RundveeOpinie

Ebola: speelt RIVM Russisch roulette?

Volgens het RIVM is het onmogelijk dat Nederland te maken krijgt met een ebola-epidemie zoals deze in Afrika rondwaart. Speelt het RIVM Russisch roulette?

“Met de goede gezondheidsinfrastructuur zoals we die in Nederland hebben, is een ebola-epidemie zoals in Afrikaanse landen eigenlijk onmogelijk. Ebola is weliswaar een ernstige ziekte met een hoge sterfte, maar het is in Nederland goed te regelen door het isoleren van patiënten en het vervolgen van de contacten.” Dat zijn de woorden van Jaap van Dissel, directeur van het Centrum infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Q-koorts

Om de mensen te beschermen tegen besmettelijke ziekten als Q-koorts zijn de afgelopen jaren in Nederland honderdduizenden gezonde dieren afgemaakt. Dit naar aanleiding van het advies van het RIVM.  Wie herinnert zich niet de beelden van vee dat afgemaakt werd, en de boeren die daarvan slachtoffer waren, ook nog jaren daarna. Gezinnen van geitenboeren werden ontweken, kinderen van geitenhouders mochten niet meer bij andere kinderen spelen. Er werd met een beschuldigende vinger naar boeren gewezen.

Dat ook huisdieren als honden en katten Q-koorts konden overbrengen, daarover werd niet gesproken. En had je het er als boer al over, dan werden honden- en kattenbezitters woedend. Ik heb het zelf meegemaakt. Een vriend die het ruimen goedkeurde, gooide de hoorn op de haak toen ik hem zei dat zijn huisdier net zo besmettelijk zou kunnen zijn als een geïnfecteerde geit.

Weggegooid geld

Nog steeds hoor je berichten over Q-koorts-slachtoffers die een schadevergoeding willen. Vergeten lijkt de Mexicaanse griep met haar slachtoffers. Evenmin hoor je iets over de €144 miljoen die door de overheid was uitgegeven aan inentingsstoffen die, naar later bleek, in de vuilnisbak konden. Zo ontzettend veel belastinggeld werd destijds weggegooid.

Ik heb, hoe naar dit ook voor de Q-koorts slachtoffers klinkt, altijd het gevoel gehad dat RIVM de Q-koorts-ruimingen heeft georganiseerd om die inentingsmisstap, het weggooien van al dat belastinggeld, zijnde €144 miljoen, onder de mat te schuiven. Dan waren de boeren die al eerder dat jaar meerdere malen bij het RIVM aan de bel hadden getrokken in verband met Q-koorts, en door het RIVM in slaap gesust werden met de bewering dat er niets aan de hand was,  toch een makkelijk slachtoffer? Of vind u het belachelijk wat ik hier schrijf? Luister dan eens naar dit liedje. Gezonde dieren ruimen om mensen te beschermen en eventueel besmette(lijke) mensen rond laten lopen, dát is pas belachelijk!!!

MKZ

Neem nu de MKZ: deze ziekte is vergelijkbaar met griep. 1 à 2 procent van de besmette koeien sterft, bij kalfjes ligt het percentage wat hoger. Toch besloot het RIVM tot ruiming over te gaan. Hetzelfde geldt voor de varkenspest en de vogelpest. Om eventuele besmetting tegen te gaan werden alle gezonde dieren binnen een straal van een aantal kilometers rond een verdacht dier geruimd. Terwijl het vee tegen deze ziekten ingeënt had kunnen worden.

Ebola

Ebola is echter een virus. Tot nu toe is daaraan vrijwel 100 procent van de besmette mensen aan overleden. Ebola wordt pas besmettelijk als iemand koorts krijgt, en is het besmettelijkst net na het overlijden van de patiënt. Best griezelig! De ziekte spreidt zich als een olievlek uit en op dit moment zijn bijna 5.000 mensen in Noord-Afrika besmet, waarvan de helft inmiddels is overleden.

Afgelopen week kwam het bericht dat twee Nederlandse artsen besmet zijn. Het ziekenhuis waarin ze werkten werd gesloten. De artsen kregen toestemming om terug te komen naar Nederland. Prima, maar dan wel in quarantaine, dacht ik nog. Net als de dieren die naar het buitenland worden getransporteerd. Die moeten minstens een maand, zoals in de Verenigde Staten, in quarantaine. Maar ook rundvee dat naar Duitsland wordt geëxporteerd moet zeker één maand in Nederland in quarantaine. Dat is toch niet voor niets!

Op 12 september kijk ik met steeds meer verbazing naar het RTL-nieuws. Hoor ik het goed? Mogen die twee artsen die ebola hebben in Nederland gewoon thuis blijven? En pas als ze koorts hebben, dus besmettelijk zijn voor iedereen in hun buurt, worden ze opgenomen? Verbijsterend! Dan wordt de reden gegeven: in het ziekenhuis is er meer kans op besmetting! Ook in Malmö, Zweden, is er inmiddels een van ebola-verdachte patiënt gemeld. Is het niet bizar? Mensen hebben meer contact met mensen dan met vee in het overvolle Nederland! Is het RIVM dan helemaal gek geworden? Gelukkig hebben de twee artsen meer verstand. Ze willen een eventuele kans op besmetting zo klein mogelijk houden en hebben besloten ergens in Nederland voorlopig in quarantaine te gaan.

Beheer
WP Admin