Boerenblog

laatste update:12 sep 2014

Besparen met Red Spot

Red Spot heeft een bont palet aan eigenschappen in zijn afstamming. Door zijn bloedvoering is hij breed inzetbaar. Melksnelheid scoort wellicht minder.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal een half procent gegroeid. Dat is niet veel, maar het klinkt veel beter dan een krimp. Voor een deel komt deze groei vanuit de zuivelindustrie, want er wordt veel meer gemolken en de melk wordt goed tot waarde gebracht.

Grote zorg is de enorme quotumoverschrijding bij de melkveehouders. Bedragen van tussen de € 50.000 en € 100.000 aan superheffing of leasekosten zijn heel normaal. Onze minister heeft zich al volop ingespannen om een oplossing te vinden, maar komt wat steun te kort in Europa. Aangezien de beloofde ‘zachte landing’ gaat uitblijven, is mijn voorstel om de superheffing gespreid te laten betalen in drie tot misschien vijf jaar. Op die manier creëer je financiële lucht bij de melkveehouders. Het lijkt me een simpele oplossing die makkelijk draagvlak kan vinden.

Totdat zo’n regeling afkomt, zal het bezuinigingsmes moeten worden gehanteerd. Het is nu belangrijk dat de koeien drachtig worden om volgend jaar flink te kunnen melken. KI Samen heeft daarvoor eindelijk een aardige Malando-proefstier beschikbaar: J&G Red Spot. Dat is in vele opzichten een typisch KI Samen-product. Ten eerste is hij outcross met de afstamming Malando × AB 87 Carmano × AB 87 Talent × AB 85 Stadel × AB 87 Mascot × AB 86 Enhancer.

Van Malando, die net als Red Spot is gefokt door Jan Hoegen, zijn inmiddels een paar honderd dochters aan de melk. Het opvallendst zijn de robuustheid, hoge Inet, zeer hoge gehaltes (+0,17 eiwit), conditiescore (108), klauwgezondheid (108) en de lage melksnelheid. Ook typisch KI Samen is dat moeder Red Spot 36 als vaars reservekampioen was op de HHH-show. Daar kun je niet veel mee, maar moeder heeft ook een volle broer met fokwaardecijfers: Romario. Die scoort prima cijfers, waarbij kruisbreedte (112) en achteruierhoogte (113) er flink uitspringen.

Carmano is niet meteen een stier om in te zetten in de Nederlandse markt. Met niet te veel melk en flink negatieve gehaltes lijkt hij een stier om snel te vergeten. Deze Cadon-zoon uit een Lay Out-moeder heeft echter ook pluspunten, zoals super uiers, goed beenwerk en 106 voor vruchtbaarheid, wat wel weer zeldzaam is. Het een en ander leidt tot een levensduurverwachting van +716 dagen.
De volgende stier in de afstamming, Talent, heeft als opvallend punt de 112 melksnelheid, wat weer enige compensatie biedt aan Malando.

Al met al heeft Red Spot dus een bont palet aan eigenschappen in zijn afstamming die elkaar compenseren en dat moet maar net goed vallen. Vandaar dat het altijd prettig is als er al meer fokstieren uit een familie komen. Dat zijn dus behalve Romario ook nog Galastar Bluesky bij ABS en Snooker Rf bij ZBH in Duitsland.
Red Spot heeft alles in zich om fraaie vaarzen te brengen met brede kruizen. Hij is breed inzetbaar door zijn wat andere bloedvoering. Wel dient rekening te worden gehouden met een wellicht iets ondergemiddelde melksnelheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.