RundveeOpinie

Kleuterpraat kamerlid over dartelende koeien

Wat kun je als boer doen tegen de romantische kleuterpraat van kamerleden die dartelende koeien willen en kippen die van ouderdom sterven? Je eigen verhaal houden, altijd weer.

Ik luister in de auto regelmatig naar Radio 1. Meestal is dat wel interessant, soms heel grappig. Vanmorgen moest ik de auto even aan de kant zetten. Ik luisterde met een mengeling van ongeloof en hilariteit naar een telefonisch interview met mevrouw Fatma Koser Kaya, Wie? Jawel, Fatma Koser Kaya. Mevrouw Fatma zit sinds 1 september dit jaar weer in de Tweede Kamer; zo’n tien jaar geleden zat zij ook al enige tijd in de Kamer.

Debat over zieke puppy’s en meer belangrijks

Nu neemt zij de plaats in van ene heer Schouw, die voor het bedrijfsleven koos. Mevrouw Kaya liet meteen van zich horen in het debat van vorige week over de illegale puppyhandel. Zieke puppy’s vormen een gevaar voor de volksgezondheid, dus ze doet heel belangrijk werk, daar in de Tweede Kamer.

Radio 1-interview

Nu dan het interview. Ga ook naar radio1.nl.

SP, GroenLinks en D66 dienen een initiatiefnota in om de weidegang van koeien in de wet te verankeren. Het Convenant Weidegang gaat de partijen niet snel genoeg. Het duurt veel te lang om 80 procent van de koeien naar buiten te krijgen. Van de SP en GroenLinks kun je zoiets onaards verwachten, maar toch niet van een liberale partij als D66?

Kamerlid Kaya: koe in de wei heeft minder angst en pijn

Mevrouw Kaya spreekt: als koeien in de wei staan, hebben ze minder angst en pijn. Koeien die niet buiten komen, hebben ontstoken poten en andere infecties die weer met antibiotica bestreden moeten worden. Wij mensen krijgen die antibiotica dan weer indirect binnen. Mevrouw Kaya weet dat weidegang economisch voordeel heeft en goed is voor milieu en welzijn. Koeien die niet naar buiten mogen sterven sneller, zegt ze. Ik dacht dat sterven aan ons mensen is voorbehouden, en dat dieren doodgaan, maar ik kan me vergissen.

[([002_rb-image-2697656.jpeg]:inzetgroot)]

 

Mening van kamerlid lijkt op kleuterschoolpraat

Dit gekweel past in een wereldbeeld waarin kalfjes en kuikentjes hun vader en moeder missen, waar koetjes buiten dartelen, kippen in een gezinssituatie leven en dieren na een lang en gezond leven sterven. Met de werkelijkheid heeft het niets van doen. Kleuterschoolpraat.

Koeien op oneven huisnummer dinsdags de wei in

Maar, zegt ze, veel is mogelijk. Als boeren om toerbeurt de koeien naar buiten doen mag dat ook. Boerderijen op een even huisnummer doen de koeien op maandag naar buiten en de oneven op dinsdag, zoiets.

Na haar puppycursus mag mevrouw Fatma Koser Kaya nog meer belangrijk werk gaan doen in de tweede kamer. Ze gaat zich godbetert bezig houden met de AIVD. Volgens mevrouw is de dienst de afgelopen tijd geconfronteerd met een jojobeleid. Ze gaat erop toezien dat de AIVD op volle sterkte haar werk kan doen. Mooi gesproken, ze kan zo voorzitter worden van de commissie herstructurering AIVD. Of op maandag voorzitter van de ene club en op dinsdag van een andere, wat maakt het uit, we vinden wel wat voor haar.

Wij boeren moeten ons eigen verhaal blijven vertellen

Lieve mensen, collega’s, dit zijn de volksvertegenwoordigers met wie we het moeten doen. Wij kunnen dat niet veranderen. Het heeft geen zin om in discussie te gaan, het is praten op verschillende golflengtes, begrijpen doen we elkaar niet meer. Wat we wel kunnen doen is ons eigen verhaal vertellen en laten zien wat we doen. En dat is gewoon goed. En niet alleen dit, maar vooral ook doorgaan op de weg die we zijn ingeslagen naar een hoogwaardige duurzame landbouw. En ons niet te veel door puppy talk te laten afleiden.

Beheer
WP Admin