

Laatste reacties

 • Piet Piraat

  Hier in het dorp wonen niet zoveel melkveehouders, er wonen er ook geen 2 in 1 straat.

  Met een beetje pech lopen er dus alleen op maandag koeien buiten en niet op dinsdag.

 • Timpie

  en wanneer komt er een wet voor verplichte weidegang van puppy's? tis toch niet normaal dat die arme diertjes soms zomaar de hele dag binnen zitten en slechts een half uurtje per dag worden uitgelaten?

  als puppy's in de wei staan, hebben ze minder angst en pijn. puppy's die niet buiten komen, hebben ontstoken poten en andere infecties die weer met antibiotica bestreden moeten worden.

 • A1967

  Jammer dat ze nooit een mening over de ovegesubsidieerde Oostvaardersplassen hebben, of heeft ze die ideeen daar vandaan, daar hebben ze ook de helft van dagen te vreten.

 • fietskip

  misschien ook verplichte wandelingen met de viskom of vogelkooi!

 • boerke brabant

  misschien moeten we haar vertellen dat ze op de oneven dag haar mond moet houden , en op de even dagen laten we haar opnemen in de kleuterschool...

 • Bert Roeleveld

  Altijd ons eigen verhaal vertellen en niet naar andere wijzen zoals bovenstaande reactie.
  Met de moderne comunicatiemiddellen, twitter facebook, e.d. kunnen we heel makkelijk heel veel mensen bereiken met foto s en verhalen.
  Want deze manier wordt ook door de antilobby gebruikt om ons zwart te maken.

 • alco1

  Wat nog veel erger is dat onze belangenbehartigers (LTO) alleen maar kunnen praten in de vorm van: "De wens van de burger is bepalend".
  Ze moeten zich eens afvragen hoe het zo ver heeft kunnen komen?
  En proberen het tij te keren ipv. je hoofd erbij laten hangen.

 • veldzicht

  Te triest voor woorden dat dit onze volksvertegen woordigers zijn in de 2e kamer,het enigste wat ze goed kunnen is kakelen als ,n kip zonder kop, helaas geloven veel mensen die flauwekul wat weer tot gevolg heeft dat je wordt overspoeld met allerlei onzin wetgeving.
  Maarja,wat kan je anders verwachten van D66,SP.en GR.Links ?

 • farmerbn

  Als de politiek zo graag de koeien buiten ziet dan hebben wij (en niet zij) de macht in handen. Als ons iets niet bevalt dan kunnen we 'staken' en de koeien binnen houden. Iedereen heeft recht om te staken dus wij ook. Als het conflict langer duurt blijven de koeien gewoon binnen. Opstallers hebben zo en mooi instrument om de koeien binnen te houden. Binnen de kortste tijd hebben we een overeenkomst met de politiek die wij ! wensen.

 • BW

  Ik vind het verschrikkelijk dat personen die totaal geen verstand hebben over bepaalde onderwerpen, toch een mening mogen ventileren. En ook nog op de radio. Of nog erger, in de tweede kamer. Onvoorstelbaar.

 • cornelis 22

  Wegens tekort aan plaatsen in een psychiatrische inrichting worden de patienten nu in de tweede kamer geplaatst.

 • oorspronkelijk

  democratie is weleens een beperkende factor en dient de belangen van mensen te behartigen en niet te filosoferen over het gevoel van een dier.maar marktpartijen maken er ook een punt van en dat wordt door de politiek opgepikt.
  omdat er verdeeldheid heerst wordt er over weidegang een beslissing geforceerd maak eens een vuist en respecteer elkaar

 • Foxxy

  Laatst een debat gevolgd :

  Het gaat in de politiek niet om gelijk hebben, maar om gelijk krijgen!

  Zo is het Griekse evenals het Romeinse rijk ten onder gegaan!

  Nederland, landbouw exportland #2!

  Mooie herinnering voor later!

  We moeten gewoon knokken, en de Telegraaf etc goede dingen vertellen!

 • daan1908

  Mevr Fatma , Only for You ,Weekendje Oostvaardersplassen , laptopje mee, verhongerde dooie koeien tellen , mooi gezinsuitje U aangeboden door ............................ U mag niet meer raden , natuurlijk De Postcode - Loterij .

 • piethermus1

  Elk volk krijgt de leiders die het verdient.... Blijkbaar zijn we een volk van idioten geworden.... (Gelukkig zijn wij boerenslim en hebben boerenverstand. Jammer dat we met zo weinigen zijn.).

 • agratax2

  @piethermus1. Ook jammer dat er zo weinig mensen luisteren naar -boerenverstand-. De stedelingen (politieke meerderheid) luistert naar de warhoofd uitspraken van onze Regenten in aantal minder dan boeren maar met meer macht.

 • Martin Oldenhof

  Het lijkt mij een goed idee als ieder lid van de 2e & 1e kamer eens een paar weken stage gaan lopen bij bedrijven waarover ze woordvoerder zijn bij hun politieke partijen. Dan hebben ze tenminste enige ervaring opgedaan voordat ze aan de 'job' beginnen.

 • piethermus1

  Wist u dat 1 op de 7 mensen in meer of mindere mate minder volwaardig zijn....? Dat zijn 22 kamerzetels.... Ook de minder volwaardigen mogen zich uiteraard laten vertegenwoordigen door hun vertegenwoordigers... Zo werkt dat in een democratie...

 • veldzicht

  En die 22 minder volwaardige hebben de grootste bek.

 • b.brink1

  Antropomorfisme is de ziekte van deze tijd.

 • alco1

  Zo Bert ff bewijzen dat je niet tot de groep van 22 behoort.
  Trouwens: Wat betekend dat in gewone boeren taal.
  "Antropomorfisme"????

 • Bert Roeleveld

  17 miljoen nederlanders tegenover 17.000 melkveehouders
  Dat is 1000 nederlanders tegenover 1 melkveehouder
  zoveel stemmen hebben wij niet meer.

 • Mozes

  @alco, ik heb het even nagekeken in het woordenboek. Het betekent dat men een dier menselijke eigenschappen toedicht. Antropomorfisme is dus een moeilijk woord voor wat ik vaak heb beschreven als dat dieractivisten dieren als kinderen zien.

 • Foxxy

  Bert Vogel,

  Geweldig stuk!

  Het laat de onkunde van zowel (vooral) politici, evenals onze onkunde zien! Immers wij zijn er verantwoordelijk voor hoe onze sectoren zichzelf naar buiten toe uitdragen! We horen bij de wereldtop, laten we de consument zich daar dan bewust van worden!

 • Bert Roeleveld

  Juist Foxxy, we moeten onszelf beter presenteren naar de samenleving toe , dat moet onze sector nog leren, van nature is de boerenstand niet erg open

 • Almagro

  Antropomorfisme in Jip en Janneke taal : Walt Disneysering van het dier.
  Dit radio fragment toont aan wat voor onbenullige onkunde er naar voren komt in het "huis der democratie". Jawel, laten we niet vergeten dat die 150 mensjes die daar gezellig samen zijn door ons zijn gekozen. In veel landen op deze aardbol zouden ze het graag zo willen. Ze zijn niet allen even kundig maar je kunt toch wel stellen dat geen van hen corrupt is wat op zich ook al een ding is.
  Interessant is het wel om te zien hoe zo'n kandidatenlijst voor een partij tot stand komt. Wanneer je op tijd lid wordt van de jongeren afdeling en een studie hebt gevolgd zonder baan perspectief , kun je zo aanschuiven. Al helemaal wanneer je ook nog vrouw bent. Overigens betreft het hier D66, een partij van tandartsen, leraren en andere stadsmensen die het goed hebben maar geen VVD willen stemmen en zich te goed voelen voor "het gewone volk" bij de PVDA. Hun partij leider doet wat betreft populisme nauwelijks onder voor Wilders, maar dat terzijde. Het beste om D66 terug in 't hok te krijgen is gewoon weer een keertje mee laten doen, de volgende verkiezing gegarandeerd weer een splinterpartij.

 • piethermus1

  leuk omschreven ... gniffel-grinnik

 • caravan

  Stel: in ons dorp(je) hebben we nog vier boeren. Stel: die wonen toevallig allemaal op een oneven huisnummer. Dan heb je dus de ene dag alle koeien in de wei. De andere dag geen een.

 • Professor P

  Dit verschijnsel heeft een naam: vooruitgang. Toen iedereen nog boer was, zag het parlement er heel anders uit. Schaalvergroting zou er voor moeten zorgen dat andere mensen hun handen vrij kregen om nieuwe (nuttige?) ambachten te ontwikkelen. Dit was in de middeleeuwen ook het geval. Tegenwoordig is er niet alleen schaalvergroting bij de primaire sector, maar ook bij de "hogere" sectoren. Daarom zijn er meer mensen dan ambachten, dus deze mensen moeten of de WW in, of deze mensen gaan zichzelf een eigen levensdoel opleggen als activist of ze worden ambtenaar.

  Toch klopt deze theorie niet, want nuttig werk is er altijd, je moet het alleen willen zien. Zet ze een blauwe helm op en stuur ze naar Syrië. Of geef ze twee riemen: één voor hun puppy en één voor een koe.

 • wienbemelmans

  zulke mensen moeten we elke keer een mail sturen als ze van die onzin uitkramen,maar ja we ergeren ons elke keer er aan het haalt niets uit ze blijven zitten want ze hebben een heel groot loon en riante onkosten vergoeding.maar het komt elke keer weer uit als je nergens voor deugd ga je in de politiek het blijven stumpers.

 • scharrelkip

  Het woord van vreemde vogel gaat er hier in als gods woord in een ouderling.
  God is helaas? een verzinsels van mensen en een ouderling is een goedgelovig iemand.
  Zoek hier niet naar verschillen maar naar overeenkomsten.
  Vogel en co zijn de beste pleitbezorgers voor wakker dier,
  dierenbescherming, Peta, enz.
  Wat Vogel is voor wakker dier dat is Kwalexander Pechthold voor de P.V.V.
  De PVV groeit (terecht) door de Goebbels praktijken van
  Joseph Pechthold .
  Wakker dier overkomt (terecht) hetzelfde door wereldvreemd geneuzel van de vreemde vogel.
  In dier voege is een bedankje namens alle dierenbeschermers op zijn plaats.

 • evanderpasch1

  Mooi constant rantsoen 1 dag weiden en 1 dag broei voer

 • Loeitje

  Interessant dat op 32 reacties niemand nog aangeboden heeft om deze politica uit te nodigen op zijn/haar melkveebedrijf en te laten zien hoe in het echt zit.
  Veel woorden, maar weinig daden en elkaar op internetfora gelijkgeven gaat de mening of het kennisniveau van politici niet veranderen.

 • alco1

  Denk je loeitje dat Kaja hier reacties leest?
  Ook moet je zelf eens goed lezen. Er werd zelfs gesteld dat Kamerleden eerst stage moesten lopen op de boerderij voordat ze zich ergens mee gingen bemoeien.
  Kan ik nu stellen dat jij maar een "loeier" bent.

 • Mozes

  @Loeitje, is het reëel dat een politica eerst publiekelijk standpunten inneemt terwijl zij de meest geringe kennis niet blijkt te hebben? Zijn boeren verantwoordelijk dat zij enige kennis krijgt of is dat haar eigen verantwoordelijkheid?

  Ik heb overigens de indruk dat het in D66 kring een positieve waarde heeft om zich op landbouwgebied zo onnozel mogelijk te uiten. Daarmee distantieert men zich van de landbouw en laat men zien hoezeer zij een grachtengordel partij zijn.

 • Almagro

  Mozes, daar heb je nu juist het punt. Politici horen zich in te lezen / zich te informeren en te luisteren naar alle meningen uit diverse hoek alvorens men standpunten inneemt .
  Maar het is nu zo dat men de camera / publiciteit zoekt (men zou kunnen denken : doet hij/zij nog wat) met als gevolg dat men direct moet antwoorden. Politiek bedrijven bij de waan van de dag. Er wordt bijgehouden hoe vaak men in beeld was, hoe vaak men wat gezegd heeft. Later verteld de media adviseur of het haar goed zat of men de goede houding aan nam. Of het inhoudelijk ook juist was weet men al niet meer, er is alweer een andere hype. Komt bij dat het kaliber kandidaat kamer leden achteruit holt omdat mensen met kennis en kunde niet meer op zo'n lijst willen staan. Als je lager geplaatst wordt dan iemand die na 10 jaar universiteit en hogescholen niet meer papier heeft verworven dan een ov-jaarkaart dan begin je er niet aan. Dus verarmt het politieke veld en dus ook het politieke geluid. (uitzonderingen daargelaten)

 • veldzicht

  Plus dat je iedere 2 jaar verkiezingen had en grote kans liep uit de 2e kamer/regering te worden geknikkert en een stel nieuwe kneuzen er voor in de plaats komen die helemaal van geen toeten of blazen weten..

 • Peerke1

  Als mensen de hele dag binnen zitten is ook heel slecht voor de gezondheid van die mensen. Dus verplicht die mensen in de bossen te gaan rennen zodat ze een betere gezondheid krijgen. Dan hoeven ze ook minder vaak naar die dure doctoren te gaan. Minder huisartsen en minder zieken en bejaarden huizen. De premie van de zorgpolis kan dan ook naar beneden.

 • Genie

  En vervolgens op laten nemen in een gesloten inrichting. Het wordt er overvol.

 • fosfaatboer

  Wat vinden de kamerleden van het olifantje dat afgelopen week stierf in Artis ? Dan maar Kamervragen van Thieme !

 • fosfaatboer

  wanner is puppyhandel legaal ?

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.