Boerenblog

5 reacties

Uitzonderlijke uitdaging

Een moment stilte op de lijn, wil niet zeggen dat er niets gebeurt. In de afgelopen maanden zijn we met aantal spannende en interessante melkveemogelijkheden beziggeweest.

Tot nu toe nog zonder concreet resultaat, maar als ik dát iedere keer schrijf, zou een onoplettende lezer zomaar enorm medelijden kunnen krijgen met die dromennajagers in het Noorden. Helemaal niet nodig! Onze laatste uitdaging echter, was zo uitzonderlijk, die kan ik jullie niet onthouden. En omdat er ook een aantal Denen onder ons zijn, is het misschien een leuk inkijkje in een ander soort melkveehouderij.

We zijn een klein weekje te gast geweest op Svanholm Storkollektiv. Een woongemeenschap op Sjælland, DK, die bestaat uit circa 80 volwassenen en 50 kinderen. Iedereen woont op en rond landgoed Svanholm in de gemeente Skibby, een uurtje ten westen van Kopenhagen.

De belangrijkste inkomstenbron is het inkomen van de mensen die 'buitenshuis' werken, daarnaast een biologisch melkveebedrijf met circa 120 Jerseykoeien op een potstal, en een tuinbouwbedrijf met 30 ha groenten. Men probeert zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn, met stro van eigen graan voor de potstal, twee windmolens voor de energie voor de wooneenheden, productie en twee elektrische auto's, en men eet zoveel mogelijk het voedsel van eigen land en veestapel. Al het eten wordt bereid in een grootkeuken, met een team van drie koks.

Veel van de melk wordt zelf geconsumeerd, en de rest wordt verkocht tegen wereldmarktprijs plus een vast øre-bedrag aan een nabijgelegen ijsfabriek die er biologisch roomijs van maakt. Dit overheerlijke ijs wordt deels teruggeleverd aan Svanholm, die het weer verkoopt in eigen boerderijwinkel en -café.

In de dagen dat we op bezoek zijn, krijgen we een appartement in het monumentale landgoedpand, mogen we gratis alle maaltijden in de grote eetzaal meeëten en voor de rest van de levensmiddelen mogen we een greep doen in de inloopkoelkasten met groente, zuivel, brood, et cetera. Alles is zelfgemaakt of zelfgekweekt, en heerlijk! De gastvrijheid is enorm, de kennismakingen met veel andere bewoners ronduit gezellig.

Toch is dit niet wat we zoeken. De woonruimte is erg krap en er is veel druk op het volledig meedraaien in het collectief, met beiden in 100% baan, en daarnaast het sociale aspect, zodat de opvoeding van je eigen kinderen er bijna bij in zou schieten. Dit is een groot contrast vergeleken met onze zeer landelijke levensstijl nu. Ook was er een beetje spanning voelbaar voor wat betreft onze jongste dochter met een verstandelijke beperking.
Maar meest omdat de beslissingen op het bedrijf moeten worden gedaan in samenspraak met de gehele groep. Iedereen moet het ermee eens zijn, en er wordt wat afgediscussieerd en vergaderd. We kijken nog weer even verder, maar zijn dankbaar dat we zoveel verschillende facetten van de landbouw mogen bekijken.

Wie weet wat 2015 ons nog meer zal brengen! Voor nu, de beste wensen voor dit nieuwe jaar!

Foto

 • Uitzonderlijke uitdaging
 • Uitzonderlijke uitdaging
 • Uitzonderlijke uitdaging
 • Uitzonderlijke uitdaging

Laatste reacties

 • alco1

  In Nederland is er een reality soap elke dag op tv. 'Utopia', maar dat slaat nergens op.
  Wat jij Eleonie beschrijft is het echte Utopia.
  Ook nog alle goeds gewenst.

 • trijnie

  Leuke info vanuit een prachtie land.
  Wens jullie alle goeds en hoop dat jullie droom werkelijkheid wordt.

 • Ferm

  Eleonie, nog geen concreet resultaat, maar ik begrijp een paar mooie ervaringen rijker. Succes met de verdere zoektocht en een goed en gezond 2015 toegewenst voor jou en je gezin.

 • Vera Wijnveen

  hoi Eleonie. Allereerst een heel gelukkig nieuwjaar voor jou en je gezin. Ik ben benieuwd wat 2015 jullie gaat brengen. Boeiende en bijzondere ervaring heb je hier beschreven. Omdat ik zelf woon en werk op een zelfvoorzienend landgoed in opbouw (met boerderij) heb ik je verhaal verslonden. Ik kijk uit naar je volgende ervaringen. Groet, Vera

 • Jan van het Zand

  In Wageningen komen ook af en toe van die collectieve boerderij ideeën naar boven. Nog enkele jaren geleden kwamen ze met het 'brinkmodel' op de proppen.
  Jullie hebben het kunnen ervaren, maar trekken toch verder. Vele boeren en tuinders in NL halen ook hun neus op voor dit soort zaken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.