Boerenblog

39 reacties

Melken in Kazachstan

Nu, na 21 jaar, ben ik eindelijk op mijn plaats in Kazachstan. Ik werk nu als bedrijfsmanager, techniekmanager en inkoop/verkoopmanager op een melkveebedrijf op 50 kilometer van Almaty.

Hier in Kazachstan gaat het nu weer goed. Nu wél weer. Onze zoon Mathei heeft een cellengriep gehad die echt niet goed was. Hij heeft daarvoor chemotherapie en bestraling moeten doorstaan. Maar nu, na bijna een jaar, lijkt het goed te komen. Mathei is alweer twee maanden zijn oude, wilde zelf. De kwade cellen zijn nu zo klein dat ze waarschijnlijk stil blijven. Hij zal nog een flinke tijd om de paar maanden door de scanner moeten om te zien wat er nog aanwezig is.

Meer dan een griepje
Afgelopen periode is heel zwaar geweest voor Mathei én voor ons. Hij verbleef eerst in een gewoon ziekenhuis. Op aanraden van een van de zusters daar, die al vermoedde dat Mathei meer dan een griepje had, werd een specialist erbij gehaald van een kliniek voor kinderen. Die nam hem meteen mee en startte de chemotherapie nog voor de uitslag uit Duitsland kwam. Een beste kerel, die specialist. Gelukkig was hij niet bang om een beslissing te nemen.

Veel in de stad
In die periode ben ik veel in de stad geweest en maar weinig op het eigen bedrijf. In februari was ik zelfs de hele maand in de stad. Langer kon niet, want de controle op het bedrijf was waardeloos, zoals gewoonlijk. Gelukkig had ik in die periode weinig anders omhanden dan veearts spelen in de omliggende dorpen en wat inseminatorwerk. Daarnaast was er nog wat andere handel.
Op mijn plek
Nu na 21 jaar ben ik eindelijk op mijn plaats hier. Ik werk nu als bedrijfsmanager, techniekmanager en inkoop/verkoopmanager op een melkveebedrijf op ongeveer 50 kilometer van Almaty. Het bedrijf is van een van de bobo's van het land. Het maakt deel uit van een conglomeraat aan bedrijven. Het omvat 20.000 hectare in een heuvelachtig gebied, er lopen een paar duizend schapen, er is een stoeterij met 120 hele dure paarden en nog wat ander spul.
Ik zwaai de scepter over een geheel vernieuwd bedrijf. Er zijn nu 300 melkkoeien en er gaan nog 300 vaarzen kalven. Alle dieren zijn geïmporteerd uit Canada. Op het bedrijf spelen veel herkenbare zaken maar ook enkele voor mij verrassende dingen. Daarover zal ik in mijn komende blogs verhalen.

Laatste reacties

 • somporn

  Mooi Bert dat het weer beter gaat met je zoon en dat je nu op de juiste plek zit en dat we gelukkig eindelijk weer eens wat van je kunnen lezen.

 • boerke brabant

  eindelijk weer een bericht van bert. Veel succes gewenst, met je zoon en je bedrijf.

 • Fermer

  Dag Bert, ik heb veel van je oude blogs met bewondering gelezen. Ben blij je nu hier weer tegen te komen. Fijn dat het met je zoon weer beter gaat en ben benieuwd naar je volgende blogs. Succes met alles daar.

 • Piet, Midden-Europa

  Hoi Bert, ben blij weer wat van je te horen, zien bedoel ik. Gelukkig gaat het met jullie zoon Mathei weer beter, hopelijk houd zijn lichaam die agressieve virusen onder kontrole !!! Mooi ook dat je nu werk heb waar je, je in thuisvoelt, belangrijk is dat. Ik wens je veel succes !!! En verheug mij nu reeds op je volgende Blog !!! Hartelijke Groeten !!!

 • ed12345

  Bert zoals ik al op facebook heb gezegd .Welkom thuis We misten je blogs .Blij te lezen dat het met Mathei nu goed gaat Hoe gaat het met Antonina ?Hoe oud is die nu ?
  Goed dat je nu jezelf op je plaats voelt
  Groeten ook aan Liouda

 • safflower

  Hoi Allemaal. schijnt niet voor niks te zijn geweest dat Robert maar bleef benderen van begin weer met blogs en dan voor de 100 koeien vakblad als ik jullie reacties zie. Nou zal proberen het weer vol te houden en blogs maken die niet lijken op wat zo al over al te lezen is.
  Met Mathei goed lijkt het 1000 keer beter dan precies een jaar geleden. is nu eigenlijk pas maand of 3 dat ik zeg ja nu is het weer Mathei zo als ie was voor de ellende. hij gaat nu elke 3 maand zo wat door scanner en kijken hoe de slechte cellen zich verkleinen of inslapen.zo niet weer bestraling of chemie. maar hopelijk niet meer. wat een ellende voor een jong iemand die altijd vol vuur zat. Ed je vraag hoe oud is Antonina. Ze is nu net 16. dus moet ik Patric maar eens gaan vragen hoe aan jacht geweer te komen om de vrijers van erf af te houden of schieten
  Bedankt allemaal voor jullie belang stelling .
  Groeten
  Bert. Kaz

 • ed12345

  Bert, Patrick zit nu in Belgie en is voor zover ik weet helemaal weg uit Hongarije en als het goed begrepen heb helemaal uit de landbouw en meer in de nachtclub bussines Maar bij jouw aan een doodgewone kaliber 12 dubbelloops op de kop tikken moet toch niet zo moeilijk zijn en daar hou je best wel mee van de werf haha

 • safflower

  Ja Ed. Ik kreeg net een mail van Patrick. en ja hij schijnd de lig stal en de melk installatie tot geheel iets anders omgebouwd te hebben of het gebruik er voor andere doen geschikt voor heeft gemaakt.ha ha. is me een kerel schijnt van alle kanten thuis te zijn.

 • flyinghollander

  Ik had patrick jou mail gegeven, dacht is wel goed.

 • The Hulk

  Ik geniet van al die reacties die ik hier lees. Live vanuit die stal te Gent.
  www.rainbowgent.com

  gr,


  Patrick Feliers

 • ed12345

  Patrick ik had al eens op jouw side gekeken ja dat is wel wat anders dan ploegen over het ijs

 • flyinghollander

  ED 'ploegen' en 'spuiten' gebeurd daar ook nog ouderwets :D

 • Demeter Griend

  Succes
  Ik zou eens lezen de goelag archipel van solzjenitsyn.
  Zit liever hier in het veilige westen dan maar wat meer kaas eten wat Poetin niet meer wil hebben.

 • ed12345

  Demeter Flyinghollander en Safflower zitten al Jaren daar en hebben het best naar hun zin ,en hoe veilig is uw westen met een criminaliteit die steeds erger wordt ,lees eigenlijk maar half bestreden wordt en zeker de kleine criminilateit total niet wordt naar gekeken lees toegestaan

 • Demeter Griend

  Hoop dat ze hun oude dag daar dan ook veilig kunnen doorbrengen en niet alsnog ons zorgstelsel belasten middels zorg en oude dagvoorzieningen.
  Dit terwijl er nooit iets of weinig aan is bijgedragen omdat men al die tijd buiten Nederland verbleef en elders inkomen verdiende. Begrijp me goed het is prima dat je elders je brood verdiend maar niet met hangende pootjes terug komen als het mislukt.

 • safflower

  Beste Demieter. zeker ik heb het hier naar mijn zin. voor geen geld wil ik terug naar het zogenaamde verzorgde staatje waar niks besloten word en niks gestraft word wat ergens op lijkt. En dit is niet alleen mijn kijk. vele die langere tijd hier zijn willen niet meer weg.het is hier elke dag een andere dag.en als westen eens wat minder ruzie maakte met deze landen zou de wereld er beter voor staan en de economie en was de euro nu niet op zijn gat gevallen.

 • safflower

  Patrick. met jouw doet het me denken aan het liedje van de groep Normaal. van Gus kom naar hus. die een nieuwe trekker in Amsterdam ging kopen en de madammekes tegen kwam en er bleef steken.Is dat jouw ook over komen zo.alleen in jouw geval lijkt het dat je ipv trekker madammeke en de hele tent kocht van trekker geld. nou ja is een manier om aan je trekken te komen.

 • safflower

  ha ha tegen de tijd dat we oud zijn krijgen jullie ook amper nog wat op oude dag Demieter.Beter voor je eigen oud dag potje zorgen. hoef je later ook niet te kankeren dat je er niks voor terug gekregen hebt. kon wel eens anders om gaan over jaar of 15 dat het hier beter is je oude dag door te brengen.

 • flyinghollander

  Ach wie zegt dat ik niet aan NL mee betaal? vooroordeel van hier tot Moscow.

 • marco-vdb

  Hey Bert, welcome back. @ Demeter: de meeste Nederlandse ondernemers in het buitenland zoals Bert, genereren direct en indirect behoorlijk wat omzet voor Nederlandse bedrijven. Die bijdrage aan de Nederlandse economie draagt ook mee aan uw verzorgingsstaat.

 • Demeter Griend

  Aha, ik begrijp dat de communistische Stalin in Kazachstan er goed aan heeft de gedaan de boeren gedwongen zich in steden te vestigen !!

  We weten dat deze volkeren ontzettend slecht zijn behandeld en dit tot grote armoede heeft geleid omdat men zich slecht heeft kunnen ontwikkelen.
  Wij hebben hier geen mensen uit Kazachstan nodig om een bedrijf te leiden.
  Het is hier allemaal welvaart en jij begrijpt heel goed wat ik zeg.
  Het daar armoede voor veel mensen.
  Sterkte met je jongen en heel veel gezondheid in 2015.

 • ed12345

  Meneer Demeter er zijn tienduizenden NLers die hun leven ergens op de aardbol hebben gewerkt neem alleen de zeelui maar ,de meeste zeeschepen varen onder een goedkoop belasting land want anders kunnen ze de concurentie niet aan.Wat denkt u van al die mensen die al Jaren in onderontwilkkelde landen werken als hulpverlener de meesten komen ooit weer naar hun geboorteland aan de anderekant gaan er veel NLer hun oude dag in een warm land slijten Dus graag uw gezichtpunt een beetje bijslijpen

 • flyinghollander

  ED tegen sommige kan je praten als brugman.

 • tournesol

  Beste Bert, ik las altijd je blogs en vroeg me af wat er met je gebeurd was. Nu begrijp ik het. Heel veel geluk en voorspoed in 2015 voor jou en je famillie en vooral veel sterkte gewenst aan je zoon. Ik zit hier in Frankrijk, heb een tante in Brazilië, een oom in Canada en de rest in Nederland. Wat wil je, Nederland is nu eenmaal te klein voor de boeren en ik vind het altijd super interessant om blogs van mensen uit de 'boerensector' die het avontuur om naar het buitenland te gaan aandurven, te lezen. Je begrijpt dan veel beter hoe er in een land geleefd wordt. Bedankt voor al je blogs Bert en sterkte met je zoon en je werk.

 • The Hulk

  Of je naar noord zuid oost of west gaat mega groot bent of niet , de familie lijkt mij nog het belangrijkst. Gelukkig heb ik deze zaak er kunnen bijnemen in een poging de familie nog meer tot rust te laten komen. Aanvankelijk was het mij ook gelukt.maar door overmacht is dit mislukt en geheel overgeslagen naar een heel andere situatie namelijk de gezondheid. Of je in zuid oost noord of west bent mega groot of niet ( en hoe goed de zaken mogen gaan zoals bij mij vandaag met de tweede beste maandagopening ooit( geen zeug of koe die dit zou aankunnen in 4 uur )de gezondheid is nog het belangrijkst van al. En soms is iets veel erger te genezen (zoals bij Bert) en komt het wel goed. Soms is het op het zicht veel minder erg (zoals bij mijn wederhelft) maar sluipt het als een virus bij ochtendgloren en moet je goed op je benen staan om dit te overwinnen zoals ik , maar eerlijk gasten het lichtje aan de horizon bij ondergetekende word kleiner en kleiner. Soms weet je het niet meer.zoals op dit eigenste ogenblik live vanuit de tent in Gent, Patrick

 • The Hulk

  Nog vergeten , Boeren zitten hier wel echt in mijn tent , zo had ik er al eens een grote veeboer-grondwerken en vorige week toen mijn laptop open stond op de Damman zelfrijders van Vandenborne hoorde ik een single klant tegen een koppel zeggen ; Wij hebben een groot akkerbouwbedrijf in de gemeente ...... amai straks moeten we nog een scherm ophangen mee de site van Boerderij ,online , dacht zo als hij straks aan mijn laptop passeert moet ik hem even draaien om hem de meest geziene site te tonen in de hypste tent van Gent. Maar ik deed het uit discretie niet... .Zonet moest ik nog iemand aan warmte helpen door een loodzware heater in de meest verlichte straat van Gent te gaan installeren . Ik word daar zowat de mechanieker van dienst bij de Hongaarse pupies aldaar. Spreek tegenwoordig meer Hongaars in Gent als dat ik ooit Hongaars sprak in Hongarije.Maar nogmaals populariteit even waar maakt het niet gelukkiger.

 • safflower

  Je Demeter en nu doet europa het zelfde als je in jouw verhaaltje schrijft. europa laat nu de mensen met weinig geld in Rus verhongeren om dat de prijzen de pan uit vliegen met ue export verbod en andere dome dingen opleggen aan Rus. maar bedenk wel dar de Rus het verbod langer volhoud dan europa die het verbod heeft opgelegd.door eigen stom besluit euro naar knoppen en export weg en maar dumpen en opkopen van agro producten. daar gaat je aow geld heen. en verder met je aow reactie. het is dus beter het aan duizenden vluchtelingen te geven. dan aan NL mensen die buitenland bedrijven verbeteren wat denk ja dat daar gevolg van is. ik denk dat ik al de jaren voor miljoen aan goederen en eieren en kuikens en koeien en sperma machines zaden hier heen heb laten komen via bedrijven die ik adviseerde en die nu zelfstandig importeren wat nodig is. kijk dat is pas bij dragen aan je economie en zou ik dus makkelijk daar uit aow kunnen halen in NL. Maar nogmaals je mag mijn aow hebben ik kom niet terug.al betaalde je me gul.en velen in buitenland betalen in NL hun belastingen ook.en die zouden geen recht hebben om terug te komen?

 • somporn

  Demeter Griend is nog nooit ver van de keuken af geweest en weet niet hoe het op de wereld gaat maar wil er wel over oordelen en denkt dat alles in NL
  heilig is en denkt straks een dikke vette aow op te strijken( +67 of 70?).
  Nou,nou wat zal dat tegen vallen,hopelijk hoeft hij niet in de rij van de voedselbank aan te sluiten en komt hij hopelijk nooit in een verzorgingshuis,waar hij 1 keer per week wordt gewassen met een doekje zonder water.Heilstaat NL,was dat maar waar

 • Demeter Griend

  Heimwee naar die groene weiden en de gezelligheid.

 • Fermer

  Nooit heimwee naar een land met opvreters en betweters!

 • Demeter Griend

  Maar wel naar toeslagrechten en SNL.
  I love it, het is eigenlijk net als AOW maar je hoeft er geen 67 voor te worden. Je krijgt het als je boer bent en je een vinkje op de juiste plek zet bij ja.
  Humor he.

 • Ferm

  Mooi om je nu hier weer te lezen. Ik heb veel van je oude blogs uit het archief gelezen, geweldig interessant. Fijn dat het met je zoon beter gaat en jezelf op je plek bent nu in Kazachstan. Wens jou en je gezin alle goeds voor 2015 en dat we nog veel meer van je te lezen mogen krijgen. Succes.

 • Vera Wijnveen

  hoi Bert. Wat fijn dat je weer aan het bloggen bent geslagen en dat je op je plek zit. Augustus 2011 was jouw voorlaatste blog... Wat vliegt de tijd! Heel veel sterkte met Mathei! Groet, Vera

 • Jan van het Zand

  Heard them up move out, Bert. Zo te lezen plek zat om weidegang te geven, Bert. Succes en Gelukkig en Gezond 2015.

 • koestal

  Hallo Bert ,ik heb gehoord dat ze ook olie hebben gevonden in Kazachstan,Shell is daar aan het boren ,dus het gaat daar allemaal goed,veel succes en gezondheid

 • safflower

  Hoi Parel. Tja weidegang zit er niet in voor de melk koeien. zomer zon veel te heet en nachts buiten met de gevaren van diefstal en andere dorps koeien die je ziekte brengen. wel gaan de +- jaar oud naar de bergen heuvels in lente en komen terug hopelijk allemaal wat ook niet geval is in okt.na 300 km van bergen naar huis gelopen te zijn.

  Koestal. nou in sovjet al waren ze olie aan het boren hier. zijn zelfs enkele bronnen die zonder pomp olie uit grond komt. en niet alleen olie hier maar bijna alle mineralen in enorme hoeveelheid. tja als ze dan het geld in het land hielden dan zou de kaz kunnen leven als Arabier.
  Vera ja tijd gaat snel nou ja zullen maar zeggen hebben pause nodig gehad. en Mathei bloed uitslag was zeer goed 2 dagen geleden.
  Prettig weekend allemaal. ga nu naar m'n 300 koetjes en 150 binnen kort kalvende koetjes. en o o heb geen plaats.

 • gjcamps

  Bert succes met je nieuwe uitdaging en fijn dat het met je zoon ook weer goed gaat.

 • wolte045

  ik zou graag met u in contact komen! kunt u mij een bericht sturen?
  wolters_rene@yahoo.com
  bij voorbaat dank

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.