Boerenblog

35 reacties

Ebola: speelt RIVM Russisch roulette?

Volgens het RIVM is het onmogelijk dat Nederland te maken krijgt met een ebola-epidemie zoals deze in Afrika rondwaart. Speelt het RIVM Russisch roulette?

"Met de goede gezondheidsinfrastructuur zoals we die in Nederland hebben, is een ebola-epidemie zoals in Afrikaanse landen eigenlijk onmogelijk. Ebola is weliswaar een ernstige ziekte met een hoge sterfte, maar het is in Nederland goed te regelen door het isoleren van patiënten en het vervolgen van de contacten." Dat zijn de woorden van Jaap van Dissel, directeur van het Centrum infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Q-koorts
Om de mensen te beschermen tegen besmettelijke ziekten als Q-koorts zijn de afgelopen jaren in Nederland honderdduizenden gezonde dieren afgemaakt. Dit naar aanleiding van het advies van het RIVM.  Wie herinnert zich niet de beelden van vee dat afgemaakt werd, en de boeren die daarvan slachtoffer waren, ook nog jaren daarna. Gezinnen van geitenboeren werden ontweken, kinderen van geitenhouders mochten niet meer bij andere kinderen spelen. Er werd met een beschuldigende vinger naar boeren gewezen.
Dat ook huisdieren als honden en katten Q-koorts konden overbrengen, daarover werd niet gesproken. En had je het er als boer al over, dan werden honden- en kattenbezitters woedend. Ik heb het zelf meegemaakt. Een vriend die het ruimen goedkeurde, gooide de hoorn op de haak toen ik hem zei dat zijn huisdier net zo besmettelijk zou kunnen zijn als een geïnfecteerde geit.

Weggegooid geld

Nog steeds hoor je berichten over Q-koorts-slachtoffers die een schadevergoeding willen. Vergeten lijkt de Mexicaanse griep met haar slachtoffers. Evenmin hoor je iets over de €144 miljoen die door de overheid was uitgegeven aan inentingsstoffen die, naar later bleek, in de vuilnisbak konden. Zo ontzettend veel belastinggeld werd destijds weggegooid.
Ik heb, hoe naar dit ook voor de Q-koorts slachtoffers klinkt, altijd het gevoel gehad dat RIVM de Q-koorts-ruimingen heeft georganiseerd om die inentingsmisstap, het weggooien van al dat belastinggeld, zijnde €144 miljoen, onder de mat te schuiven. Dan waren de boeren die al eerder dat jaar meerdere malen bij het RIVM aan de bel hadden getrokken in verband met Q-koorts, en door het RIVM in slaap gesust werden met de bewering dat er niets aan de hand was,  toch een makkelijk slachtoffer? Of vind u het belachelijk wat ik hier schrijf? Luister dan eens naar dit liedje. Gezonde dieren ruimen om mensen te beschermen en eventueel besmette(lijke) mensen rond laten lopen, dát is pas belachelijk!!!

MKZ

Neem nu de MKZ: deze ziekte is vergelijkbaar met griep. 1 à 2 procent van de besmette koeien sterft, bij kalfjes ligt het percentage wat hoger. Toch besloot het RIVM tot ruiming over te gaan. Hetzelfde geldt voor de varkenspest en de vogelpest. Om eventuele besmetting tegen te gaan werden alle gezonde dieren binnen een straal van een aantal kilometers rond een verdacht dier geruimd. Terwijl het vee tegen deze ziekten ingeënt had kunnen worden.

Ebola
Ebola is echter een virus. Tot nu toe is daaraan vrijwel 100 procent van de besmette mensen aan overleden. Ebola wordt pas besmettelijk als iemand koorts krijgt, en is het besmettelijkst net na het overlijden van de patiënt. Best griezelig! De ziekte spreidt zich als een olievlek uit en op dit moment zijn bijna 5.000 mensen in Noord-Afrika besmet, waarvan de helft inmiddels is overleden.
Afgelopen week kwam het bericht dat twee Nederlandse artsen besmet zijn. Het ziekenhuis waarin ze werkten werd gesloten. De artsen kregen toestemming om terug te komen naar Nederland. Prima, maar dan wel in quarantaine, dacht ik nog. Net als de dieren die naar het buitenland worden getransporteerd. Die moeten minstens een maand, zoals in de Verenigde Staten, in quarantaine. Maar ook rundvee dat naar Duitsland wordt geëxporteerd moet zeker één maand in Nederland in quarantaine. Dat is toch niet voor niets!
Op 12 september kijk ik met steeds meer verbazing naar het RTL-nieuws. Hoor ik het goed? Mogen die twee artsen die ebola hebben in Nederland gewoon thuis blijven? En pas als ze koorts hebben, dus besmettelijk zijn voor iedereen in hun buurt, worden ze opgenomen? Verbijsterend! Dan wordt de reden gegeven: in het ziekenhuis is er meer kans op besmetting! Ook in Malmö, Zweden, is er inmiddels een van ebola-verdachte patiënt gemeld. Is het niet bizar? Mensen hebben meer contact met mensen dan met vee in het overvolle Nederland! Is het RIVM dan helemaal gek geworden? Gelukkig hebben de twee artsen meer verstand. Ze willen een eventuele kans op besmetting zo klein mogelijk houden en hebben besloten ergens in Nederland voorlopig in quarantaine te gaan.

Foto

 • Deze ‘Boertje à la Loesje’ heb ik gemaakt: ebola-roulette.

  Deze ‘Boertje à la Loesje’ heb ik gemaakt: ebola-roulette.

Laatste reacties

 • Mels

  Dat wordt mensen ruimen lijkt mij.........

 • joannes

  Dit lijkt me een onderwerp voor Brunetti!

 • somporn

  Er worden politieke spelletjes gespeeld over de ruggen van de burgers.

 • joannes

  Wanneer is dat anders geweest @somporn?

 • trijnie

  Ik heb het ook met verbazing bekeken en begrijp er ook niets van.
  Maar er zijn al protollen voor huisartsen en ziekenhuizen voor het geval het hier komt. Daar kan ik nu even niets meer over zeggen maar men is alert.
  Maar schijnbaar niet zo alert om voor de zekerheid deze twee mensen maar even 3 weken te bewaken.
  Zoveel weten ze nog niet over deze ziekte.
  Lees ook eens het boek: Van dier naar mens: over dierziekten die op mensen overgaan.

 • Mozes

  Er worden in het bovenstaande artikel nogal wat appels met peren vergeleken.
  Achter het feit dat men de twee artsen naar huis heeft laten gaan zou ik een psychologische reden kunnen vermoeden. Men wil blijkbaar aan het volk laten zien dat er geen reden is tot paniek. De twee artsen KUNNEN besmet zijn maar kunnen ook niet besmet zijn. Ook al zouden ze besmet zijn dan nog zijn ze pas besmettelijk voor anderen nadat de eerste ziektesymptomen zichtbaar worden. Omdat ze zelf arts zijn kunnen ze dat zelf wel in de gaten houden.

  Het probleem in Afrika is dat zieke mensen zich niet melden of veel te laat melden nadat ze al vele anderen besmet hebben. Ook komt het voor dat besmette mensen door familieleden verborgen worden gehouden. Ook zijn er mensen die geen vertrouwen hebben in de medische hulp en zich tot allerlei kwakzalvers wenden die weer vele nieuwe besmettingen veroorzaken.

 • Burnetti

  @Mozes Ik had het niet mooier kunnen zeggen. Complimenten.
  Overigens is het bekende aantal besmette mensen tijdens Q-koorts 2006-2010 ondertussen 43.000 en loopt nog steeds op....
  De aanpak rond Q-koorts heeft de politiek 2 jaar voor zich uit geschoven terwijl de adviezen voor aanpak van deze zoönose helder waren.

  De twee artsen die mogelijk besmet zijn met Ebola zijn net 3 dagen in Nederland en in afzondering.

  Angst is een slechte raadgever maar doet het goed bij stemmingmakers.

 • @meelmuisje

  @Burnetti dat klopt, angst is een slechte raadgever. Zéker als dat in combinatie gaat met laksheid. Want waarom heeft RIVM met veel tamtam 144miljoen uitgegeven aan inentingsstoffen voor de Mexicaanse griep die niet nodig waren, onderwijl de boeren die bij hen aanklopten ivm de Q-koorts in slaap sussend met dat ze zich geen zorgen hoefden te maken? En waarom is alleen de geit als zondebok aangewezen? Ik bedoel dat ook bijv. miljoenen huisdieren mensen met Q-koorts kunnen besmetten, bijvoorbeeld?

 • agratax2

  Monique waarom je druk maken over twee artsen die heel, heel misschien besmet zijn. Zij weten wat ze doen en welk risico ze inhouden voor de omgeving. Niemand ook jij niet maakt zich druk over duizenden vluchtelingen die vanuit Afrika Europa bestormen en daarna in opvangcentra komen zonder enige vorm van controle. Tevens maakt geen mens zich druk over de miljoenen reizigers die zo nodig voor zaken of vakantie (fun) Afrika bezoeken en zonder enige medische controle terug keren en / of de aarde verder over vliegen. Leve de Vrije handel en het Vrije verkeer van mensen.
  Voor mij zijn deze twee artsen een kleiner risico dan al die andere reizigers. De ebola maakt duidelijk dat de natuur sterker is dan de mens en het zou me niet verwonderen als ebola of een nog nog onbekende ziekte, de explosieve groei van de wereldbevolking tot een stoppen brengt. Door de eeuwen heen zijn er epedimien geweest, die de explosieve groei van de bevolking een halt toe hebben geroepen, was dit niet gebeurd dan zag de wereld er heel anders uit dan nu.
  Monique als de ebola je persoonlijk (naaste omgeving) raakt zal dat heel hard aankomen, maar we reageren of het voor de mensheid fataal is en dat betwijfel ik te geloven.

 • Burnetti

  @meelmuisje
  Wanneer je met deze vragen zit zou ik ze gewoon voorleggen aan het RIVM.

  Ben benieuwd hoe u en mevrouw Vos over aids denken.

 • joannes

  @Brunetti en @Meelmuisje, die 144 mlj voor die Mexicaanse griep was een prima daadkrachtige overheidsactie op het moment dat de economie vloer in 2009 er onderuit schoof. Het zal de prijs voor Afleiding zijn geweest!

 • daantje

  in iedergeval verstandig dat de dokters zelf in quarantaine zijn gegaan

 • @meelmuisje

  @Agratax Wie weet zijn ziekten als Ebola, de Pest, Spaanse Griep, wel de NK-cellen (Lymfocyten) van de Aarde.
  Het gaat niet alleen over artsen, met bovenstaand artikel word iedereen bedoeld die zonder controle vanuit besmette gebieden over de wereld reist. Gisterenavond nog zag ik een afrikaanse man op de nederlandse tv, die vertelde dat er veel te los word omgegaan met het controleren van mensen die uit de met Ebola-besmette gebieden naar Europa komen... (Neem nu al die bootvluchtelingen die hun leven op het spel zetten) Hij was net op tijd weg, zei hij. Dan vraag ik me toch echt af: Waar is het RIVM mee bezig? Of zie ik het dan toch te negatief?

  Volgens @Burnetti wel, hierboven te zien. Natuurlijk kan ik het RIVM bellen, maar hoe groot is de kans of beter gezegd is er wel een kans dat ik de waarheid te horen krijg? :-) En dan die opmerking over AIDS, Hoeveel decennia heeft het geduurd voordat men goed werkende, levensreddende, medicijnen ontwikkeld heeft, word dat dan voor het gemak even vergeten?

 • niek brabant

  @meelmuisje het rond reizen over de wereld geeft veel grotere risico's als alleen virussen, het geld ook voor bv resistente bacterieën. maar zo als altijd wil dit niemand horen en zeker beterweters niet. @mozes geef je 100% garantie dat er alleen besmettelijkheid is als ze koorts hebben. en hoe lang is de tijd tussen dat ze voelen dat ze koorts hebben en dat ze besmettelijk zijn ? weten ze wel alles van ebola. @burnetti men wil aan het volk laten zien dat er geen reden tot paniek is kun je ook bij Q koorts zeggen. Monique zegt het goed.

 • Burnetti

  @Niek
  Er is een verschil tussen zorg en paniek. Q-koorts 2006-2010 had zorg moeten geven maar de reactie van belanghebbenden was ontkenning.
  Resultaat 25 doden, 2500 ernstig zieken en 40.000 + besmettingen.

  Ebola-aanpak is gewoon verstandig handelen. Monieks reactie is gewoon gebaseerd op wantrouwen en rancune (naar aanleiding van dierruimingen in 1999, 2001, 2003 en 2009). Begrijpelijke pijn maar geen goede raadgever.

 • @meelmuisje

  Gezond wantrouwen is te begrijpen, er is genoeg gebeurd. Maar Rancune, @Burnetti, waar baseer jij dat op? Ik haal het niet uit wat er geschreven is. Jij daarentegen blijft het over Q-koorts hebben en hebt het niet eens over wat er meer is gebeurd de afgelopen jaren. Over rancune gesproken, jij begint al met de vraag hoe mevrouw Vos over Aids denkt? Stickers opplakken bij iemand die jij niet kent en die een aantal vragen stelt over de ongelijke aanpak van RIVM is jou ook niet vreemd, aan je bovenstaande reacties te zien :-)

 • @meelmuisje

  ps @Burnetti je lijkt me geen boer. Werk je soms bij het RIVM? Tis maar een vraag :-)

 • Burnetti

  Nee, maar zit nu wel bij het RIVM te luisteren. Heb je vraag al gesteld.

 • info48

  Burnetti; 43000 besmette mensen en dat loopt nog steeds op is jouw stelling, al die mensen hebben dat opgelopen door contact met geiten??????.....werkt dan de bestrijding/maatregelen niet??......of zijn er misschien/eventueel/mogelijk ook nog andere bronnen??????........ zou daar ons RIVM wel iets van /over weten??????
  Jij zit er toch kun je deze vragen ook stellen? .....en de antwoorden, als je die krijgt, met ons delen?

 • Burnetti

  Nou volgens mij heeft LTO zelf prima mogelijkheden om met het RIVM te overleggen dus deze gifbeker geef ik graag door.

  Het aantal mensen met hoge titels Igg en Igm Q-koorts zal over een paar jaar duidelijk worden wanneer de uitkomsten van het VGO openbaar gemaakt worden.
  De uitkomst is voorspelbaar. Coultinhou gaf in 2013 al een voorschot.

  Er zijn zeker andere bronnen voor verspreiding van Q-koorts dan de voorheen besmette geitenstallen:
  Uitgereden besmette geitenmest, huisdieren, overlevende gekapselde Coxiella Burnetii in grond en nog een paar andere. Veel is nog onzeker over deze bacterie....

  Het is ethisch onjuist om het effect van Ebola in onze maatschappij op een hoop te gooien met de effecten van MKZ, AI, Varkenspest en Q-koorts. Hiermee doe je het leed van de veehouders te kort. Reken de kosten per ziektebestrijding maar eens uit. Q-koorts steekt er met kop en schouders bovenuit voor humane gezondheid.
  Als we op ziektekosten zouden gaan sturen moeten we Salmonella maar eens beter onder de loep nemen.

  Ben benieuwd hoe dierenartsen op Boerderij.nl dit zien.

 • @meelmuisje

  Ik krijg steeds meer het gevoel dat je deze blog niet snapt @Burnetti. Het heeft absoluut niets te maken met dieren vergelijken met mensen, maar met het enorme verschil van aanpak m.b.t. het voorkomen van besmettingen. D.w.z. de ene keer met zeer rigoreuze aanpak waarbij bijvoorbeeld (omdat je het maar over Q-koorts blijft hebben) één veesoort, en daarbij ook de boer en zijn gezin, als het zwarte schaap word behandeld, en de andere keer, zoals nu met Ebola, op een wel zeer lakse manier. Ik snap dat jij het appels met peren vergelijken vind, maar daar gaat bovenstaande blog echt niet over.

 • Burnetti

  Van de 3 partijen die het landelijke kennisplatform veehouderij en gezondheid zouden gaan ondersteunen heeft de groep ondernemers als enige de financiering niet rond gemaakt. Dat zegt wat over de motivatie om gezondheid in relatie tot veehouderij serieus mee te wegen.
  Wanneer deze samenwerking geen vorm krijgt zal dit gevolgen hebben en daarmee zal gezondheid niet vooruit maar achteruit gaan. Dit zal te merken zijn in hoogbelaste gebieden,
  Dit zal vast resulteren in meer actiegroepen verwacht ik.

  We zullen het aankomende maanden merken.

 • @meelmuisje

  Vraagje aan @Burnetti: waarom verwijst u met uw alias naar een van de beroemdste australische virologen? Dat valt me opeens op. Ik ga misschien dan ook beter begrijpen waarom u het alleen maar over de Q-koorts blijft hebben.

  :-)

 • niek brabant

  @burnetti, sorry fout gezegd. ik verwijs naar een stuk van mozes en daar staat toch echt paniek en geen zorg. je praat er overheen. verder zie ik dat je met twee maten meet enerzijds mens anderzijds het dier.
  ik heb ook een vraag. je praat over gezondheid en zelfs doden door infecties die jij in verband brengt met boerderijdieren. als dat zo is vraag ik mezelf wel af waarom er dan geen doden of zo weinig gezondheidsproblemen bij de boeren zelf zijn? zij zitten veelal een groot deel van de dag in de stal zelf waar de zogenaamde concentraties toch wel het hoogste moeten zijn. graag daarop je antwoord.

 • niek brabant

  oh ja burnetti geef jij wel 100% garantie bij de ebola , wat ik ook gevraagd heb aan mozes?

 • Mozes

  @Burnetti, het meest gevaarlijk voor de volksgezondheid is Affaire Influenza ( AI). Vele ,vele malen gevaarlijker dan Q-koorts. Bij AI bestaat het risico dat door een mutatie een variant ontstaat die van mens op mens overgaat en een pandemie kan veroorzaken met miljoenen doden, net als met de Spaanse griep.
  In 1914-1918 zijn meer mensen overleden door de Spaanse griep dan door wapengeweld in de Eerste Wereldoorlog. Q-koorts is nooit meer dan een lokaal probleem.

  Ik begrijp uit het artikel van Monique Vos dat zij geen vertrouwen heeft dat het RIVM wetenschappelijk objectief handelt. Dat beslissingen worden genomen door mensen die een vooringenomen antipathie tegen de veehouderij hebben. In hoeverre dit werkelijk het geval is weet ik niet.

  Wat betreft de milieuafdeling van het RIVM deel ik deze mening wel met Monique Vos. Hierbij denk ik vooral aan het zure-regen verhaal wat zeer ongeloofwaardig was en waarbij nauwe contacten tussen RIVM-medewerkers en Milieudefensie aan het licht kwamen.

 • Mozes

  Correctie: aviaire influenza.

 • Burnetti

  @mozes, met 26 geef je een mooi antwoord op meelmuisje bij 8.
  De epidemie met de 'Mexicaanse griep' die bij varkens vandaan kwam heeft gelukkig niet de voorspelde schade aan volksgezondheid gebracht.
  Gelukkig voor alle mensen. Hoe het besluit voor de voorraad vaccins in Nederland destijds tot stand kwam is niet goed openbaar gemaakt maar een paar jongens heeft er veel geld aan verdiend. Zo gaat dat in markt!
  Is het hierdoor een slecht besluit geweest? Is hierdoor het RIVM onbetrouwbaar?
  Het is wat het is: het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu.
  Ze doen onderzoek voor en geven advies aan de Rijksoverheid.
  Vertrouw je de overheid niet zoals Moniek laat zien dan vertrouw je ook het RIVM niet. Op basis waarvan zou je het besluit over Ebola in twijfel trekken?
  Q-koort is een bacterie en geen virus en daardoor is de verspreiding lokaler. Maar zet maar eens een cirkel om de regio die je bedoeld Mozes. Dan zie je dat dit een kwart van Nederland is.
  Hoe kan zo'n 'lokale' epidemie van een bacterie( bizarre combinatie) uitgroeien tot de grootste epidemie van Q-koorts in de wereld ooit.
  Was Q-koorts er niet geweest dan waren er nooit over gezondheid en veehouderij besluiten als de BZV of het moratorium in Brabant genomen. Meelmuisje je hebt je huiswerk goed gedaan.

 • Burnetti

  De geiten- en schapenhouderij in Nederland heeft een enorme strop gehad aan de zoonose q-koorts. Niemand had dit gewild. Maar de verwijzingen naar huisdieren die ik hier lees ontkennen het enorme reservoir dat in deze houderij ontstond vanaf 2006.
  Natuurlijk kunnen huisdieren zoals katten die over het aanrecht lopen ziektes naar de mens verspreiden (giardia of nog ernstiger infecties).
  Maar om een parallel te trekken naar verspreiding van Q-koorts door huisdier is wetenschappelijke geschiedenis ontkennen.
  Overigens ken ik heel wat geitenhouders en hun familieleden die ziek zijn geworden door Q-koorts en hun bedrijf hebben opgegeven. Heel spijtig en triest voor deze families en ondernemers.

 • LUCTOR

  Hoe je het ook wend of keert onze planeet is overbevolkt is het geen Ebola steekt een nieuw virus de kop op hoe hoger de bezetting hoe groter de virus druk is een natuurlijk ingebouwd meganisme er is geen enkele viroloog die dit verschijnsel de kop in kan drukken.

 • @meelmuisje

  @Burnetti(i -> gedeelte v.d. lat.naam van Q-koorts, naar zijn ontdekker de australische viroloog Burnet), met zo'n alias, èn uw achtergrond (zie reacties hierboven) is het te begrijpen dat u maar over Q-koorts veroorzaakt door (niet alleen, maar daar heeft 'men' het liever niet over) Geiten door blijft gaan, maar het onderwerp gaat over Ebola.

  Maakt u alstublieft niet dezelfde fout als bijv. Wakker Dier, die met hun oogkleppen op net zo'n opmerking zouden maken zoals u doet bij uw reactie #10 !!!

 • Burnetti

  @meelmuisje
  Mijn alias is bewust gekozen.
  Zoals je leest ben ik me zeer bewust van andere wegen van 'mogelijke' besmetting met de Q-koorts bacterie Coxiëlla Burnetii.
  Overigens kent u mijn achtergond niet.

  In het rapport van het RIVM leest u dat de Q-koortsbacterie bij paarden, honden, katten, de mens en nog wat dieren voorkomt.
  Met het vaccineren van geiten in 2010 werd in 1 jaar de Q-koorts epidemie gedecimeerd.

  Uw collega mevrouw Vos schrijft hierboven dit:
  '...Q-koorts...
  ...Dat ook huisdieren als honden en katten Q-koorts konden overbrengen, daarover werd niet gesproken. En had je het er als boer al over, dan werden honden- en kattenbezitters woedend. Ik heb het zelf meegemaakt. Een vriend die het ruimen goedkeurde, gooide de hoorn op de haak toen ik hem zei dat zijn huisdier net zo besmettelijk zou kunnen zijn als een geïnfecteerde geit...'

  Met de laatste zin zegt ze eigenlijk alles.

  Hebt u wel eens een abortusstorm bij huisdieren meegemaakt?

  We praten nog steeds over minimaal 25 doden, 2.500 langdurig ernstig zieken en minimaal 43.000 besmettingen bij mensen....

  Ik vind het ruimen van schapen, geiten, kalveren en varkens vreselijk voor de ondernemers maar sprookjes helpen niet om hiervoor begrip te krijgen.

  Begrip voor het lot van getroffen veehouders.
  Begrip voor het lot van getroffen Q-koortspatiënten en hun nabestaanden.

 • @meelmuisje

  Met de laatste zin word overduidelijk bedoeld dat je ècht geen sik en horens nodig hebt om anderen te besmetten :-) Probeert u de blog nog een keer, maar deze keer wèl neutraal, te lezen.

  Goed. 25, zegge: vijf en twintig doden door Q-koorts.
  !!!!! Vraag terug: Hoeveel doden vallen er bij een griepaanval? Ik weet het wel dat zijn er véél en véél meer dan 25.

  'Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood'. Dat wil zeggen het tien- tot bijna honderdvoudige!!!!

  Maar, en! daar gaat bovenstaande blog dus over dat snapt u ook best, wat gaat u, en aangezien u het over mijn collega mevrouw Vos hebt, mag ik wel schrijven uw collega's van het RIVM, doen om de vloed van afrikaanse vluchtelingen >op EBOLA te controleren< die op dit moment de middellandse zee oversteken waarvan er vast wel een aantal Nederland zullen bereiken en de mensen met wie ze in contact zijn geweest, en de mensen die vanuit Afrika naar Nederland vliegen? Hoeveel zijn dat er per dag? Hangt u dan een mededelingbord op in diverse talen met de tekst 'U mag zich vrij bewegen in Nederland, alleen melden bij koorts'?

  Want Burnettii, dàar gaat bovenstaande blog over, en NIET over waar u elke keer weer over in herhaling valt. Hopelijk valt het kwartje nu wel.

  Ben benieuwd!

 • LUCTOR

  @burnetti Waarom laat u de teek buiten beschouwing in deze discussie?

 • uitgelogd

  Eind jaren 70 is de pasteurisatietemperatuur van melk omhoog gegaan, sinds die tijd is er een toename van Q-koorts. Veel melkveehouders hebben antilichamen tegen Q-koorts en en worden niet ziek. We hebben weinig geleerd sinds de koepokken.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.