Boerenblog

5 reacties

Goed instapmoment

Een van de beste stieren op dit moment is Delta G-Force. Zijn rietjes zijn echter prijzig. Eastland Mainport gaat hem benaderen.

Volgens de EMB staan we tot onze knieën in de melk. Het tegengestelde is echter waar: alle melk is prima te plaatsen. Maar door de economische malaise kunnen onze klanten vaak niet meer de topprijs voor onze zuivel betalen. Zij zien zich genoodzaakt melkproducten uit hun rantsoen te halen. Dat is triest genoeg. Het is dus van het allergrootste belang dat wij onze kostprijs zo laag mogelijk houden.

De melkquotering is zinloze wetgeving geweest die ieder Nederlands melkveehouderijgezin vele honderdduizenden euro’s heeft gekost en niets heeft opgeleverd. En de laatste hele of halve ton superheffing moet nog doorgeslikt worden. Volgens onze staatssecretaris maakt het niets uit of die heffing ineens wordt betaald of in drie tot vijf jaar. Bijna alles van € 10.000 of meer wordt geleasd, geleend of in delen betaald. Brussel deelt geld uit aan banken om de economie te stimuleren. Superheffing spreiden lijkt mij daartoe veel efficiënter.

Emotie loslaten en focussen op de cijfers levert vaak betere inzichten. Zo ook de plannen rond grondgebondenheid van LTO Noord. Het Zuiden loopt voorop qua grondprijzen, het Noorden volgt. De vraagprijs voor grond is hier nu € 90.000 per hectare. Gelderland en Overijsel hebben elk met 3.500 de meeste melkveebedrijven. Wel zijn dat veel kleinere bedrijven, die willen groeien. Kortom, LTO Noord schiet zichzelf in de voet.

Superkoeien zijn nodig, om het allemaal te bekostigen. Een van de beste stieren vind ik op dit moment Delta ­G-Force. Echter, voor één rietje G-Force heb je vijf rietjes Eastland Mainport van Ki Kampen. G-Force is een zeer complete stier, met als minder punt de iets smalle voorhand in combinatie met zeer grote koeien. Bij Mainport is dat anders. Met 106 hoogtemaat en 105 voorhandbreedte is er een basis voor robuuste frames. Niet vreemd, voor een Hoekland Maik-zoon die 110 voorhandbreedte en laatrijpheid vererft. In combinatie met de 112 conditiescore zijn Maik-dochters dus eigenlijk roodbont-typische koeien. Dit is wat de zwartbontfokkerij nodig heeft en vandaar dat zoveel zonen getest worden.

Mainports moeder is een dochter van Amerikaan Legend met 87 frame en 89 voor uier, benen en algemeen voorkomen. Ook heeft ze in 2 lijsten 27.177 kilo melk geleverd met 3,71 eiwit en 131 LW. Verdere afstamming is Shottle AB 86 × AB 87 Dustin × AB 86 Addison × A 90 Lava. Koeien met tussen 60.000 en 73.000 kilo melk met hoge gehaltes. In de genomicsfokwaarde zie je +1.234 melk met -0,30 vet en -0,07 eiwit. Verder goede waarden voor vruchtbaarheid, klauwgezondheid en celgetal.
De verwachtingswaarde voor beenwerk is wat laag met 105, maar de stier heeft wel enige kromming in de benen, iets wat je nog maar weinig ziet. Een bijzonder fraaie stier. Geen wonder, als je afstamt van een van de hoogst ingeschreven tweedekalfskoeien van Nederland.

Of Mainport net zo goed wordt als G-Force weet ik niet, maar hij gaat hem zeker benaderen. En € 5 per rietje lijkt me een goed instap­moment.

Laatste reacties

 • jamiemf

  Vorige week geleerd dat koeien met een smalleren voorhand langer mee gaan dan koeien die wel enorm veel ruimte voor hart en longen hebben, al houdt ik zelf wel van een beetje ruimte voor hart en longen

 • DenDuuster

  de zoveelste column die gaat over een nutteloos nietsvoorspellend proefstiertje. Heel leuk dat Hans de cijfers van deze stier heeft overgetypt maar iedereen kan ze zo aflezen.

  @jamiemf, mag ik vragen wie je die wijsheid geleerd heeft?

 • joannes

  Met het verkeerde been uit bed gestapt @DenDuuster? Of heb je niets om inhoudelijk toe voegen op de besproken Stieren? Laat tenminste zien dat je in het onderwerp geinteresseerd bent en ook wat toe te voegen heb behalve ¨Proefstiertje¨, waar je overigens je voordeel mee kan doen voor die 5€ tjes. Schrijven om eea journalistiek te beoordelen is verspilde moeite, zijn kolom wordt geplaatst en die van jouw hebben we nog niet gezien!

 • DenDuuster

  nee hoor joannes maar zou het interessanter vind als het over een ander onderwerp uit de fokkerij ging dan over een individueel proefstiertje.

  Maar om ff inhoudelijk terug te komen op de column, Gforce vind ik niks, zit man-o-man voor en die geeft erg slechte kruizen (draaiers achterin) Misschien valt dat bij de gforce dieren mee maar ga stieren pas gebruiken als er minimaal 3e kalfs koeien van lopen, liefst nog ouder.

  Die mainport kan best een leuke stier worden maar ga er niet op gokken. Gebruik liever stieren die >95% betrouwbaarheid staan. Dan ben je vergeleken met Mainport net zo duur uit.

 • joannes

  @DenDuuster. Volgens de kans berekening heb je dan wel de minste kans op tegenvallers. 64% na 3 generaties wordt 26% kans op wat je verwacht! En dat terwijl met 95% je bijna 87% kans houdt op wat je verwacht! Geëxperimenteerd moet er worden maar je kan in 3 generaties veel winnen of verliezen zo blijkt. Bij een vervanging van 30% kan je dus de gehele kudde in 6 jaar naar meevallers of tegenvallers fokken met stierkeuzes.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.