RundveeOpinie

Recordkoe

De uitzending van Keuringsdienst van Waarde over kaas, maakte veel reacties los. Zo veel, dat de programmamakers nog een uitzending maakten, ditmaal over hoeveel melk een koe geeft.

Een tijd geleden zond het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde een aflevering uit over kaas. Daarin deed een kaasboerin uitspraken over koeien die 90 liter melk per dag gaven, deze dieren werden uitgemolken. Het programma werd naar aanleiding van deze uitspraken overladen met klachten van melkveehouders.

Kilo’s melk

Toen ik hoorde dat Keuringsdienst van Waarde naar aanleiding van die klachten een nieuwe uitzending zou wijden aan hoeveel melk een koe in werkelijkheid kan geven,  was ik al bang dat het programma zo gemaakt zou zijn dat veel kijkers toch weer op het verkeerde been gezet zouden worden. Want welke boer melkt er nu een koe die 90 kilo melk per dag geeft, laat staan 120? 120 kilo, oftewel liters waaraan men normaal denkt bij het melken van koeien. Nieuwsgierig geworden heb ik op mijn computer de herhaling bekeken.

Jan ‘de embryoman’

Het begin van het programma zag er goed uit, met de romantische boer Jan en zijn Groninger Blaarkoppen. Maar bij het gedeelte waar Jan ‘de embryoman’ de Vries vertelt dat men koeien aan het ‘kweken’ is die maar liefst 120 tot 130 liter per dag produceren, dacht ik:  Dát is ‘kaasje’ voor Wakker Dier. En jawel, in korte tijd stond op hun Facebook-pagina het volgende: “Na de plofkip en superzeug nu de ‘recordkoe’ die 120 liter melk per dag geeft?  Verder hoefde Wakker Dier geen commentaar te geven, dat snap je wel. De volgers trokken meteen hun conclusies. In hun ogen is elke boer die melkvee heeft een uitbuiter en een dierenmishandelaar. Er tegenin gaan, zoals sommige die hards onder de Facebook-boeren en -boerinnen doen en voor wie ik veel respect heb, heeft eigenlijk geen zin.  Het woord ‘boer’ is en blijft voor Wakker Dier-volgers een synoniem voor ‘dierenbeul’.

Ophitsen

Echt, ik moet steeds vaker denken aan het doelbewust ophitsen van daarvoor gevoelige mensen tegen een bepaalde groep. Dat is iets wat je wel meer ziet in crisistijden, helaas. Je hoeft de geschiedenisboeken er maar op na te slaan.

Beheer
WP Admin