Boerenblog

9026 x bekeken 17 reacties

Slecht voer

Een bedrijf runnen nabij Almaty in Kazachstan is geen sinecure. Als bedrijfsleider loop je tegen bekende en nieuwe problemen aan.

Het voer op dit bedrijf, dat snel zal groeien van 300 naar 600 koeien, is van slechte kwaliteit. De hoeveelheid gewonnen ruwvoer is ook nog eens minimaal, doordat er afgelopen zomer maar 30 millimeter regen is gevallen. Luzerne groeit hier normaliter prima, maar dit jaar door de droogte dus helemaal niet. Ik weet dus nog niet hoe ik het vee tot de zomer aan het vreten houd. Ja, we kopen wel wat voer bij, maar dat is zoals jullie in Nederland zo mooi omschrijven als 'heel oud natuurgras'. Dus daar kom je er niet mee.

Reststroom van alcoholfabriek
Af en toe krijgen we wat bierbostel, maar hebben al dagen niets ontvangen. De levering zal wel verbeteren als de bierfabrieken in januari weer voor de zomer gaan produceren. Dan krijgen we veel tarwegistconcentraat, de reststroom van een alcoholfabriek. Daar ben ik blij mee. Het maakt het voer smakelijk en bevat veel eiwit van een goede samenstelling. We geven de koeien er nu rond 10 liter per dag van. Ik ben aan het kijken of het meer kan zijn, gewoon door elke dag de mest te controleren en te kijken naar het gedrag van de koeien.
In de mais zit een stinkend, slecht smakend onkruid: ambrosia. Het zit verspreid in de kuil, in lagen. Als we een stuk voeren waar veel ambrosia inzit, vreten de koeien nog niet de helft van wat ze willen vreten. Arme koeien, zoiets is erg om te zien.

Zielig bedrijf
We melken nu gemiddeld 18 tot 21 liter per koe per dag. Dat varieert nogal door de samenstelling van die maiskuil. Toen ik drie maanden geleden startte, zat de melkgift rond 16 liter en waren de koeien ziek. Er lag volop voer voor het voerhek, maar de koeien lagen met een lege maag in de boxen. Ze herkauwden niet en er zat nauwelijks nog leven in. Het voer was gewoon niet te vreten. Eigenlijk was het gewoon een zielig 300 koeienbedrijf.
Van de koeien die in februari-maart hebben gekalfd, waren er twaalf drachtig toen ik begin september kwam. De andere dieren witvuilden, hadden baarmoederontstekingen en dan weet je het wel wat dat kost aan gemiste productie en kalveren.

Laatste reacties

 • Ferm

  Een hele uitdaging als ik het zo lees, kun je veel voldoening uithalen als het weer enigzins op de rit is. Succes dan ook.

 • boerke brabant

  uitdaging genoeg, succes bertje

 • cornelis 22

  Snel groeien van 300 naar 600 koeien en geen voer hebben ? Tijd om weer met beide benen op de grond te gaan staan.

 • agratax2

  Beste Bert. Zover het bekijk heb je in ieder geval twee uitdagingen; 1) hoe krijg je de garantie voor voldoende goed ruwvoer in de toekomst, 2) hoe zet je de uitbreiding stop totdat je 1 hebt gerealisserd. Misschien moet je de eigenaar bewegen tot het eerst aanschaffen van een pivot en waterput en daarna koeien kopen. Ik wens jullie nog een goed en gezond 2015.

 • ...............

  Zou de club van Thiemme daar niet beter kunnen gaan stoken dan hierzo.
  Me dunkt dat daar voor hun nog wel werk aan de winkel is als ik het zo lees.

 • safflower

  Hoi. klopt eerst voer dan koeien. maar de 300 meer zijn vaarzen die jong zijn geïmporteerd jaartje geleden.Dus of ik wil of niet ze gaan kalven en moeten vreten.
  Er komt dit jaar 500 ha drip systeem en van die 500 ha ongeveer de helft ondergronds drip. hoop krijgen het klaar optijd.maar ja zo als altijd hier kan het wel eens mislopen.
  De bubs Thiemme heb ik al lang geleden uit genodigd maar geen boe of ba van hun. Die zouden zich hier in het hele land echt uit kunnen leven.En daarna zouden ze jullie in NL echt niet meer lastig vallen met hun gezeur. en kippen zitten hier zoveel in een batterij dat er 2 niet eens kunnen vreten als ze aan voer goot staan. Groeten

 • Fermer

  Bert, jij zit in dat deel van de wereld waar de opbouw bezig is, waar men nog toekomstverwachtingen zal hebben, waar het bijna alleen maar beter kan gaan. Daar waar mensen die werken vooruit kunnen komen en men nog weet wat de basis van vooruitgang is. Veel succes met het opstarten van je bedrijf, en dat de bewoners daar er een voorbeeld aan zullen hebben.
  Vwb. Thiemme, die blijft vast en zeker wel in Nl., want daar kan ze ongestraft tekeergaan tegen een beroepsgroep die door dezelfde politiek juist die richting is ingeduwd die men haar nu verwijt, en de publieke mening zo sturen dat er voor de boeren straks geen toekomst meer in hun eigen land zal zijn.

 • gerjan slingenbergh

  Van 16 liter naar 20 is niet zo moeilijk. Van 20 naar 25 liter is moeilijker.
  Succes.

 • safflower

  van 16 naar 20 is niet moeilijk nee maar als ze al dik 7 maanden lactatie hebben telt het iets anders zeker om dat ze al zo laag zaten lange tijd.
  We hebben niks nodig dan komend seizoen goed groei weer en goed in kuilen of hooien en dan is de 30 nog niet eens moeilijk tijd na 2e keer kalven. en we groeien zelf soya bonen dus moet lukken. en natuurlijk de 2 stallen die klaar hadden moeten zijn voor de 300 vaarzen.

 • joannes

  Bert, Ik heb begrepen dat daar energie genoeg en water schaars is, daarnaast is er graan genoeg, in ieder geval de buurlanden. Omdat die baas van jouw ook paarden heeft zal hij zeker wel eens gehoord hebben van Hydro fodder (graan of gerst). In Sevilla en in het Middenoosten zijn voorbeelden van installaties die jong gekiemd gerst, tarwe of gras voeren met wortel en al.

  Hier heb Video voorbeelden uit de UK, ESP, Arabië en de US die natuurlijk opgeschaald moeten worden voor 600 koeien maar wanneer er geld beschikbaar is voor de investering kan er redelijk snel een installatie ontworpen en geprojecteerd worden. (Ik heb daar wel ideeën over en voor) Het voordeel is weers onafhankelijk, water gebruik efficiënt, alleen de energie behoefte zal afhankelijk van de installatie voor 600 koeien behoorlijk zijn. Wanneer je met zonlicht en kunst licht kan werken, en de rest kan aanvoeren in bewaarbare verpakking kan je het net zo mixen dat het dieet , vlgns die betrokken boeren, goed gedijt.

  Smakelijk is het; want koeien, paarden, geiten en zelfs kamelen vreten het graag.
  https://www.youtube.com/watch?v=9ZTikdxj8AI
  https://www.youtube.com/watch?v=y5i7zn0zt5U
  https://www.youtube.com/watch?v=LT8wwn_rm7M
  https://www.youtube.com/watch?v=hRzUHLIASU4

  Dan hebben die beesten bij jouw tenminste een goed en gelukkig leven met dat voer!

 • m.en.mh.miedema

  Nu,dat is dan weer een hele uitdaging, ben benieuwd naar het vervolg. In ieder geval een goede onkruidbestrijding toepassen in de mais komend seizoen. Zijn daar trouwens geen voeraardappelen, gerstestro, bieten (voederbieten) of mogelijk GPS silage van tarwe/gerst/tritikale mogelijkheden? In ieder geval: succes!
  Thieme en co moeten zich de ogen uit de kop schamen. Dieren in de veehouderij (in NL/EU)hebben tenminste een dak boven hun hoofd(kop), genoeg te eten,evt verwarming of verkoeling en medische zorg, dat is meer dan miljoenen mensen kunnen zeggen. Zelfs in 'welvaartstaat/zorgstaat' Nederland is dit niet eens vanzelfsprekend meer, en daar zijn ze zelf mede verantwoordelijk voor!!

 • safflower

  Joannes. ja zulke installatie heb ik gezien op een bedrijf dicht bij Rusland. maar natuurlijk deed die het al niet meer. vraag waarom .antwoord vrat stroom.Vroeg hem toen ook van kun je geen subsidie krijgen want het was toch al een 100% staat betaald bedrijf om een wind molen te zetten. die streek waait het zo goed als altijd en hard.Je zou het ook alleen kunnen laten kiemen in bakken wat vroeger hier een bedrijf heeft gedaan. water en graan er in en als gekiemd wat opvoeren.maar gebeurde zonder licht.Het is zeker een idee voor te onthouden. Kaz heeft heel veel graan met beetje weer blijft er veel voor export over.
  Miedema. ja klopt denk ik ook vaak aan de dieren in NL hebben het veel beter dan 30 a 40% van mensen hier in dit land en zeker buurlanden.lijkt er soms op dat dier meer rechten heeft dan mensen in NL.en daar wonen ook al mensen op straat een wereld over zijn kop zo. de onkruid bestrijding klopt hebben ze verkloot vorig jaar hier op veel percelen.te laat en ambriosia is een kreng om weg te krijgen.en stinkt en vieze smaak.

 • @meelmuisje

  Vanuit de Oeral van Duitsland toi toi toi Bert, jullie komen er wel! Zeker omdat het zoveel beter gaat met Mathei!

  Voor wat betreft Thieme: die is sinds ze sinds kort Vegan is geworden helemaal doorgeslagen en valt ook de biologische veehouders, die ze nu niet meer nodig heeft(!), in de rug aan. Vraag me alleen af waarmee ze haar 'veganische' lupineweiden bemest. Misschien zou een tijdje russische arbeid haar weer met beide benen op de grond brengen:
  'на (молоко вместо) воде и Амброзия полыннолистная' ;-) .

 • safflower

  Nou ik denk Thiemeke wil afvallen daarom is ze gras gaan eten en brem hooi thee.en haar man nog elke dag biefstuk of zal ze die ook al onder haar wet hebben gekregen.nou biologische boeren nu zijn jullie je steun kwijt en worden over zelfde kam geschoren als wij allemaal. koop haar een ticket naar hier kan ze me de werknemers les om gaan met dieren uit mijn handen nemen.scheelt me uurtje of 2 per dag.

 • josrodenburg

  bert wat fijn weer wat van je te lezen!! hoop nog velen verhalen te lezen van je

 • joannes

  Bert, ik wil die Hydro fodder installatie wel proberen uit te rekenen in een vergelijking met de huidige situatie. Inmiddels heb ik wat info verzameld en door bestaande technieken, NL kennis, zonuren voor zonnepanelen, een diesel aggregaat voor donkere dagen, de goedkope diesel en graan kosten in Kazakstan, etc, te combineren lijkt het me interessant deze vorm van voer telen eens te vergelijken met het lokale aldaar waar de productieviteit per Ha lager is, en er ivm de benodige oppervlakte veel machine uren en bestrijdingsmiddelen gebruikt moeten worden. Wanneer ik het goed heb begrepen krijg je met de commentaren mijn Email adres. Je kan die gebruiken wanneer je geïnteresseerd bent.

 • safflower

  Joannes. Bedankt voor uw mee denken doet goed als iemand helpende hand wil bieden zo als wij zo vaak doen in buitenland voor andere boeren en dorpjes om ons heen.Mij bellen ze vaak uit dorpjes van kom eens want dit en dat.veel kan ik via telefoon al doen. oude koe kan niet op. nou geef snel halve fles met kalk met water in de keel 3 maal daags en als je kan koop magnesuim sulfaat en spuit 5 mm in bloed baan rest in de kont. werkt voor 90%. stinkpoot spuit dit en dat in kont en zo verder. nageboorte nee hang er geen stenen aan zo als veeartsen hier adviseren maar spuit dit en dat in 3 dagen. en ga zo maar door.
  Hydro fodder ja zal u rechtstreeks gaan schrijven zo dat ik het hier voor kan leggen. wil wel dit jaar voeder bieten telen op drip systeem. hebben me beloofd ja je krijgt er paar ha voor. zal er voor blijven vechten. Maar zoals we beiden al weten kost zeer veel stroom. graan ja telen we zelf maar kunnen het beter kopen is goedkoper op het eind heb ik al met een andere hier uit gerekend en voor die ha kunnen we beter soya telen is zeer duur verkoopbaar en wil eigen rooster of extruder of pers.zijn ze nu voor aan het kijken al goede 2e hands is er tekoop.
  Nou ga jullie goed.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.