Redactieblog

5 reacties

Optimaliseren nooit af

Ruwvoeropbrengst, levensduur, jongveeopfok en diergezondheid verdienen continu aandacht.

Het oude Proefstation Rundveehouderij hield ieder jaar een veehoudersdag waarop één thema centraal stond. Vijftien jaar geleden, in 1999, was dat thema ‘Verborgen Rendement’. Dat zat toen in het graslandonderhoud, jongvee en arbeid. Knelpunten die nu nog steeds actueel zijn, dus. Terwijl de cijfers soms zijn veranderd, is de insteek dat niet: het moet en kan beter.

Neem jongveeopfok. In 1999 liepen er gemiddeld nog tien stuks jongvee op tien koeien. De gemiddelde afkalfleeftijd was ruim 26 maanden. Doel was om zowel de bezetting als de afkalfleeftijd terug te brengen.
Vooral door de dwang van de mestwet is de sector erin geslaagd de jongveebezetting terug te brengen tot zeven stuks jongvee per tien koeien. De afkalfleeftijd bleef gelijk: 26 maanden. En daar zijn dus nog veel kosten te besparen. Samen met een lagere veevervanging en een hogere productie per koe kan een bedrijf met honderd koeien ook nu nog tot wel €20.000 besparen.

De graslandproductie was in 1999 ook onderwerp van gesprek. Een hogere opbrengst, die met betrekkelijk eenvoudige maatregelen van 8 naar 9 ton droge stof per hectare te verhogen is, brengt het gewenste verborgen rendement. Extra ruwvoer betekent minder aankoop.

Ondanks een lager stikstofgebruik per hectare is die 9 ton er ook gekomen, mede dankzij veredeling en graslandvernieuwing. Toch blijft de uitdaging hetzelfde. Het moet weer beter. Deskundigen zijn het erover eens dat de betere ‘ruwvoerboer’ straks in de vrije melkmarkt in staat is meer te verdienen dan zijn collega die minder kilo’s gras van zijn land haalt.

Zo is duidelijk dat de belangrijkste onderdelen van een melkveebedrijf niet veranderen. De focus van de melkveehouder moet op die onderdelen gericht zijn en blijven. Wie blijft streven naar verbetering en optimalisatie, zal dat ook realiseren, maar moet wel beseffen dat optimalisatie nooit klaar is.

Wijnand Hogenkamp, redacteur

Laatste reacties

 • farmerbn

  Maar goed ook want wat moeten de voorlichters doen als het wel klaar zou zijn? Boeren die zonder consultant werken, hebben volgens mij ook die verbeteringen gehaald dus wat is het nut van die 'deskundigen'.

 • farmer135

  Er zullen altijd wel `verbeterpunten` blijven. Hoofdzaak is in elk geval dat de prijzen van de producten hoog genoeg zijn om een goede boterham mee te kunnen verdienen.

 • de beul

  Je moet doen waar je goed in bent,dan komen de resultaten van zelf.Je eigen koers varen,en niet door rekensommetjes je laten misleiden. De beste stuurlui blijven nog altijd aan wal staan.

 • de beul

  Je moet doen waar je goed in bent,dan komen de resultaten van zelf.Je eigen koers varen,en niet door rekensommetjes je laten misleiden. De beste stuurlui blijven nog altijd aan wal staan.

 • JeuAbsil

  @de beul: soms moet je je ook laten adviseren in dingen waar je niet goed in bent. Ik ben het wel met je eens dat je je aan dezelfde koers moet vasthouden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.