Commentaar

14 reacties

Vakkennis is nodig

In het onderwijs in Nederland ligt de nadruk op 
managementvaardigheden. Dat begint zich te wreken.

Is de jonge boer nog wel een vakman? Duidelijk is dat hij veelal basisvakkennis ontbeert doordat het aanleren van managementvaardigheden de laatste tien jaar voorop staat in het onderwijs. Goed instrueren van medewerkers of het maken van een bedrijfsplan is voor de jonge boer van tegenwoordig een piece of cake. Prachtig dat hij dat kan. Maar vraag hem een voerbalans te maken of een bemestingsplan per perceel, de blik wordt plots een stuk troebeler. De voorlichter doet meestal rantsoenen, bemestingsplannen beperken zich tot het berekenen van wat op bedrijfsniveau maximaal aan kunstmest mag worden gestrooid in het komende jaar. Simpelweg inschatten of er genoeg ruwvoer beschikbaar is, of de kunstmestgift voor een weidesnede voor een laat perceel bepalen, levert het gros van de jonge boeren grote problemen op.

De praktische basisvaardigheden om goed te kunnen boeren, lijken in het geding te zijn gekomen in de jacht op management skills. Dit terwijl op het gros van de rundveebedrijven het bedrijfshoofd het belangrijkste deel van de benodigde ‘handjes’ levert. Personeel is er slechts op een fractie van de bedrijven.

In de varkenshouderij is de situatie nog erger. Daar meldden zich na de varkenspest van 1997 nauwelijks nog mensen aan voor het middelbaar landbouwonderwijs. Gespecialiseerde klassen zijn er niet meer. De kennisoverdracht stokte, het gebrek aan vakkennis bij de jongste generatie is nijpend. Daarom is op praktijkcentrum Sterksel de summerschool gestart, juist om de mensen praktische vaardigheden aan te leren.
In de rundveehouderij is het nog niet zo ver, maar dat duurt niet lang meer. Kijk naar het aantal melkveebedrijven: rond 18.000 nu, de komende jaren verwacht iedereen een krimp richting 10.000 tot 15.000. Dat betekent 350 opvolgers per jaar. Dat zijn ook maar een paar klassen aan has en mas. Wat bij de varkens al is gebeurd, dreigt nu bij rundvee: te weinig scholingswens. Wie begint de summerschool voor jonge koeienboeren?

Laatste reacties

 • farmerbn

  Al vaker geopperd dat er gewoon maar 4 landbouwscholen moeten zijn met de leerlingen verplicht intern. Op die scholen geen cavia-kammers of pony-meisjes maar alleen landbouwonderwijs voor rundvee,varkens en pluimvee. Omdat ouders gaan voor kwaliteit is hoog schoolgeld geen probleem en dat schoolgeld is natuurlijk fiscaal aftrekbaar. Toeleveringsbedrijven zoals veevoerfabrieken enz die ook belang in goed onderwijs hebben zijn sponsor. Schoolverlaters mét diploma krijgen later bij overname korting bij de bank.

 • schoenmakers1

  wat heeft het voor nut om langer als de lagere school onderwijs te krijgen, leraren zijn niet zo goed bekwaam om zelfstandige te zijn, anders zouden ze dit wel zelf zijn, ikzelf heb na mijn schooltijd veel dingen die ik geleerd had moeten afleren om het te kunnen leren hoe het wel moet.
  Dan een korting voor geschoolde, waarom zou een geschoolde korting moeten krijgen, als de scholing echt zo waardevol zou zijn zou men het zonder korting ook makkelijk moeten kunnen, maar het is momenteel wel zo dat iemand die vroeg gaat werken verschillende voordelen mis loopt wat nergens op slaat

 • minasblunders1

  Vakkennis is toch ook niet meer nodig? De Staat bepaalt immers wel hoe je bemest, hoeveel en wanneer. Ook bij de varkensbedrijven en andere takken van de landbouw weet de Staat precies wat de boer moet doen. Handig toch? Hoef je zelf helemaal geen kennis meer te hebben, die is in ruime mate aanwezig bij het ministerie van EZ. Of ehh...............??

 • minasblunders1

  Schoenmakers, vroeger leerde je op school de theoretische achtergrond van dingen en thuis leerde je de praktijk, waarbij de praktijk de doorslag gaf want dáár moest je het mee verdienen. Tegenwoordig (zeker nu er zovelen 'hoogopgeleid' zijn) kan men geen afstand meer nemen van de theorie. Maw: vroeger paste de theorie zich aan aan de praktijk, maar tegenwoordig moet de praktijk zich aanpassen aan de theorie. Dat dit niet werkt is duidelijk, daar lopen we elke dag tegenaan.

 • schoenmakers1

  heel goed gezegd minasblunders, het is een groot zooitje aan het worden

 • ACB

  Heel simpel, kijk achterom daarom gaat het nu overal perfect in de wereld, He. Omdat we het allemaal weten. ( denken we) mijn oude opaatje was zo gek nog niet. Ooit verlangd men terug.

 • LUCTOR

  Het zou beter zijn deze 10/15000 overblijvers gelijk te scholen voor tuinman want we zijn toch op weg om de tuin van .....te worden.

 • farmerbn

  Deze zomer een stagiair gehad van de HLS en we zijn erg teveden over zijn inzet en kennis. Als je zelf geen (hoge) opleiding hebt genoten dan moet je op deze plaats niet afgeven op het agrarisch onderwijs. Natuurlijk leer je daar belangrijke zaken en wordt je gevormd tot goede medewerker/ondernemer. Mensen die hier beweren dat een opleiding niet nodig is, zijn vaak gefrusteerd en eigenwijs.

 • koestal

  Wat je 10 jaar geleden op een landbouwschool leerde ,is bijna allemaal door de veranderde regelgeving achterhaalt,iedere boer heeft tegenwoordig diverse adviseurs op z,n erf nodig om alles goed op orde te krijgen

 • farmerbn

  Probeer net zo goed opgeleid te zijn als die adviseurs dan ben je een betere gesprekspartner en zullen ze je eerlijker behandelen. Een domme boer is een makkelijk prooi om iets onzinnigs aan te verkopen.

 • boeren

  In 2012 was ik klaar met MBO opleiding veehouderij niveau 4.
  Van de ruim 25 klasgenoten zijn er maar 5 naar HBO door gestroomd en de rest aan het werk of vertrokken naar het buitenland.
  Wij waren een klas met veel praktische leerlingen, we waren altijd blij als we weer naar huis konden. Stage lopen dat is het belangrijkst overal kijken binnen en buitenland. En volgens mij moet je niet zeggen een domme boer, want boeren zijn vaak altijd nog beter opgeleid dan de rest van de landgenoten.

 • daantje

  in goes zijn er nu maar 5 nieuwe ingestroomd

 • henky++

  even terug naar de vakkennis. Ben het eens met Bodde . Ondernemerschap en management heeft tegenwoordig de prioriteit (komt ook door de media) maar vakkennis is, was en blijft het belangrijkste aspect waar de nederlandse boer zich onderscheid van de rest van de wereld. Laten we dat niet verloochenen en proberen dat over te dragen aan de nieuwe generatie.Je kan nog zoveel gebruik maken van adviseurs maar jij maakt de keuzes en bent de enige die alle adviezen aan elkaar moet knopen om tot een goede technische resultaten te komen. En daar heb je gewoon vakkennis voor nodig,. Dat leer je eerst op school maar daarna blijf je leren van collega's ,vakbladen en adviseurs. Ik ben al 30 jaar van school en leer nog elke dag wat bij. Als je,je er maar voor openstelt.

 • Khalid en zijn maten

  Scholing heb je in bepaalde mate wel nodig als je in de rundveehouderij gaat werken. Ik heb zelf altijd het idee gehad dat ik de school niet nodig had. Inderdaad er is mij naderhand in binnen-, en buitenland nooit naar diploma's gevraagd. Toch vond ik de opfris-, en herhalingscursussen in de States en Duitsland destijds erg veel waarde toevoegen aan de praktijk.

  Jammer is ook dat de keus binnen de landbouw opleiding gericht is op zaken waar je als toekomstig veehouder niet veel mee kunt. Een opleiding tot manager,planner of bedrijfsleider is eigenlijk ook een gebakken lucht verhaal. Ik ken heel veel personen in de agrarische sector die er destijds geen opleiding voor kregen ,maar het nu toch erg goed doen!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.